Nepal: Plantet kirke ett år etter han ble rusfri
Han var en av de verste og døden nær. Hvem skulle trodd at Ram noen gang kunne vinne mennesker for Jesus?
I Nepal: Glenn Tønnessen
«Ytterst» i Nepal i regionen Far Western ligger den landsbyen Budar, omgitt av til tider ufremkommelige veier, fjell og daler. Hinduismen har generelt fått et sterkt fotfeste i fjellandet Nepal og slik er det også her i det sørvestlige lavland.
Troens Bevis-evangelist Ram Sijali var en av de mange i landsbyen som hadde fått den hinduistiske religion gjennom morsmelken, men livet gikk fort i stykker for den unge gutten.
-Jeg fikk dårlige venner, kom under dårlig påvirkning og ble tidlig sprøytenarkoman hekta på heroin, kokain og alt annet. Jeg bevegde meg i en utrolig dårlig sirkel, ble fort en av de verste og levde i dødsskyggens dal klar til å forlate livet når som helst, forteller vår nasjonale evangelist rolig og stadig smilende.
Men en evangelist på besøk i landsbyen for 12 år siden forandret Rams liv.
-Den omreisende evangelisten begynte å forkynne for meg. Jeg bestemte meg der og da for å bli en kristen, men jeg klarte ikke å bli rusfri og spilte lenge et skuespill bak ryggen på min familie.
Men likevel opplever Ram at han bak familiens rygg beveger seg mer og mer ut av rusavhengigheten.
-For fem år siden ble jeg endelig rusfri og kunne begynne å leve et rent liv med og for Jesus. Det gikk bare ett år før jeg overtok den første kirka i 2018, det som vi i dag kan kalle «moderkirka».
Ram har på kort tid blitt en av Troens Bevis’ sine store menneskefiskere og har sett over 50 mennesker komme til tro i løpet av det siste året.
-Jeg ser flest mennesker komme til tro gjennom dør til dør evangelisering der vi leverer ut Introkurset Det Nye Liv. Vi tar da systematisk kontakt 2-4 uker etterpå og tilbyr å komme på besøk eller inviterer til kirka. Stadig kommer da mennesker til tro.
Ram har et personlig mål om å evangelisere 1000 enkeltpersoner de neste to år.
-Dette vil jeg gjøre gjennom å gå fra hus til hus, fra familie til familie, og på den måten få en relasjon med mål om å gi dem Introkurset. Vi spør ofte om noen er syke og trenger forbønn.
Den 27 år gamle pastor Ram opplever også at mennesker i nød oppsøker kirka.
-Når de er nede så kommer de. Syke, demonbesatte, fattige og mennesker med stor sosial nød.
Slikt blir det resultater av og Ram opplever at hovedkirka vokser raskt og at de tre «søsterkirkene», som er startet opp de siste to årene, også beveger seg i voksende retning.
-Vi er 200 medlemmer totalt nå, 70 av dem i hovedkirka. Dette er i utgangspunktet et lite nådd sted så for ett år siden hadde vi en evangeliseringskampanje med Introkurset der vi gikk fra dør til dør og besøkte om lag 1000 hus. 40 nye kom til tro som resultat av dette!
En av de som i løpet av den siste tiden har kommet til tro er 17 år gamle Sangita.
-Som de fleste vokste jeg opp i en hindufamilie. Jeg hadde et dårlig liv med dårlige vaner, bl.a med mye inntak av alkohol, og jeg hadde helsemessige utfordringer. Jeg traff på Ram og han spurte om jeg ville ha Introkurset og forklarte meg og inviterte meg til kirka.
Sangita, som hele tiden har sittet sammen med oss i den frodige hagen utenfor Rams kirke, opplever at Ram begynner å veilede og forklare henne bibelvers og tekst i Introkurset.
-Jeg får et ønske om å følge Ram og når jeg like etter møter kirka så opplever jeg den attraktiv for meg, noe som gjør at jeg begynner å gå regelmessig i kirka. Etter forbønn i kirka får jeg bedre og bedre helse, forteller Sangita begeistret.
For om lag ett år siden gjør Sangita en livsviktig bestemmelse.
-Jeg var i kirka og Sajan, en av Troens Bevis sine evangelister fra Kathmandu, var på besøk i kirka. På det møtet tok jeg imot Jesus og jeg opplevde en indre fred i hjertet. Mer og mer har dette blitt et liv for meg det at Jesus tar seg av meg, avslutter den unge damen omgitt av palmer i det som jeg etter hvert opplever som en Edens hage.
Det blir en gripende og avslappende stund i den rolige, velstelte hagen etter den mange timer i bil på de ubehagelige veiene i den borteste delen av Nepal. Ram og kona Mina, som selv opplevde å bli helbredet og frelst for 11 år siden, nikker i takt med fuglekvitteret fornøyd til det som unge Sangita forteller.
-De fleste i kirka er unge, fortsetter Ram. Det er fordi kirka oppleves attraktiv for de unge siden vi holder kontakt og tar oss av dem, veileder dem til å prioritere rett i sine liv og gjør interessante og relevante ting sammen. Vi kommuniserer i det hele tatt lett med unge mennesker, forteller Ram.
Det begynner å bli sent og mørkt og før vi forlater den flotte avgrensede hagen ønsker Ram at vi skal be for ham.
-Be for tjenesten min, be for de som har beveget seg bort fra troen, for mange gjør det. Be for vår økonomiske situasjon. Vi har blant annet mange barn og familier som vi ikke har midler til å gjøre noe for eller gi noe til.
Du kan være med og gjøre en forskjell ute i msijonfeltene ved å støtte med en gave.
Troens Bevis bladet, oktober 2022