Jeg har bedt for deg, Peter

-Selv svake og mennesker som gjør feil kan brukes til store ting i Guds rike bare de er tett på Jesus, skriver Sten Sørensen i månedens leder.

Jesus gir himmelriket til dem han vet vil svikte.
Kvelden før Jesus ble korsfestet, på skjærtorsdag, feirer Jesus og disiplene påskemåltidet i Jerusalem. Ifølge Lukas har Jesus en varm og nær samtale med dem etter måltidet er over. Den starter egentlig med at disiplene diskuterer seg imellom hvem av dem som er den største.

Jesus henger seg ikke opp i deres behov for selvhevdelse og han har ikke anklage i stemmen, når han sier at de har holdt ut med ham i hans prøvelser.

Det er denne gruppen mennesker som får Guds rike i hendene, fordi de har blitt hos ham.

«Nå overdrar jeg riket til dere, slik som min Far har overdratt det til meg, for at dere skal spise og drikke ved mitt bord i mitt rike og sitte på troner som dommere over Israels tolv stammer.» (Luk 22: 29f) Selv om Jesus vet at bare om få minutter vil alle disiplene svikte ham og flykte i alle retninger, så gir han dem likevel løftet om himmelriket på forhånd. Han bebreider ikke, formaner ikke, men gir dem alt.

Jesus ber for troen til dem som svikter. «Simon, Simon! Satan har krevd å få sikte dere som hvete. Men jeg ba for deg at din tro ikke måtte svikte.» På terskelen til sitt livs mest grufulle og svikefulle døgn får Peter høre disse gåtefulle ordene. Jesus forutsier at han skal miste motet, overmannes av feighet og sverge på at han ikke kjenner sin beste venn, men likevel har ikke Jesus gitt ham opp.

Tvert imot; Jesus ber for ham.

Legg merke til at Jesus ikke ba om at Peter skulle spares for prøvelsene, men at troen hans ikke skulle svikte i de tøffe timene som ligger foran. For om Peter har troen, vil han vende tilbake til Jesus og bli gjenopprettet!

Det var det som var forskjellen på Peter og Judas. Både Peter og Judas sviktet. Både Peter og Judas angret. Men Judas gav opp Jesus.

Jesus ber også for vår tro, din og min. Paulus skriver: «Kristus Jesus døde, ja, mer enn det, han stod opp og sitter ved Guds høyre hånd, og han går i forbønn for oss.» (Rom 8:34). Ingen av oss er forskånet fra prøvelser i dette livet. Det møter oss alle før eller siden og kan få enhver til å svikte.

Men Jesus ber for oss om at vi må få beholde troen, slik at vi alltid kan vende tilbake til ham og bli gjort hele igjen.

Jesus har bruk for dem som har sviktet. Det ble også tydelig denne kvelden: «Simon. (…) Når du en gang vender om, da styrk dine brødre», sier Jesus. Selv etter det totale svik, har Jesus bruk for Peter.

Selv svake og mennesker som gjør feil kan brukes til store ting i Guds rike bare de er tett på Jesus. Det er nettopp Peter et eksempel på.

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter