«Det er på leir det skjer»

Sørlandskirken brukte høstferien på en ungdomsleir i Sarons Dal. Dommen fra de unge var entydig: Masse moro, lærte mye om Jesus og flere venner!


48 ungdommer fra 13-20 år benyttet høstferien til å dra på leir til Sarons Dal.  Bak initiativet stod ungdomsarbeidet FLOW i Troens Bevis sin partnermenighet, Sørlandskirken i Arendal.

– Det har vært utrolig gøy, sier ungdomslederen i Sørlandskirken og Planetmedarbeider i Troens Bevis, Cecilie Nyland. Dette året har hun gitt stillingen sin til tre jenter som egentlig skulle vært ute i misjon med Ungdom i Oppdrag, men måtte sette planene sine på vent på grunn av reiserestriksjonene dette året.

– Ungdommene står selv for planlegging, forkynnelse og lovsang. Så på denne leiren er jeg kokk, sier hun fornøyd.

Cecilie Nyland forklarer at de til vanlig har en stor påskeleir, men da den ble avlyst på grunn av korona-tiltakene i vår, bestemte de seg for å ha leiren under høstferien. En stor andel av ungdommene har kommet fast på Planetene under Sommerstevnet i Sarons Dal og går til vanlig i ungdomsgruppen FLOW i Sørlandskirken Arendal. Men det var også en del venner og ungdom fra andre menigheter som ble med.

– I tillegg til møter har vi hatt mye aktiviteter og konkurranser. Det har vært joggeturer opp til fjelltopper i området og team-challenge moro i hallen, der 5 grupper har fått forskjellige utfordringer, alt fra å spise chili til hinderløyper. Også har vi festkveld på lørdag med middag i finstasen, en event de unge alltid gleder seg til.

Utrolig viktig
Cecilie forteller også at det er én ting som hun har observert gjennom årene som ungdomsleder i menigheten, og gjennom jobben med Planetene under Sommerstevnet i Sarons Dal.
– Det har enten vært på Påskeleiren eller på Planetene i Sarons Dal at ungdommene har tatt imot Jesus. Så det går igjen det med leir, det er utrolig viktig.

Under en samling ble det også tid for Rune Edvardsen til å komme med en kjapp inspirasjons oppfordring om nye misjonsmuligheter rundt om i verden. Han trakk frem tre nyåpnede dører:
– I 2005 hadde Troens Bevis den første stor åpne kampanjen i Sudan. Det var tøft og landet var helt stengt av islamistene. I dag er alt snudd opp ned. Folket vil ikke ha islamistisk styre, de vil ha den kristne troen som grunnlag for hvordan landet skal styres. Nå satser vi på en kampanje i Sudan neste år når de åpner opp!

– Et annet land som holder på å åpne opp er Laos. Her ble folk inntil nylig satt i fengsel for å følge Jesus. Nå er det snudd opp ned for 3-4 måneder siden, og det er en helt ny tid! Myndighetene sender ut evangelister til alle distriktene i Laos for at folk skal bli kjent med den kristne kulturen. Selv håper Troens Bevis på å sende ut 100 nye innfødte evangelister i Laos i tillegg til de 14 som vi allerede støtter der.

– Også har vi Zanzibar. Det er ett at de fineste landene å dra på ferie til, med kritthvite strender og flotte hoteller. Men det er også ett av de mest fattige steder på jord. Dina-stiftelsen har en mobil-klinikk der som reiser rundt og hjelper både muslimer og kristne. Feltlederen for arbeidet vårt, Dixon, har nå fått lisens til å starte en kristen TV-stasjon, som vi skal hjelpe han med. Vi lever i en generasjon der nye dører åpner seg, fremhever Rune Edvardsen.

Rune Edvardsen fikk fortelle ungdommene om nye misjonsmuligheter som nå åpner seg opp rundt om i verden.

 

Tilgivelse og tillit
Torsdag kveld samles ungdommen til et møte i lokalet til Kirken i Dalen. Lovsangsbandet består av ungdommer som er med på leiren. Lyd og powerpoint kjøres også av ungdommene.
Etter flere friske sanger går den unge taleren for kvelden opp på plattformen.

– I kveld skal jeg prate om hvordan en kan være en god venn. Tilgivelse og tillit. Tilgivelse er noe en gir, og tillitt er noe en gjør seg fortjent til, begynner Nora Johansen Nyland.

– Å være en god venn er ikke alltid lett. Ingen vennskap er perfekte. Vi har alle såret noen fordi vi er mennesker. Eller kjent på følelsen av å skuffe noen.

Nora deler ærlige ord og selvopplevde erfaringer om de utfordrende sidene av vennskap, og viktigheten av både å gi og å motta tilgivelse.

– Det er også vanskeligere å gi tilgivelse enn å få tilgivelse, understreker hun.

Talen blir avsluttet med en oppfordring til en konkret handling.
– Nå skal vi dele ut papir og blyant. Der vil jeg du skal skrive opp noe du må tilgi. Noe som gnager inne i deg. Skriv det på lappen og kom opp her og legg det i den store søppeldunken på plattformen. Det er ingen som skal lese det, det er mellom deg og Gud. Også kan du også få forbønn for det om du ønsker.

Det er stille mens lappene deles ut. Snart begynner ungdommer å gå mot plattformen, en etter en. De fleste på samlingen har en lapp de vil kaste i søppeldunken. Møtet er ferdig og salen tømmes. Flere blir sittende igjen for å få forbønn.

Det er tydelig at budskapet traff målskiven.

F.v.: Emilia Johnsen (17), Lena Larsen (18) og Maria Braathen (18).

 

Hvorfor tre jenter drar på leir
Både Emelia Johnsen (17), Lena Larsen (18) og Maria Braathen (18) var med på leiren i høstferien i Sarons Dal.
-Det har vært en veldig innholdsrik leir. Det har skjedd noe hele tiden. Vi har gått tur, hatt det gøy, lært mye om Jesus og spilt spill sammen. Vi har hatt det seriøst, men også skikkelig gøy sammen!
Dere har alle tre også vært med på Planetene under Stevnet. Hva har Planetene og leirene dere har gått på betydd for dere i oppveksten?

Lena: – De har gjort det enklere å være kristen.

Maria: – Enklere å være kristen fordi vi har venner som vi kan stå sammen med.

Lena: – Også har jeg oppdaget at dess sikrere jeg har vært i min tro, jo mer har de andre på skolen respektert meg.

Maria: – Jeg har alltid vært veldig åpne om troen. Det har gjort det enklere, og lettere å svare på spørsmål. Det er mange fordommer mot det å være kristen, spesielt på videregående. Anbefaler det å være med på leir. Det er veldig fint, og en god måte å få nye venner på. Blir veldig godt kjent, også er det så gøy da å kommet tilbake på ungdomssamlingene i menigheten etterpå, for da kjenner vi hverandre mye bedre.

Emilia: -Når vi er sammen på leir, slik som nå, oppdager vi at Gud er den samme, uansett om vi lever i korona-tider. Jeg går på Drottningborg, og om det ikke hadde vært for denne leiren, ville jeg ha vært alene i høstferien, da familien min bor i Sverige, og jeg ikke kunne ha reist hjem på grunn av karantene reglene. Så jeg er spesielt glad for å kunne være med på denne leiren!

 

Kilde: Troens Bevis bladet for november, 2020.

Har du lyst til lese flere inspirerende historier fra  kristenlivet i Norge og på misjonfeltene?

Motta et gratis abonnement på Troens Bevis bladet her.

Du kan også være med å støtte arbeidet ute i feltene.

 

 

 

 

 

 

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter