Mali: 1000 frelst på 4 dager under militærkupp
På tross av sanksjoner, militærkupp og fare for terror, ble kampanjen i Mali i januar en suksess. Her er Troens Bevis evangelist Hans Martin Skagestads reiseskildring fra en høyst uvanlig kampanjetur.
Da du reiste til Mali i januar, hadde de nettopp hatt militærkupp, og grensene ble stengt. Hva skjedde?
-Reiseruten min gikk fra Kristiansand via Paris til Mali. Da det var en time til flyet mitt skulle gå fra Paris, ble det plutselig kansellert. Frankrike innførte sanksjoner mot Mali, på grunn av militærkuppet som pågikk.
Mali var tidligere en koloni av Frankrike, og franskmennene har fremdeles store interesser i landet. De nye som stod bak kuppet ville ikke ha nytt presidentvalg før 2025.
Det førte til at alle vestafrikanske land som er medlem av den vestafrikanske-franske handelsavtalen UMOA, stengte grensene sine mot Mali i protest. Jeg bestemte meg for vente for å se om det kunne gå et fly dagen derpå. Det gjorde det, men først ble vi sittende fire timer på flyplassen i Paris mens vi ventet på godkjenning til å dra, før en 7-8 timer flytur. Men vi kom frem!
Samling med forfulgte
Da Hans Martin landet i hovedstaden i Mali måtte han skynde seg opp til kampanjebyen Sikasso. Han betegner den som en strategisk misjonsby ved grensen til Burkina Faso. Med flere hundre tusen mennesker har den kun 0,6 prosent kristne.
-Først hadde vi en pastor- og lederkonferanse. Det kom ca. 400 pastorer, inkludert 50 fra Burkina Faso. De kom før grensen stengte. Troens Bevis sine to feltledere i Burkina Faso og Mali ledet konferansen. Den ble til en fantastisk oppmuntring for deltagerne. Mange av dem står daglig i sterk forfølgelse på grunn av islamister som har tatt kontrollen i stadig flere områder. Denne turen handlet om mer enn kampanjen.
Det handler også om evangelistene der. Når de ser at de har søsken i Herren som bryr seg i Norge, får de mot til å holde ut både under forfølgelse og trengsler.
Hans Martin legger til at det var flott å oppleve at konferansen ble dyktig ledet av de lokale feltlederne.
–Det er et godt tegn når en skal drive bærekraftig misjonsarbeid! Det var også historisk at Introkurset Det Nye Liv ble lansert i Mali. Det er til god hjelp for evangelistene og mange kommer til tro gjennom det.
Han fikk også anledning til å samle de 99 innfødte evangelistene i Mali og Burkina Faso til et felles julebord. Han tenker at det er en fin måte å vise dem at de blir satt pris på og verdsatt.
-Jeg prøver å samle dem til en årlig middag for å takke dem og vise at vi setter pris på dem. Da har vi det også litt gøy. Det er nok litt uvant for mange av dem, da de tar samlingene veldig seriøst. Så jeg introduserte dem for en basar med masse premier, som jeg delte ut til dem. Jeg hadde kjøpt ting som jeg vet at de trenger, som ris og sykler, mat, gavekort. De ble veldig overrasket, og koste seg stort!
-Jeg tror at det er viktig å ha en nær relasjon med dem. De er blitt noen av mine nærmeste venner på ordentlig. Jeg bruker mye tid med dem.
Under selve kampanjen i Sikasso gjorde Hans Martin noe nytt. På to av kampanjens fire kvelder utfordret han lokale evangelister til å tale.
-Dette handler ikke om den hvite mannen som kommer. Det handler om å være med på å forandre landet, og det er noe de må være med på selv. Det sender et signal om at vi har tro på de lokale. Det fungerte veldig bra. Til sammen var det rett rundt 1000 som tok imot Jesus!
På tross av sanksjoner, militærkupp og fare for terror, betegner han konferansen som en suksess.
-Kampanjen var bra besøkt på tross av uro. Det er mange ting å forholde seg til. På den ene siden er det terrorisme og sikkerhetstiltak som nå er på et høyere nivå enn tidligere. Det har vært mye angrep og kidnappinger generelt. I tillegg kommer militærkuppene, både i Mali, og kort tid etterpå i Burkina Faso. Men kampanjen var absolutt vellykket.
-Det var flere som vitnet om helbredelser. Det som de sier til meg er at de setter veldig høy pris på at jeg kommer i disse tidene. Det er få misjonærer igjen. De er utvist. Men det at jeg allikevel velger å reise ned, gir en enorm goodwill blant den generelle lokalbefolkningen. Det er en av grunnene til at det kommer mange ufrelste på kampanjene. De kristne i byen har fått nytt håp etter kampanjen. De har tro på at ting kan forandres. Det blir nå startet en rekke nye menigheter som følge av de tusen som ble frelst, forklarer han.
De kristne har vært preget av at de er en liten minoritet på kun 0,6 prosent. De har aldri vært på store møter eller opplevd så stor interesse for evangeliet. Det at det kommer kristne fra andre byer og land for å støtte dem, betyr enormt mye, mener Hans Martin. De kristne ser at de blir sett, og de ser at andre deler deres tro. Når de i tillegg blir vitne til at folk i byen deres tar imot evangeliet, skaper det en ny tro og forventning.
-Spesielt for unge som er kristne, de har kanskje ikke så mange referanse punkter fra andre troende. De vet nok heller ikke at det finnes mange kristne rundt om i verden. Så for de unge evangelistene vi har, er det en enorm boost.
Hva vil du si er forskjellen på en tale du ville holdt i Norge i forhold til i Vest-Afrika?
-Nå vil jeg ikke si at jeg forkynner veldig annerledes. Men vi tenker ofte i vesten at vi trenger ikke Gud. Men der har de stort behov for overnaturlig hjelp. De er veldig åpne for alt, også evangeliet. Når de opplever undere og mirakler på kampanjene etter bønn til Jesus, blir de overbevis om at Jesus er virkelig. Det er veldig overbevisende når for eksempel en mann eller kvinner flere kjenner, plutselig kan gå, eller høre eller se. Jeg kan heller ikke forklare hvorfor vi ofte ser slike bønnesvar på kampanjer, men ikke så ofte hjemme i Norge. Men historisk sett ser vi at pionérarbeid og vekkelser ofte har sterkere manifestasjoner av Guds kraft.
-Generelt er det like naturlig for mennesker i Vest-Afrika å gå til en heksedoktor, som for oss å gå til fastlege. De har en enorm tro, og de tror på det overnaturlige, selv om de også kan gå til vanlige leger. I Norge må vi skape en tro. Det trengs ikke der. Men en vesentlig forskjell er at Jesus betalte prisen for Guds ubetingede nåde på korset. Gud gir frelse og bønnesvar og mirakler gratis til oss. Prisen er allerede betalt. Men det er det ikke hos heksedoktoren. Det besøket kommer med en pris.
Da kampanjen var over og Hans Martin skulle hjem, ventet en ny utfordring. Nå måtte han finne en vei ut av landet. Målet var å krysse grensen til Burkina Faso og fly hjem fra landets hovedstad.
-Det så litt mørkt ut. Jeg håpet at grensevakten ville slippe meg igjennom. Plan B var å hoppe på en motorsykkel og krysse grensen der den er upatruljert. Jeg har gjort det en gang før, men vil helst unngå det. Grensevakten i Mali sa at jeg kunne krysse ingenmannsland mellom Mali og Burkina Faso, og høre om de ville slippe meg inn. Ved Burkina Faso sin grensestasjon dro vakten for å hente sjefen sin. Når grensevaktsjefen kommer bort til oss, kjenner han meg utrolig nok igjen! Han har vært på en av våre kampanjer i byen som han kommer ifra, og er en kristen. Så det løste seg, og vi kom inn i Burkina Faso.
At det var han som var på jobb akkurat den dagen, var jo et mirakel!
Deretter ble det en lang og varm busstur på tolv timer, og to dager i hovedstaden for å vente på flyavgang. Men jeg kom meg hjem. Det var ikke en lett tur. Men jeg gleder meg over de 1000 som ble frelst. Vi jobber i utfordrende områder. Men om det er noe sted folk trenger å høre håpet i evangeliet, er det akkurat der!
Støtt bærekraftig misjon med en gave
Kilde: Troens Bevis bladet for mars, 2022.
Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.