Enhet skaper fred i Burundi

”Nå har vi mer kunnskap om fredsarbeid”, sa Raymond Sindabizera, leder for grunnskolene i Muhanga etter Troens Bevis sin fredskonferanse.

Først helgen i september, arrangerte Rune Edvardsen sin tredje kampanje og fredskonferanse i Burundi. Før fredskonferansen, møtte vi flere av byens ledere som gledet seg til seminarene i Muhanga, i Kayanza-provinsen.

Ferdinand Habimana, rådgiver for ordføreren i kommunen, fortalte oss om de vanskelige problemene til Muhanga, og hvordan han håpte fredskonferansen skulle påvirke byen.

– Et av våre største problemer i byen er at vi har mange tilbakevendte flyktninger som finner at landområdene deres er solgt videre, for en liten sum, med forfalskede signaturer. Etter noen har klaget på dette har det skjedd flere drap i kommunen. Derfor er det mange som ikke tørr å ta opp problemet med flyktningene som vender tilbake, forteller rådgiveren. – Med disse seminarene vil vi få undervisning om fred og forsoning. Det kan gi oss nye strategier. Hvis vi kan bli enige og finne løsninger sammen, så kan vi kanskje få endret disse problemene slik at folk kan komme tilbake til sine hjem.

Ferdinand fortsatte å fortelle om sår og konflikter som sitter igjen fra de interne konfliktene som har herjet i landet i flere tiår. Han mener det er nå veldig viktig å skape enhet mellom hutuer, tutsier og twa-befolkningen.

Raymond Sindabizera, leder for grunnskolene i kommunen, fortalte om de samme problemene som Ferdinand. Han trodde også at freden kunne komme med mer kunnskap, og hadde derfor stor tro på fredskonferansen som skulle arrangeres for ledere i byen.

tolk

Rune Edvardsen underviser om enhet, mens Tolken oversetter til det lokale språket.

Imponert!
I to dager var ledere, kvinner, ungdommer, politiet og representanter fra myndighetene samlet på fredskonferanse i Muhanga. Seminarholderne var Rune Edvardsen og Lars Agnar Rosten fra Troens Bevis, som fokuserte på enhet, og på hvor mye sterke de var ved å stå sammen. Etter fredskonferansen var tolken til Rune Edvardsen og Lars Agnar Rosten svært begeistret for seminarene.

– Dette er første gang jeg har opplevd slik undervisning i landet. Jeg tror dette vil få en stor betydning for denne kommunen som fortsatt sliter med etniske konflikter. Jeg har vært på andre fredskonferanser, men har aldri vært med på noe lignende dette. Det har vært et stor mangfold av ledere, ungdommer, kvinner, og andre posisjoner, der egne politiske syn ikke har vært i fokus. Det at de kan samles på denne måten, diskutere seg frem til hvordan de sammen kan løse problemene og kunne komme seg ut av fattigdom er helt utrolig. Lederne ble inndelt i grupper, og når en leder kom med sine synspunkter, så andre at synspunktene var gode for kommunen. Disse seminarene har vært helt fantastiske. Jeg er imponert, sa tolken etter konferansen var slutt.

gruppe

Ferdinand (venstre) og Raymond (høyre) i gruppesamteler under på fredskonferansen i Muhanga.

I etterkant var også rådgiveren, Ferdinand Habimana, svært fornøyd med fredskonferansen. Nå var hans tanker på oppfølgingsarbeidet.

– Nå er det viktig at vi følger opp med evalueringer og overvåker fredsarbeidet vi har satt i gang. Hvis vi er heldige så får vi flere slike konferanser til byen vår. Bare dager etter konferansen, ble et team sendt til byen for å følge opp arbeidet. Som oppgave fikk byens ledere å utarbeide et dokument om hva de ønsker for sin kommune. Dokumentet skal deretter sendes til myndighetene i landet.

Må jobbe som familie
Fredskonferansen var også over Raymonds forventninger.

– Disse to dagene med undervisning har vært fantastiske. Seminarene har gitt oss mer kunnskap. Nå har vi lært at det er opp til oss å skape en forandring. Ved bruk av eksempler har vi sett at vi må jobbe som en familie, og at vi må tenke på familiemåten. Derfor tror jeg at vi ledere i Muhanga kan klare å skape enhet og søke fred for vår kommune. Konferansen har vært for både hutu, tutsi og twa-befolkningen, med ledere og representanter fra ulike partier. Hver enkelt av oss har lært noe her, og vi komme til jobbe mer med dette som enkeltmennesker, og i felleskapet.

Les mer fra kampanjen og fredskonferansen i vårt misjonsmagasin Troens Bevis. Få det tilsendt gratis i posten ved å klikke her.

Se bilder:

{artimageview flickrApiKey=”eeceaffeaa0f86f64a42d81dfa7efec0″ flickr=”Troens Bevis” flickrSet=”72157635585335501/” flickrNumberOfImages=”800″ previewWidth=”400″ caption=”Fredskonferanse i Burundi 2013″ autoGenerateThumbs=”true” }{/artimageview}



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter