Ble fri fra fortiden: Angsten og det vonde slapp

Danny James Jakobsen (29) har begynt i ny jobb som ansvarlig for medarbeidere under Sommerstevnet. I tillegg blir han ungdomspastor i Kirken i Dalen i Kvinesdal fra høsten av. Det at Danny i dag har en levende tro og har opplevde Guds legende kjærlighet er ingen selvfølge. Det er resultat av venner som ikke gav opp!

-Jeg vokste opp i et hjem med mye uro. Jeg var 5 år da mamma og pappa ble skilt. Ut ifra det og andre ting som hadde skjedd i barndommen min, skapte det en veldig usikkerhet i mitt liv. Samtidig fikk jeg som 8-åring en ADHD diagnose, forteller Danny James Jakobsen fra Grimstad.

-Det gjorde at jeg falt egentlig utenfor sosiale settinger og ble mye mobbet før jeg fikk diagnosen. Allerede på barneskolen ble jeg et lett mobbeoffer.

Den ene plassen Danny utmerket seg, var på fotballbanen. Han var et naturlig fotballtalent.
-Den ene plassen jeg klarte å hevde meg, var på fotballbanen. Det ble tilslutt en identitetsgreie for meg. Det var der jeg ble sett, og det var der jeg var meg. Men så snart jeg kom utenfor fotballbanen, ble jeg mobbet. Folk forsøkte for eksempel å tenne på jakken min, men det var både fysisk og psykisk mobbing. Jeg tok dette med meg inn i ungdomsårene, og det ble en identitetskrise for meg. Jeg prøvde å tilfredsstille og «please» mennesker på alle måter for å bli verdsatt og akseptert.

Danny hadde også andre styrker på fotballbanen. Han begynte å dømme kamper, og ble spådd en lovende fremtid som fotballdommer i Norges Fotballforbund.
-Da jeg var 17 år sluttet jeg å spille fotball, og begynte å dømme kamper istedenfor. Jeg ble fotballdommer i talentgruppen til Norges Fotballforbund. Det ble den nye tingen som jeg bygde livet mitt på.

Men etter fire år med hard trening og knallsatsning på en fremtid innen profesjonell fotball, skjer det noe som endrer alt.
-I 2014, da jeg var 21 år og hadde kommet et stykke opp i systemet, og var spådd en kjempekarriere som fotballdommer, får jeg karantene på grunn av noe som skjer når jeg spiller en fotballkamp. Jeg både spilte og dømte kamper parallelt.

Da skjer Danny sitt verste mareritt på fotballbanen. Under en kamp som han var med på å spille selv, blir han plutselig målet for ekstrem verbal og fysisk hets av en annen fotballspiller.
-Jeg skyver bort personen som hetser meg. Da trekker han trumfkortet sitt og kaster seg ned på bakken. Dermed får jeg rødt kort og må i karantene. Siden jeg i tillegg var fotballdommer og et forbilde som én som skal overholde reglene på fotballbanen, gjøres det et eksempel ut av meg. Jeg får ekstra streng straff med fire måneder i karantene. Og jeg kan ikke dømme fotballkamper lenger.

Livet til Danny raser sammen. Alt han hadde bygd sin identitet rundt forsvant. Arenaen som hadde vært hans trygge sted, der kan kunne være seg selv og bli akseptert som den han var, ble revet bort.
-Jeg gikk inn i en depresjon der jeg slet med selvmordstanker. Jeg hadde ikke lyst til å leve, men turte ikke å ta livet mitt. Det førte meg enda dypere ned i depresjon. Jeg følte meg som en taper. Jeg var redd for å dø, men jeg ville ikke leve.

Men når alt ser mørkest ut, tar en kristen venn kontakt.
-Simon, en person som jeg hadde spilt fotball med tidligere, tok kontakt med meg. Han fortalte meg om Jesus. Men jeg ville egentlig ikke ha noe med det å gjøre. Men han begynte å henge med meg, og jeg merket at det var noe annerledes med han enn andre mennesker som jeg kjente. Han inviterer meg med på en sommerkonferanse i menigheten deres. Der blir jeg spurt om jeg vil ta imot Jesus, men det ville jeg ikke. Men dagen etterpå ser jeg en bibel i en bokbutikk i byen, og tenker at den skal jeg kjøpe. Jeg ville nemlig lese den for å få gode argumenter mot kristendommen og vennene mine, som forsøkte å overbevise meg om den kristne tro.

Den neste måneden torpederer Danny de kristne vennene sine med kritiske trosspørsmål. Han er sta, og går «all inn» for å vinne denne kampen.
-Men det som skjer er at jeg i løpet av den måneden leser meg gjennom Det nye testamentet 6-7 ganger for å finne gode argumenter mot den kristne troen. Da begynner det å skje noe med meg. Jeg leste Matteus 11 der det står: «Kom til meg du som strever og har tunge byrder». Da ba jeg en bønn til Gud der jeg sa: «Hvis dette er sant, vis meg det».

-Så bestemmer jeg meg for å løpe et halvmaraton. Min kristne venn Simon hiver seg med, også trener vi sammen. I løpet av de ukene får vi et godt vennskap og mange gode samtaler. Så en dag da vi er ute og løper opp mot en fjelltopp i Grimstad, hører jeg plutselig en stemme som sier: «Nå må du velge». Jeg tror det er Simon, så jeg snur meg litt irritert mens jeg løper, for jeg hadde jo allerede sagt nei da de spurte meg om å ta imot Jesus på sommerkonferansen. Men Simon sier at nei, han sa ingen ting til meg.

-Da tenker jeg at det må ha vært Gud som snakket til meg, enten det var en stemme i hjertet mitt eller utenfra. Da spør jeg Simon: «Hvordan skal jeg ta imot frelsen, hvordan gjør jeg det?»

-Så, på en fjelltopp med utsikt over hele Grimstad, leder han meg gjennom frelsesbønnen. Da slapp alt. All angst var borte. Alt det vonde var borte. Jeg følte meg som et menneske som var 20 kg lettere!

Det starter et nytt kapittel i Danny sitt liv.
– Når jeg landet litt, begynner en prosess. Det har vært en reise å gi slipp på fortiden og kunne tilgi mennesker, så jeg selv kunne bli fri. Og den andre siden også, det å kunne akseptere at uansett hva jeg får til i mitt liv, eller hva jeg har gjort, så er jeg elsket av Gud.

Han blir også aktivt med i menighetslivet, og har de to siste årene gått på bibelskole.
-Jeg begynte tidlig å reise på misjonsreiser etter at jeg ble kristen. Jeg reiste flere ganger til India og var med på å bygge opp et barnehjem og var med på kampanjer. Det har vokst opp en lengsel i meg etter å se mennesker berørt av Guds kjærlighet. Nå ligger Europa og Norge veldig på hjertet mitt. Etter to år på bibelskole har døren nå åpnet seg for å jobbe for Troens Bevis og som ungdomspastor i Kirken i Dalen i Kvinesdal.

Som følge av din egne opplevelser, hva er det du som ungdomspastor gjerne vil formidle til de unge?
-Det er naturligvis behovet for frelse og relasjonen med Jesus. Men også det å ha fellesskap og relasjon med andre troende, det er enormt viktig. Så det handler også om å skape et trygt og inkluderende felleskap for de unge i Kvinesdal.

 

Har du lyst til å være med som medhjelper under Sommerstevnet 9-17 juli?

Se oppgavene og meld deg på som medhjelper her.

Har du spørmål eller trenger mer informasjon, ta kontakt via epost: [email protected]

 

Ønsker du å være med på ett av verdens mest spennende oppdrag?

Se hvordan du kan støtte misjon

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter