Evangeliske Sanger i Sør: Gripende historier om livet med Gud under sangkveld
Det er mer enn de gode gamle sangene som står på programmet når Evangeliske Sanger i Sør inviterer til sangkveld. De godt over 500 fremmøtte i Sarons Dal Arena fikk full pakke med flere kjente aktører, gripende historier fra misjonsdronningen i Kvinesdal og siste nytt fra vekkelsen i Kina.
For tredje år på rad kunne Sarons Dal Arena by på sangkveld med Evangeliske Sanger i Sør. Dette konseptet ble startet for 25 år siden, og er fremdeles et populært tilbud blant målgruppen.
-Det som er unikt med vårt opplegg er at vi bruker ikke artister, men det vi kaller aktører som deltar i et sang og musikk møte. Hovedfokuset vårt er at mennesker skal få høre evangeliet og bli frelst gjennom det de hører, forteller styremedlem Geir Øynes på vegne av ESIS.
Han tenker at de fleste som kommer på sangkvelden vokste opp med nettopp disse sangene og at de opplever en gjenkjennelses faktor når de hører dem på nytt. Flere av de som kommer på møte og som ikke erkjenner seg som troende i dag, en nok såkalte «bønnebarn», som ble tatt med på møter når de var unge, og har hatt foreldre og venner som har bedt om at de skal komme til tro gjennom et langt liv, medgir Geir.
-Det var nettopp dette som skjedde i fjor, da Kjell Nilsen i Kvinesdal i ettertid stod frem med sitt sterke vitnesbyrd. Han var et slikt bønne barn. Nå er han med i styret vårt, smiler Geir Øynes, som også er leder for kveldens sangmøte.
Fjorårets frukt
Kjell Nilsen var kveldens første gjest oppe på scenen, og svarte villig på hva forskjellen i livet hans var etter at han tok imot frelsen på sangkvelden i fjor høst.
-Jeg har fått en indre glede og fred som jeg aldri hadde trodd jeg kunne få oppleve, og jeg kan bare anbefale det!
Geir legger til at alle sangene som synges denne kvelden er fra 1800 tallet.
-Med andre ord, det er tidløse sanger som er prøvd og erfart i mange, mange liv.
Helbredet for nyresvikt
En av kveldens aktører som var først ute var Arne Edvard Meling. Han er også kjent som programleder på Bedehuskanalen på TV. Felles for de fleste som sang var at de også delte vitnesbyrd om bønnesvar fra sitt eget liv. Han kunne blant annet dele at i 2020 var han diagnostisert med nyresvikt og skulle begynne med dialyse.
-Det vi vet er at når noen først begynner med dialyse, er det noe de gjerne fortsetter med resten av livet. Jeg spurte legen om jeg kunne få en utsettelse på ca. en måned så jeg kunne se hva Gud kunne gjøre for meg i denne situasjonen.
Hans kone og barn var blant dem som sendte ut SMS’ er til venner og bekjente og ba dem om å be for Arne Edvard. Etter regelmessige undersøkelser ble dialysen flere ganger utsatt. I 2022 fikk han den endelige beskjeden fra legen om at nyrene var friske.
-Da sa legen til meg, «For deg er dette et mirakel, for meg er dette et mysterium!»
Fikk kallet på Stevnet
Karen og Harald Årsvold er et annet ektepar som deltok med sang og vitnesbyrd. Harald kunne fortelle at for 45 år siden var han med foreldrene til Sommerstevnet i Sarons Dal, og var med på møter inne i hallen, på samme sted han nå stod.
-Stevnet var liksom det vi som familie kunne gjøre i ferien. Men jeg husker helt klart at jeg følte at Gud sa til meg noe som jeg aldri har glemt: «Harald, en dag skal du stå oppe på denne scenen og vitne om meg. Og det gjør jeg nå, sa han, med applaus fra publikum.
Misjonær dronningen
Et annet av kveldens spesielle høydepunkt var et intervju med Etiopia misjonæren Jorunn Hamre fra Kvinesdal. Hun er i dag over 90 år, men er frisk og aktivt med på flere ting i bygda.
Hun ble intervjuet av Mona Edvardsen Selseng, og kunne fortelle at hun hadde 50 år ute som misjonær. Årsaken til at hun fikk så mange år ute i feltet var at hun reiste ut igjen i 18 år etter at hun ble pensjonist.
-Det var fantastisk, for da kunne jeg se fruktene av arbeidet jeg hadde vært med på, fortalte Etiopia misjonæren.
-Etiopia har 80 stammer, og en av dem var lengst i sør mot grensen til Kenya. Der drev jeg arbeid og en helsestasjon der jeg var både jordmor og sykesøster, som jeg var utdannet til.
-Akkurat denne stammen hadde en forferdelig skikk med at på bestemte dager i året skulle levende babyer legges ut som mat for villdyr. Jeg opplevde at flere mødre kom med barna til meg på helsestasjonen så jeg kunne redde dem.
Jorunn fortalte at en av disse merkedagene kom en mor med en nyfødt baby som hun var tvunget til å legge ut som mat for villdyrene. Det klarte ikke moren, og leverte babyen til Jorunn. Hun fikk levert babyen til en fosterfamilie, og senere kom den lille jenta på et barnehjem. Da hun var 12 år, gav Jorunn denne jenta et bilde av moren sin, så hun kanskje kunne finne henne igjen, om hun ønsket.
-Da jeg var der nede sist gang, kom det en kvinne løpende ut av en helsestasjon og bort til meg. Det var denne jenta som nå var blitt sykepleier. Hun fortalte at hun hadde reist mil etter mil med bilde av moren, og hadde omsider blitt gjenforent med henne.
-Men det mest fantastiske var at etter evangeliet fikk rotfeste i denne stammen, er denne skikken slutt. Når evangeliets lys får stråle inn, skjer det noe!
Hun avsluttet med å fortelle at noe lignende skjedde i Marwari stammen, der de hadde en skikk som tilsa at om de måtte drepe et menneske når de skulle gifte seg, for å vise at de hadde mot.
-Jeg var der i 8 dager og behandlet mange syke. Da jeg reiste, sørget jeg for at det ble sendt evangelister til dem. Nå, etter 30 år, er det 20 000 kristne i denne stammen i denne dalen, og den fryktelige stammeskikken er over!
Bibler til Kina
Mellom sangene og en god matpause, var det også tid til både andakt ved Svein i Prestegardi fra Færøyene, og kollekt til bibler til Kina. Der var det en kjent bibelsmugler ( navn nevnes ikke av sikkerhetsgrunner) som kunne dele siste nytt fra dette landet.
Han forteller at det var i 1978, ett år etter at Mao døde, at dørene ble åpnet slik at det var mulig å reise inn i Kina for besøkende, men ikke ut, for vanlige borgere. Det ble også begynnelsen på hans reiser inn i landet.
Under Maos tid hadde antall kristne tredoblet seg til ca. 3 millioner, tross utsendelse av alle vestlige misjonærer og sterk forfølgelse. I dag anslåes det at tallet har økt til hele 200 millioner troende. Det innebærer at det blir frelst over 30 000 mennesker hver eneste dag i denne enorme nasjonen. Men fortsatt er det 1.2 milliarder kinesere som ikke kjenner Jesus. I Kina er det mulig å få kjøpt bibler enkelte steder, men det dekker ikke det enorme behovet for bibler.
-Når jeg er inne i landet, er det kun to ting jeg blir bedt om. Det er at vi ber for dem, og for bibler, aldri ting, fortalte bibelsmugleren.
-En venn av meg ble frelst for 23 år siden fordi han fant et nytestamente i en eske. Etter å ha lest den, ba han frelsesbønnen som var inkludert bakerst i Bibelen. I dag leder han 18 000 husmenigheter, og evangeliet sprer seg som ild i tørt gress.
Under kollekten kom det inn midler til 2280 bibler til Kina.
Kilde: Troens Bevis bladet for november, 2023
Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.
Se møtene fra Sommerstevnet her