Oppsiktsvekkende rusbehandling: Bytter ut rus med noe som er mye bedre
Mange rusavhengige som har en buddhistisk tro kommer hit. De fleste blir frelst! Den nasjonale misjonæren La Nu kan ikke få skryte nok av den behandlingsmetoden som brukes i omsorgslandsbyen.
I Myanmar: Glenn Tønnessen
Pastor La Nu byttet ut rusen med Jesus for en del år siden. Det var etter at han ankom omsorgslandsbyen som altså er et rusrehabiliteringssenter ledet av våre nasjonale feltledere Sharon og Chit. Selv om den nå 58 år gamle pastoren var oppvokst i en kristen familie ble han rusavhengig i universitetstiden, men etter nærmere 15 år som rusavhengig ble altså La Nu forvandlet.
La Nu vil ikke snakke om den pågående borgerkrigen i Myanmar (tidl. Burma), der juntaen med et militærkupp overtok makten i landet 1. februar 2021. Han vil heller snakke om livet i omsorgslandsbyen, hvor jeg treffer den nasjonale misjonæren i en by utenfor den tidligere hovedstaden Yangon.
-Alle rusavhengige må nokså snart etter ankomst gå en obligatorisk seks måneders bibelskole. Der har vi bl.a. en evangeliseringspraksis hvor vi går fra dør til dør.
Omsorgslandsbyen ligger godt skjermet, innegjerdet og omgitt av skog og jungel.
Alle som blir tatt inn i omsorgslandsbyen må følge et fireårs program, fortsetter pastoren.
-Etter bibelskolen går landsbybeboerne tre års teologiskole. Deretter ett års praksis i en menighet før de går ut i pastortjeneste. Beboerne må i tillegg jobbe med forefallent arbeid mm. Det de var flinke med fra før skal vi prøve å tilrettelegge for dem her, bl.a gir vi musikkundervisning, fortsetter pastor La Nu.
En av de mange som La Nu har fått være med å gi et nytt liv i omsorgslandsbyen er Myint Htoo.
I likhet med pastor er Myint oppvokst i en kristen familie, men fikk selv aldri et forhold til Jesus. 36-åringen havnet etter hvert i rusens klør.
-Jeg var rusavhengig i ti år, men jobbet likevel som trailersjåfør. Når jeg kjørte fra by til by og ble trøtt, var det lett og fristende å få tak i heroin for at jeg skulle holde meg våken noen timer til. På den måten ble jeg rusavhengig.
Myint forteller videre at han ikke brydde seg om noe eller noen. Livet var kun et jag etter heroin.
-Livet var uten mening og alt var håpløst. Jeg mistet kontakten med foreldre og familie.
En venn fra byen min, som allerede var blitt rusfri gjennom et lengre opphold i omsorgslandsbyen, ønsket at jeg også skulle komme hit.
Myint forteller at han ønsket seg et nytt liv, og når hans venn ringte svarte han raskt ja.
-Til å begynne med likte jeg meg ikke her. Første år var spesielt vanskelig, og det var altfor varmt her. Jeg kommer fra kaldere områder. Men da jeg hadde vært her i ett år så begynte jeg å forstå Guds ord og ville bli værende, avslutter Myint.
Pastor La Nu forklarer at det alltid er en kamp å bli rusfri. Metodene som brukes i omsorgslandsbyen er oppsiktsvekkende for en nordmann å høre. Og det brukes ingen medisin.
-Vi ber mye samtidig som vi gir dem Guds Ord, massasje og kald dusj, forteller La Nu. Det kan være veldig smertefullt, og av og til må vi bære personen inn i dusjen. Vi dusjer dem opp til annenhver time, døgnet rundt. Når kampen står på blir personen varm på innsiden, og dusjen kjøler ned. Det samme ble gjort med meg i min avvenning, så denne metoden har fungert i mange år. Bønn, dusj og massasje pågår i en til to uker. Ingen medisin. Etter 1-2 uker er kampen over, og personen kan da vanligvis sove stabilt og ta til seg mat, avslutter tobarnsfaren pastor La Nu.
Om lag 80% av de som kommer hit til landsbyen blir rusfrie. Mange blir evangelister og pastorer og sendt ut for å betjene menigheter og områder rundt omkring i landet.
-Jeg kom hit i 2016, fortsetter Myint, og tok imot Jesus to år etter. Jeg bor her fortsatt, har gått gjennom alt i programmet, inkl. en bachelor i teologi, og studerer nå videre for å bli lærer på bibelskolen. Nå har jeg fred på innsiden og jeg ønsker nå å gi andre rusavhengige den hjelpen de trenger og samtidig være en evangelist.
Pastor La Nu betjener nå kirken i omsorgslandsbyen bestående av om lag 100 medlemmer, derav 40 som bor i omsorgslandsbyen. Pastoren anslår å ha sett 10-15 frelst og døpt det siste året, de fleste unge mellom 20 og 25 år. Flere blir frelst gjennom dør til dør evangelisering.
Det som skjer i omsorgslandbyen er oppsiktsvekkende! Her burde flere vært for å lære. Her kommer en altså inn som rusmisbruker og vandrer ut som bibelskolelærere, pastorer og evangelister, vanligvis etter fire år.
Kilde: Troens Bevis bladet for januar, 2024
Troens Bevis støtter i dag over 1400 nasjonale evangelister, slik som Pastor La Nu, i 21 land.
Du kan være med og gjøre en forskjell for dem ved å støtte med en gave
Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.