Da død ble til liv

-I min vandring i fotsporene til våre innfødte evangelister treffer jeg mange som har måttet betale en høy pris for sin tro, skriver Glenn Tønnessen, administrativ leder for Troens Bevis.  Samet fra det kommunistisk-buddhistiske Kambodsja er intet unntak.

-Røde Khmer kom 17. april 1975 og transporterte min familie ut fra Phnom Penh med lastebil. Hele vår familie på 10 måtte flykte ut i skogen. Mor, far, meg selv og mine syv søsken. Jeg var 20 år den gang, og nummer fire i rekken. Jeg husker ikke alderen på mine søsken. Kun jeg og min eldre søster overlevde. Alle de andre døde av sult i løpet av noen grusomme måneder. Min far døde først.

Samet forteller videre at han husker at en av hans brødre døde idet han bøyde seg for å ta en potet fra bakken. Men lidelsene var på langt nær over for Samet.

-Jeg ble kommandert av Røde Khmer til å jobbe på markene og med veibygging. Jeg klarte å rømme, og komme meg til et annet sted, men ble arrestert. Slik fortsatte det i lengre tid. Jeg klarte å rømme totalt fire ganger, men hver gang ble jeg arrestert.

Grusomhetene fortsatte for Samet som overlevde ved å plukke og spise ett eller annet fra markene. Han ble mye slått da Røde Khmer mente han var deres motstander.

-En kveld tok soldatene plast rundt hodet for å kvele meg.

Samet illustrerer nå hvordan plasten ble strammet rundt nakken hans.

-De trodde jeg var død og kastet meg ut ved siden av en brønn. Selv tror jeg også at jeg var død noen timer. Kl. 04 på natten vekket Gud meg tilbake til livet, og jeg krabbet mot fengselsdøren. Men døren var stengt siden det var på natten.

MEMORIAL CENTER VED KILLING FIELDS I PHNOM PENH: Hundrevis av hodeskaller fra 70-tallet vitner om Pol Pots grusomheter. Uten Guds mirakuløse hjelp hadde Pastor Samet vært blant de 2-3 millioner døde.

 

Samet forteller videre at han i denne forkomne situasjonen la seg foran døren før fengselsvaktene tok ham inn på morgenen.

-Røde Khmer holdt meg fanget i ytterligere 3-4 måneder. På slutten av 1978 ble jeg løslatt fra fengslet, men jeg måtte holde meg i et militært område. Der ble jeg passet på av en bevæpnet sikkerhetsvakt hvor enn jeg gikk.

Det ble nå omtrent umulig for Samet å rømme.

-Røde Khmers sikkerhetsvakter torturerte meg døgnet rundt. Til slutt ba jeg om at Gud måtte ta mitt liv, men min dag var ikke kommet. For i 1979 kom vietnameserne og frigjorde oss.

Seks år før alt dette skjedde levde nok Samet et liv som buddhistisk ungdom flest i Kambodsja, men da borgerkrigen tiltok og kom for nær ble Samet livredd. Familien så ingen annen utvei enn å flykte til hovedstaden Phnom Penh i håp om et bedre liv. Der havnet familien i nabolaget til en frimodig pastor som vitnet for Samet. Det førte til at Samet kom til tro på Jesus.

Nå, mange år etter, har Samet så altfor tidlig blitt enkemann. Hans fire barn mistet så altfor tidlig sin mor.

Når jeg er sammen med Samet utpå landsbygda i det vårvarme Kambodsja, så er der ikke mye som vitner om det uhyggelige som han gjennomgikk gjennom Pol Pot og Røde Khmer-herjingene fra 1975 til 1979. Samet ser direkte godt ut. Han virker som en sprek 66-åring.

KIRKA UNDER BØLGEBLIKKTAKET: Biskop Samet (nr.2 fra h. øverst på bildet), i en av sine 53 kirker. Bare historieberetningen vitner om den lidelse biskopen har gjennomlevd.

 

Gud har gjennom lidelsens vei brukt Samet på en fantastisk måte som biskop for 53 huskirker. 8 av disse er han selv pastor for. Han har sett 150 komme til tro i løpet av det siste året i sine kirker, og hovedkirken jeg besøkte er ganske stor og ruver godt i den lille landsbyen med 120 familier. En stor prosentandel av disse familiene går i Samets kirke.

– Det begynte her i Kondeang-distriktet, fortsetter Samet, da jeg i 1985 plantet den første kirken med fire familier. Folk blir frelst når de ser miraklene. Da kutter de trolldomsbeltene. Dette blir igjen et vitnesbyrd for mange. Vi har også flere evangelistgrupper som går ut, samler folk i grupper og forkynner evangeliet for dem.

-Evangelistene går også til nye landsbyer og planter menigheter med et mål om at alle landsbyer i Kambodsja skal ha en kirke, avslutter Samet i denne omgang.

Dette er Guds hjerte, og neste gang skal vi hilse på en buddhistisk heksedoktor som fikk livet totalt forandret etter et møte med Samets menn.

Utrolig mange mennesker får sine liv forandret gjennom Troens Bevis sitt  arbeid og gjennom våre innfødte evangelister, slike som Samet fra Kambodsja.

Ved å støtte Troens Bevis sitt misjonsarbeid er du med på å forandre menneskeliv fra minus til pluss. 

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter