Første gang på Sommerstevnet
Kjenn Stevnet på kroppen og følg familien Engedal en hel Stevnedag. Kanskje du blir overrasket!
Hvert år samler sommerstevnet i Sarons Dal tusenvis av mennesker fra hele Norge. Sommerstevnet byr på hele ti dager med forkynnelse, lovsang, konserter og campingliv. En av de mest populære aktivitetene som tilbys, er «Planetene». Et komplett barne- og ungdomsarbeid som strekker seg over flere dager.
Joachim (27) og Marta Mari (26) Engedal ønsket en ferieuke med åndelig påfyll for seg selv og mye moro for barna sine. Nettopp derfor, falt valget på Sommerstevnet.
Joachim og Marta Mari bor på Sirevåg, omtrent to timer fra Sarons Dal. I år er første gangen de reiste ned med egen campingvogn og to barn for å være stevnedeltakere. Midt blant «camping-landsbyen» som ligger i Sarons Dal, har familien Engedal satt opp vogn med tilhørende telt. Nabovognen består av en nær vennefamilie fra Jæren.
– Åhh! Det er sjukt varmt! Men man skal jo ikke klage.
Marta Mari er i gang med middagen. Pasta og kjøttdeig står på menyen. Joachim prater med familien som holder til i nabovognen. Ute viser gradestokken 28 plussgrader og elven som går gjennom hele Sarons Dal er fylt opp med badegjester.
– Hvem hadde trodd det skulle bli en så fin sommer? Det er lenge siden det har vært så varmt og fint så lenge?
Det var jo nabofamilien ved siden av oss, som fikk oss med til Sarons Dal. De har vært her før og skrytt masse om sommerstevnet. Så vi bestemte oss for å legge inn en ferieuke her i år. Så langt, har det vært kjempefint her. Isak (4) og Kaleb (2) stortrives og det samme gjør vi.
Sier Marta, mens hun jobber raskt med å få maten på bordet. I forteltet, løper barna rundt og leker. Det er tydelig at de trives.
– Vi har jo hørt en del om Sarons Dal, spesielt «Planetene». Det er jo et enormt apparat som står bak. Men det er kjempegøy med så mange tilbud. Faktisk er det så mange tilbud at vi ikke rekker over alt.
Hver morgen tar Joachim og Marta med seg en av sønnene sine hver. Den største poden er gjerne på familiemøtet hvor «Lykkeborgen» går på scenen, mens den minste gjerne er i «Noahs lekeland». Et lite lekeland som er tilpasset de minste barna fra 0-5 år.
– Noahs lekeland er perfekt. Vi har brukt det rommet mye! Hver morgen, midt på dagen og under kveldsmøtet har vi minstemann der. De har jo tenkt på alt her. Det er til og med et eget ammerom for de som trenger det.
Marta Mari forteller engasjert om Noahs Lekeland, mens Joachim bryter inn…
– Ja, men jeg synes morgenmøtet med «Lykkeborgen» også er kjempegøy. Det er jo så gjennomført og humoren er tilpasset oss foreldre også. Det er en fin måte å få frem et fint budskap på. Jeg vil også trekke frem møtene som går hver morgen med Jarle Waldemar. Det er gøy! Det eneste som er litt dumt, er at det er for liten plass. Det skulle faktisk ha vært et større lokale. Vi opplevde å måtte stå utenfor og kun høre på hva som skjedde inne på scenen fordi det var fullt.
“Noahs lekeland er perfekt. Vi har brukt det rommet mye! Hver morgen, midt på dagen og under kveldsmøtet har vi minstemann der.
Etter at både familiemøtet og morgenmøtet med Jarle Waldemar er ferdig, tar de med seg barna til de ulike planet-aktivitetene. Alt fra ansiktsmaling, hesteridning, skumbading, bading i basseng, friluftsliv, zip-line og sekkehopping. Listen over aktiviteter som foregår i forbindelse med planetene er enorm. Noen av de større barna reiser til Kongeparken, Evje raftingsenter og nærliggende byer for enda mer action-fylte aktiviteter.
Nesten 800 barn og ungdommer aktiviseres gjennom lek og sosialt fellesskap i løpet av fem hektiske dager. Klokken 15:00 samles alle de mindre barna for en felles avslutning med Jarle Waldemar.
– Det er et fint system med disse planetene. At man har miniplaneter og juniorplaneter. Er det ikke det det heter? Uansett, poenget er at barna våre kan vokse inn i nye planeter. Så vi trenger ikke å uroe oss over at det blir for kjedelig etterhvert som guttene våre blir større.
Joachim og Marta Mari møttes på den kristne skolen, KVS-Lyngdal som ligger omtrent 30 minutters kjøring fra Kvinesdal. De har begge vokst opp i bedehuset og har vært mye innenfor Indremisjonsforbundet sitt arbeide. Med et felles trosgrunnlag har det unge ekteparet lyst til å videreføre de kristne verdiene til sine barn.
– Vi har egentlig alltid gått litt overalt, uavhengig av hvilken kristen organisasjon som står bak. Vi vet jo hva vi tror på og hva vi ønsker å bygge videre på i vårt trosliv. Nå er nok Sarons Dal kjent for å være litt spenstig, men det har vi absolutt sansen for! De tingene som vi opplever at ikke treffer oss, dveler vi jo ikke noe med. Men i løpet av de møtene vi har deltatt på her, opplever vi at det er et kristent arrangement for alle. Uansett hvilken bakgrunn du har. Så er det opp til hver enkelt, hvilke møter man velger å gå på.
Joachim setter seg til rette i stolen sin og tar en slurk av kaffen. Før han fortsetter.
– Det er en del kollekt-taler. Om vi skal være helt, dønn ærlige.
Joachim og Marta Mari begynner å le, mens de ser på hverandre.
– Det er jo bra at vi blir minnet på å gi, og det gjør vi altså. Det føles helt riktig. Det handler kanskje mer om at vi er på de fleste møtene her på stevnet, og da opplever kollekten langt hyppigere. Det er jo kollekt på hver Søndagsgudstjeneste, men det er liksom én gang i uka. Ikke tre ganger hver dag. Det hadde også vært fint med noen møter som handlet litt om hvordan det å gi «den tienden» faktisk påvirker troslivet. Om du skjønner?
Etter middagen er inntatt nytes ettermiddagen i sola. Noen velger å bade, andre velger å gå en tur, mens de aller fleste sitter rundt vognene sine og lar praten gå løst. Summingen av barn, latter og prat høres over hele campingplassen. Joachim og Marta diskuterer om de skal gå på kveldens møte.
– Det er Thomas Åleskjær i kveld! Da må vi gå. Han er jo råbra. Så er det jo konsert med Børud-familien! Dette blir «jillt» (gøy).
Joachim blar fort gjennom «stevneheftet» og informerer Marta om hvilke talere som er neste dag. I løpet av stevnet er det en rekke forkynnere som gjester Sarons Dal. Når kvelden nærmer seg, pakkes det bleier, skift, bibel og smoothies på tube. Planen er at Marta skal ha Kaleb i Noahs Lekeland, mens Joachim tar med Isak på kveldsmøtet.
– Vi får se hvor lenge han holder, før han også ryker til Noahs Lekeland. Han vil nok aller helst være i Noahs Lekeland.
Joachim pakker med seg en smart-telefon for å ha et triks under ermet når tålmodigheten til Isak går ut. På vei inn i storhallen yrer det av liv. Joachim kommer på at det er kveldsmøte med Jarle Waldemar, og tar med seg Isak inn dit. Deretter er planen å rekke hovedtalen under kveldsmøtet i storhallen.
– Vi glemte å si det, men det er jo møte på kvelden med Jarle Waldemar også. Det pleier å treffe slik at jeg får med meg størsteparten av hovedtalen også.
Sier Joachim, mens han spaserer mot Kirken i dalen-hallen, som ligger vegg-i-vegg med storhallen i Sarons Dal. Marta Mari har satt seg godt til rette inne på Noahs Lekeland. Kaleb leker med andre barn i ballbassenget, som er en av de mest populære plassene i Noahs Lekeland.
Fra en TV-skjerm i lekerommet, kan alle foreldre få med seg hele kveldsmøtet LIVE.
Klokken nærmer seg 22:00 og nok en dag er over på sommerstevnet. Joachim og Marta Mari spaserer tilbake til vognen sin. Sola er på vei ned, og den harde solsteiken har forsvunnet slik at utetemperaturen er komfortabel. På vei til vognen høres det summing fra de ulike teltene og vognene langs veien. Barna sover allerede i vognen, og kvelden skal nytes sammen med venner, ute på campingplassen.
– Vi skal faktisk ta oss et lite kveldsbad, så sent. Livet er herlig!
Sier Joachim, mens Marta er på vei inn for å legge barna. Det er hektiske og fantastiske dager i Sarons Dal. Planen er at de skal tilbake til sommerstevnet i 2019. Får de det som de vil, blir det med enda flere vennepar som ikke har opplevd de herlige sommerdagene i Sarons Dal.
VELKOMMEN TIL SOMMERSTEVNET
SARONS DAL, 6. TIL 14. JULI 2019
Sommerstevnet i Sarons Dal er den perfekte sommerferien for småbarnsfamilier. Du vil få åndelig inspirasjon og god underholdning gjennom vårt innholdsrike stevneprogram. For barn og ungdom mellom 2 og 18 år blir det et tilpasset opplegg for hver aldersgruppe som vi kaller «Planetene».