1000 år med kristendom i Norge!
I år er det tusen år siden Norge fikk sine første kristne lover. Det var en ekte revolusjon som fikk avgjørende betydning for lov og rett, kultur og verdier.
av Thomas Neteland, Media og kommunikasjonsleder for Pinsebevegelsen
Først publisert på Pinsebevegelsen.no
På rekordtid gikk Norge fra å være et folk som herjet, plyndret og blotet til å bli en rettsnasjon som tok vare på de fattige, forbød drap på spebarn og satte en stopper for ættehevnen. Mostratinget i 1024 ble startskuddet for denne samfunnsomveltende revolusjonen. Men i realiteten begynte den tusen år tidligere – av en jødisk snekker fra Galilea.
Kristenretten
Det var ingen i Romerriket som kunne forestille seg at opprøreren som soldatene nå spikret til et kors, skulle endevende samfunnet deres så radikalt som han faktisk gjorde – og det etter hans død! Det tok omtrent 300 år fra Jesu død og oppstandelse, til kristendommen var blitt statsreligion i Roma. I Norge tok det litt lengre tid. Men i år markerer vi altså at kristen tro og verdier har hatt fotfeste i Norge i 1000 år.
Det er i dag vanskelig å fatte hvor dyptgripende endringene den såkalte kristenretten førte med seg. Før den tid var styrke og makt mål i seg selv – makt ga rett. Men med kristningen ble makt og rett skilt – rett ble noe som sprang ut av Guds vilje og ikke av relasjoner mellom mennesker. Dermed ble den sterkes makt over trellen svekket, fedre og brødres makt over kvinner ble redusert, og kvinner kunne etter hvert samtykke ved ekteskap. Den rikes makt over den fattige ble begrenset, og hevnretten, selve grunnpilaren i rettssystemet, ble erstattet av kongens plikt til å sikre Guds fred.
Barn skulle nå døpes, og uønskede barn kunne ikke lenger settes ut i skogen for å dø. De døde skulle gravlegges på kirkegården, ikke i en haug. Man skulle holde seg til én kone, bygge og vedlikeholde kirker, og verken holde blot eller spise hestekjøtt… Slik ble hverdagen gradvis erobret av kristendommen gjennom kristenrettens regler. Etter hvert ble også folks verdenssyn preget av den kristne læren, trelldom og hevnrett forsvant, og kvinner og fattige fikk nye rettigheter. Kristenretten som kong Olav Haraldsson (den hellige) sammen med Biskop Grimkjell fikk vedtatt på Moster i 1024 var derfor et viktig skritt for kristningen av både enkeltpersoner, ja hele samfunnet.
Veien videre
I dag tar vi de kristne verdiene nærmest for gitt – derfor er årets 1000 års-makering så viktig! Det kristne, humanistiske samfunnet vi er takknemlig for i dag, er ikke noen selvfølge for morgendagen. Skal vi videre generere et godt samfunn for alle, trengs det mer enn politikk og gode intensjoner. Evangeliet må forkynnes.
Historien om kongen som gav livet sitt for folket, som vant ved å tape og som seiret ved å dø – har forandret verden for alltid. Den har lært oss at den svake er sterkere enn den som undertrykker, at den som lider er hevet over den som forårsaker smerten. Og at ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for andre.
Det er evangeliet om Jesus som forandret Norge, og det er evangeliet om Jesus som er Norges håp!
Kilde: Troens Bevis bladet for oktober 2024
Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen