Full klaff da to evangeliske fredsaktivister traff hverandre
Både Doug Coe og Aril Edvardsen har på hver sin kant av verden viet sitt liv til samme visjon. Da de traff hverandre for første gang i april ble det full klaff.
Doug Coe har åpnet for Jesu navnet blant verdens styresmakter, politikere og religioner gjennom de årlige bønnefrokostene som han leder i Washington, og som har spredd seg til mange regjeringshus verden rundt takket være hans innsats.
Aril Edvardsen har på sin side har vært med på å åpne opp hele nasjoner for evangeliet gjennom sin kontakt med myndigheter, religiøse ledere og støtte til nasjonale arbeidere.
Virkeplassene har vært forskjellige, men de har delt en felles forståelse av hvordan de skulle formidle Jesus i sin fylde og enkelthet uten ”kristendommens” bagasje.
”I april møtte jeg en mann som stadfestet min tro på effekten av å bære fram Jesu navn, og glemme ”kristendommen”, skriver Aril Edvardsen om møte med Doug Coe.
”Når du forkynner kristendommen tar du med deg en stor bagasje med vestlig sivilisasjon, fra korsfarere, inkvisisjonen, utryddelse av titalls millioner indianere de “kristne” spanjolene oppdaget Amerika, til kolonitiden og dagens kriger i Irak og Midtøsten. I tillegg kommer alle kirkesplittelsene, heksebrenning og bannlysning helt frem til dagens mange ”kristne” leserinnlegg”, forklarer Edvardsen.
Doug Coe er en av dem som har oppdaget hvordan han kan fremheve Jesus uten denne historiske bagasjen til kristendommen. Han har blitt kalt den ”hemmelige Billy Graham” og ”den stille overtaleren”. I følge Los Angeles Times og Harpers magazine spile han en viktig rolle i Camp David forhandlingene som ledet frem til fredsavtalen mellom Israel og Egypt i 1976. Både før og etter Camp David har Doug Coe vært opptatt med fredsarbeide i Midtøsten og andre deler av verden.
Aril Edvardsen har også holdt flere fredskonferanser i Midt Østen og i muslimske land der han med stor suksess har introdusert religiøse og politiske ledere for hverandre som ellers ikke vill ha møtt.
”Vi må løfte frem Jesu navn som stråler som en stjerne på religionens mørke himmel. Alle, unntatt noen få sekulære fundamentalister i Norge og Vesten, er interessert i å lære om Jesus, enten de er japanske shintoistiske forretningsmenn, muslimer, avgudsdyrkere fra Indias hindutempler, eller buddhist munker i safran gule kjortler. Dette har jeg sett og opplevd siden 1960 tallet, sier Edvardsen.