Zanzibar: Vekst under harde kår

-Dette var min første kampanje på øygruppen, og Troens Bevis sin andre. Det var ganske fantastisk å vite at Aril Edvardsen var den som var med på å skape gjennombrudd for evangeliet her, sier Hans Martin Skagestad.

Det var flere hundre som gav sitt liv til Jesus under åpen himmel på Zanzibar da Aril Edvardsen hadde det som skulle bli hans siste kampanje i august 2008.

Men grunnleggeren av Troens Bevis skjulte ikke at det var et utfordrende sted å ha en kampanje. Aril skrev i dagboken sin at  Rune Edvardsen, hans sønn, måtte reise ned i alt 3 ganger i forkant til Zanzibar for at kampanjen ikke skulle bli avlyst.

Men kampanjen til Aril åpnet dørene for evangeliet på et vis som hverken den muslimske eller kristne befolkningen hadde opplevd tidligere. Kort tid senere ble det forbud mot utendørs kampanjer.

Ganske nøyaktig 11 år senere går Troens Bevis evangelist Hans Martin Skagestad i fotsporene til Aril Edvardsen på Zanzibar.

 

-Det ble også en litt uventet start for meg da kampanjen plutselig ble en uke tidligere enn planlagt, og jeg hadde to dager på å ombooke billett, pakke og komme meg ned. Men det gikk, ler Hans Martin.

I dag er 97 % muslimer av Zanzibars befolkning på 1 million, 2 prosent er kristne og resten er hinduer og andre religioner. Men det er ikke lett å være kristen på øygruppen. Zanzibar huser i dag over 2000 islamske skoler, eller madrassaer, der lokale kilder sier at flere av dem får sin økonomiske støtte fra radikale grupper i Saudi Arabia.

Ifølge kildene blir muslimske skolelærere sendt for opplæring til Sudan, Abu Dhabi og Saudi Arabia. Barna må gå på disse skolene fra de er 4-7 år. Når de fyller 7 og begynner i den offentlige skolen, må de fortsette å studere Koranen på den religiøse skolen på ettermiddagen. Retorikken er kjent for å være radikal, og bidrar til å bygge murer allerede fra ung alder mellom den muslimske befolkningen og de andre på øygruppen.

-Det første du legger merke til når du kommer til Zanzibar, er paradoksalt nok, alle de vestlige. De som har økonomisk best vekst i verden, og skal på eksklusive hotellferier på fantastiske strender. Men på den andre siden av hotellet møter en noen av verdens fattigste. Også opplever jeg at det er mer stengt for evangeliet på Zanzibar enn andre steder der jeg har kampanjer, og litt mindre muligheter for evangelisering.

Hans Martin forteller at på den andre siden av de luksushotellene ved ferieparadiset møter en noen av verdens fattigste.

 

Hva tenker du tiltrekker folk til evangeliet på Zanzibar?
-De opplever at de finner svar, at en levende Gud svarer dem. Det er den ene siden. Den andre siden, mer generelt, så opplever jeg at muslimer søker etter fred – at de ikke har funnet det i sin egen religion eller tro.

Da det ikke lenger er lov til å ha møter utendørs, var Hans Martin litt bekymret for at det kun var kirkefolk som ville komme.
-Men der tok jeg feil, sier han.

-Vi var i den fine menigheten til pastor Dixon, Troens Bevis sin feltleder. Han overser våre 33 innfødte evangelister på Zanzibar, og han vet hva han gjør. Kampanjen gikk over 5 kvelder, og alle møtene var bra besøkt.  Det var rundt 100 muslimer som tok imot Jesus, et resultat de kristne forsikret meg var veldig bra.

Rundt 100 personer tok imot evangeliet tross faren for kraftig forfølgelse på øygruppen.

 

-Prisen som konvertitter betaler for sin tro er utrolig høy, og en ser ikke flere hundre eller tusenvis som kommer frem for å bli frelst, slik en gjør andre steder. Her kan de nye troende bli utestengt fra butikkene de handler i. En jeg hørte om fikk brukket beinet av familien før han ble banket opp av naboene. Det er tøft for dem. Derfor var det også veldig spesielt å se at ei av damene som ble frelst, kom tilbake på møte kvelden etterpå uten hijab og tildekket hode. Større kan ikke bekjennelsen hennes bli.

Kilde: Troens Bevis bladet for oktober, 2019.

Gjennom Troens Bevis er du med på å nå verdens unådde folkegrupper.

Støtt med en gave i dag

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter