Kalman og Biborka driver brevskolen i Ungarn for egne midler
Tidligere bibelskoleelev og hans kone driver nå brevskolen i Ungarn for egen regning. Hun leder brevskolen og han reiser som evangelist blant sigøynere.
Kalman og Biborka ledet i flere år brevskolen til Troens Bevis i Ungarn.
Etter å ha godt 2 år på bibelskolen i Sarons Dal traff han Biborka mens han var på team i sitt hjemland. De giftet seg rett før sommerstevnet i Sarons Dal i 1992. Da var han pliktig som elev til å være med som medhjelper, og Biborka fulgte med på lasset og ble satt til å vaske toalettene på stevnet under sine første hvetebrødsdager. Men da lensmannen i bygda fikk høre at det var et nygift ektepar som skulle sove på fellessal på skolen, sa han stopp og innkvarterte dem i gjesterommet i sitt eget hus!
Men tross en tøff start har de vært trofaste og utholdende i sitt arbeide for Troens Bevis og sin tjeneste.
Ekteparet reiste tilbake til Ungarn hvor de ledet Troens Bevis sin brevskole i mange år. Kalman virket som evangelist og vervet elever til Biborka som ledet skolen.
Sponser brevskolen selv
Men etter hvert har Kalman blitt selvunderholdt. Han driver en forretningsvirksomhet som gjør at de klarer selv å finansiere brevskolen som de gjerne ville fortsette etter at Troens Bevis ikke klarte å støtte den lengre i 2003.
I dag har de 8 700 aktive elever på skolen. I tillegg sponser ekteparet 10 pastorer og innfødte misjonærer i hjemlandet sitt.
Kall til sigøynere
Kalman forteller at de siste årene har Gud ledet ham til å virke spesielt blant sigøynere. I samarbeid med menigheten Håpet i Farsund, der flere andre aktører også er med, har han startet en bibel-og ledertrengingsskole for nyfrelste sigøynere.
– Jeg så at vi må nå sigøynerne med evangeliet mens de ennå bor i ghettoer i byene i Øst-Europa. Jeg tror at når Øst-Europa blir med i EU vil tusenvis av sigøynere se sitt snitt til å reise inn i andre europeiske land og bli spredt for alle vinder. Og de som ikke har tatt imot evangeliet vil skape store problemer der de kommer, samtidig som de vil ble ennå vanskeligere å evangelisere, sier han.
Han forteller at noe av det største problemet blant sigøynerne er at de er så veldig fattige. Mange vil ikke komme på møter fordi de skjønner at de da må finne seg en ærlig levevei, og de kan ikke se hvordan de kan forsørge familien uten å stjele eller annen kriminell virksomhet. Han forteller at de kristne sigøynerne tolererer heller ikke at andre som kaller seg kristne blant dem fortsetter å livnære seg på uærlig vis.
Sannheten er at de fleste av dem som kommer til tro klarer seg fint med litt hjelp i begynnelsen. Mange slutter å røyke og drikke, de kan finne seg litt arbeide og plutselig har de nok til å kjøpe seg et hus.
De siste årene har Kalman også vært med på å formidle store sendinger med gammelt sykehusturstyr fra Stavanger kommune til blant annet hjembyen hans Gyør som ligger midt mellom Budapest og Wien.
-Slik har vi også fått innpass hos myndighetene som er veldig takknemlige for brukte rullestoler, hjelpemidler til funksjonshemmede og annet sykehusutstyr, sier han.
Rett før han reiste til Norge nå ble Kalman kontaktet av den kvinnelige vise-statsministeren i Slovakia. Hun hadde hørt om arbeidet han driver blant sigøynerne og de positive sosiale implikasjonene det får når de tar imot evangeliet. Derfor har hun nå invitert Kalman til å starte det samme arbeidet i Slovakia.