MALI: Antallet kristne i byen mangedoblet etter kampanje

Mot slutten av 2021 reiste et team på fire fra Troens Bevis til Mali for å holde kampanje. Flere hundre tok imot Jesus i løpet av de tre dagene.

Tekst:  Simon Elias Bogen

– Det er ikke bare å løfte hånda opp for dem. Det har konsekvenser. Vi visste at det var en del sterke muslimske grupperinger som holder til i området der vi er og som har blitt beskyldt for en del angrep.

Måtte flytte kampanjested
Evangelist i Troens Bevis, Hans Martin Skagestad, reiste i november sammen med tre andre fra Troens Bevis til Mali for å holde den første kampanjen der siden mars 2020.

Mali er et sterkt muslimsk land der det har vært store uroligheter de siste årene. Skagestad forteller – at de ble like før utreise – nødt til å flytte kampanjen til en annen by enn det de hadde planlagt, nettopp fordi det ikke var trygt å gjennomføre. Kampanjen de hadde ble holdt i byen Bougouni, med over 80 000 innbyggere.

Byen som ligger i det sørlige Mali har mellom 50 og 100 kristne. Blant de få kristne som bor i byen finnes kun én menighet, og den er noe innesluttet. Troens Bevis har ikke mange store kampanjer i Mali på grunn av ustabiliteten i landet. Skagestad sier det kan være farlig med for mye oppmerksomhet.

– Vi hadde tre kvelder i byen der vi holdt kampanje, og det kom rundt 500 første kvelden, 1000 andre kvelden og 1500 siste kvelden, sier Skagestad kort tid etter han kom tilbake fra kampanjen.

Teamet fra Troens Bevis som reiste til Mali sammen med feltlederen. F.V: Zoé Kristiansen, Emmanuel Dembele, Hans Martin Skagestad og Simon Kristiansen.

 

Startet tre nye menigheter
Til tross for urolighetene i landet kan Skagestad fortelle om lite trykk fra utsiden, og et team som følte seg trygge i Mali. Flere hundre personer tok imot Jesus på tre dager i byen som før kun hadde mellom 50 og 100 troende.

– Det vi vet om nå er at det ble startet tre nye menigheter etter kampanjen. Det er jo veldig bra og hovedfokuset vårt er å støtte de lokale der nede og starte nye menigheter. Det er det som til syvende og sist bærer. Vi trenger oppfølging av dem. Det er avgjørende for at det skal lykkes.

– De satte pris på at vi kom
Evangelisten har siden 2011 reist ut for Troens Bevis. Han fryktet ikke for sikkerheten da teamet hadde kampanje selv om risikoen var til stede. Han sier teamet hadde god kontroll og at de aldri var redde for hva som kunne skje.

– Min erfaring er at de setter ekstra pris på at man velger å komme når det er uroligheter i landet. Når du kommer ned og velger å ta den risikoen så merker du at selv om de er kristne eller muslimske har de respekt for at du gjør det. Jeg hadde flere samtaler med ordførere og politikere som viser en takknemlighet for at vi velger å holde kampanje.

Evangelist Yaha Traoré fikk overrakt en ny motorsykkel til bruk i tjenesten med innsamlede midler fra YouthPlanet under Sommerstevnet i Sarons Dal.

 

Store konsekvenser
Han forteller videre at flere vitnet om helbredelser og han opplevde kampanjen som en stor suksess. Likevel var det noe som var annerledes.

– Jeg opplevde at det var en krevende forsamling av mennesker som var der. Du merket at de var veldig forsiktige og holdt litt igjen.

Prisen for å ta i mot Jesus er stor i Mali. Hvis noen blir en kristen kan det være at de blir kastet ut hjemmefra og mister kontakt med venner og familie. Evangelisten nevner at det ikke var like mye respons i forbønn som det har vært tidligere.

– Det var et trykk der vi var, men opplevde samtidig at menneskene var takknemlige for at vi kom. De kristne i Mali er veldig få, og de har nok et behov for å vise at vi er her. De er veldig marginale i forhold til muslimer, og det er viktig for de å vise at de har en kampanje og vise at de kristne også er til stede.

Sterke inntrykk
Skagestad forteller om et møte med en ung mann på kampanjen som nylig flyttet til området og nå bestemte seg for å starte en menighet. Han sier det gjør inntrykk at mennesker går fram på den måten.

– Det var flere muslimske menn og kvinner som kom fram foran plattformen og viste offentlig at de ville ta imot Jesus. Ei dame var framme og delte at hun hadde hatt enorme smerter i bein og kropp og vitnet om at hun hadde blitt helbredet.

– Må la de unge slippe til
Ungdomsevangelist i Troens Bevis, Zoé Kristiansen var med i teamet som reiste til Mali. Hun talte en av kveldene. Skagestad sier det var fint å slippe hun til ettersom at de i sterke muslimske land som Mali ikke er vant til at ei dame skal forkynne. Det var noen som reagerte negativt, både kristne og muslimer, men mange av damene satte pris på det.

 Fortalte jentene at de er elsket av Gud

Han forteller at mye av det han jobber med i disse landene er å få fram unge mennesker som kan forkynne evangeliet. I Afrika er det ikke en særlig kultur for å slippe unge mennesker til.

– Det ønsker jeg å være en motkultur til. Alle i det store bildet må komme til for å vinne verden for Jesus.

En lokal troende strålte over det som skjedde på kampanjen.

 

Ga ut «gopack»
I tillegg til å holde kampanje reiste teamet rundt til ulike landsbyer og besøkte innfødte evangelister. Under sommerstevnet hadde ungdomsdelen samlet inn penger til en innfødt evangelist. Her fikk de nok til å kjøpe en motorsykkel og en «gopack» bestående av høyttaler, prosjektor, aggregat og pc slik at han kan vise Jesusfilmen for ulike landsbyer.

– Dagene har vært fine, men det var fint å komme hjem igjen.

Noen få dager etter intervjuet med Troens Bevis bærer turen for Skagestad til Burkina Faso for nye opplevelser.

 

Kilde: Troens Bevis bladet, Januar 2022.

Her kan du støtte Troens Bevis sitt misjonsarbeid med en gave

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter