Historien rundt fire trær

Jesus talte ofte i lignelser. I dag skal jeg bruke bilder. Det er godt å ha knagger å henge poengene på. Jeg ønsker å skrive om viktige møter ved fire forskjellige trær.

Det første eksemplet står i 1 Mos 3,8. Det er en mann mellom trærne. Adam og Eva gjemte seg bak trærne. Det er så typisk; når vi har gjort noe galt trekker vi oss unna. Dessverre er det slik at mennesker som har feilet også kan trekke seg bort fra kirken. Der sto Adam og Eva gjemt mellom trærne – men Gud så dem, og han hjalp dem videre tross deres fall.

Det andre treet står i Joh 1, 48. Det er en mann under et tre. Jesus finner Filip. Det er ikke vi som finner Jesus – det er Han som finner oss. Filip ble så overveldet at han må fortelle det til Natanael. «Kan det komme noe godt fra Nasaret», svarte Natanael. «Kom og se!» kvitterte Filip. Det er da Jesus sier til Natanael: «Mens du var under fikentreet, så jeg deg.» Jesus ser oss om ikke vi ser han.

Det tredje treet står i Luk 19, 4. Det er en mann oppe i et tre – og er historien om Sakkeus. Den rike overtolleren hadde frynsete rulleblad. Han hadde utnyttet så mange og var mektig upopulær. Men også han hadde en Gudslengsel. Skjønt han måtte kamuflere det ved å gjemme seg opp i et tre. Jesu øyne så han. «Sakkeus, skynd deg og kom ned, for i dag vil jeg ta inn i ditt hus.» Det møtet fikk konsekvenser i hans liv!

Det fjerde treet står i Gal 3, 13. En mann på et tre. Det viser til Jesu død for oss. «Forbannet er hver den som henger på et tre.» Jesus fortjente ikke dødsstraff – men for alle oss andre – er det ingen som er syndfrie – i møte med den levende Gud, ville ingen av oss overlevd. Vi er på en måte dødsdømt.

For at Jesus skulle fri oss fra syndens forbannelse, måtte han selv bli forbannet. Paulus understreker hva det kristne evangelium har kostet. Han kunne aldri glemme at freden, friheten, det rette forhold til Gud som vi eier, kostet Jesu Kristi liv og død. Dette viser Guds store kjærlighet til oss.

De tre første hendelser er personlige historier ved ulike trær. De forteller om Gud som ser oss. Den siste historien fikk universale konsekvenser. At Jesus hang på et tre, ble verdens redning. Gud forsonte hele verden med seg selv på korset.

Det budskapet må vi dele med andre: «Så er vi da ambassadører for Kristus, som om Gud selv inderlig formaner ved oss: Vi ber på Kristi vegne: La dere forlike med Gud!» La oss hjelpe de menneskene vi møter til å komme i fellesskap med Gud og få fred med Ham. Gud ser oss! Det gir livet en helt annen dimensjon. Det fyller oss med en trygghet som varer hele livet og i evigheten!

 

Kilde: Troens Bevis bladet for september, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter