Sykehuset med fem brød og to fisker
Sykehuset i Kitutu hjelper hundrevis av internflyktninger, voldtatte kvinner og funksjonshemmede barn. En ambulanse er høyt på ønskelisten.
Da Rune Edvardsen holdt en kampanje i Kamituga i Øst-Kongo i juni i 2011 fikk teamet fra Troens Bevis besøke det eneste lokale sykehuset i området som ligger i Kitutu. Kitutu ligger i Kivu-provinsen i Kongo og grenser til Rwanda ved Kivusjøen. Kitutu ligger cirka 20 mil sørøst for provinshovedstaden Bukavu.
Sykehuset ble bygd av norske pinsevenner (PYM) i 2004 og er det eneste sykehustilbudet for de over 133 000 menneskene som bor i området. Men sykehuset var i stort behov av mer støtte, og Troens Bevis sin humanitære samarbeidspartner, Dina Stiftelsen, gikk inn som fast støttepartner i 2011.
Kongo har siden 1990 vært hjemsøkt av kriger og milits som i stor grad rammer sivilbefolkningen. Over fem millioner er døde som en konsekvens av krigene. Fremdeles herjer hutumilitsen (som utførte massakren i Rwanda i 1994) i landsbyene i Øst-Kongo. Militsen lever som flyktninger i regnskogen, og utfører grove overgrep mot folket. Mange blir offer for ran, voldtekt, drap og mishandling, plyndring og brenning av landsbyer. Dette har ført til mengder av internflyktninger som søker ly i landsbyene rundt sykehuset.
– Av de 120 sengeplassene vi har, er det kun 60 av dem som er i brukbar stand, forteller Dr. Isokelo Munyuku Fama, som er direktør på sykehuset.
– Men sykehuset er ganske bra utstyrt ifølge afrikansk standard og kan tilby fire grunnleggende tjenester, indremedisin, barneklinikk, obstetrikk og gynekologi i tillegg til at vi har en operasjonssal.
Forlatte og uten hjelp
Han kan fortelle at i 2013 har de hatt 45 ansatte, inkludert fire leger, to praktikantleger, 14 sykepleiere, tre jordmødre, to laboratorie teknikere og fire som jobber med administrasjon.
De som kom til sykehuset for behandling var hovedsakelig interne flyktninger, ofre for kjønnsbasert vold, underernærte, forlatte tenåringsmødre og eldre personer som lider av aldersrelaterte sykdommer og er forlatt av familien sin.
– Vi prøver hele tiden å holde kostnadene så lave som mulig på samme tid som det er viktig for oss å møte folk med omsorg, varme og vennlighet, forklarer sykehusdirektøren.
– Det blir også holdt evangeliske møter med skriftlesning på området for de som er interesserte, legger han til.
Fra januar til oktober i 2013 hadde sykehuset blant annet hatt 2333 pasienter til behandling, 1485 innlagte, 460 fødsler og 249 operasjoner.
Funksjonshemmede
Men sykehuset har også flere separate prosjekt for å støtte befolkningen i området, deriblant et program for funksjonshemmede pasienter. Der har 183 pasienter fått behandling for økt mobilitet, slik som spesial tilpassede sko og krykker. Spesielt mange barn og tenåringer får hjelp av dette prosjektet.
En av dem som har fått hjelp på denne avdelingen i år er lille Jordan:
– Jordan er fire år gammel. Jeg tok med meg Jordan til sykehuset fordi han ikke klarte å gå ennå. Det viste seg at musklene hans ikke var sterke nok til å gå. Han fikk hjelp til å trene opp musklene med hjelpemidler, og innen seks måneder kunne han stå uten støtte og ta et par skritt alene. Nå takker jeg Gud for at han springer rundt med vennene sine, forteller moren til Jordan.
– Åtte av de som trengte hjelp på denne avdelingen ble sendt videre for operasjoner i Bukavu, men vi jobber nå med en plan der en ortopedisk kirurg fra Bukavu vil komme hit for å operere på dem, sier sykehusdirektøren.
Det er ofte problematisk når pasienter må legges inn på sykehus som er langt borte, da pasientene er helt avhengig av familie som kommer med mat til dem.
Sykehuset har fremdeles behov for:
– En bil som kan frakte forsyninger og en ambulanse.
– Operasjonsavdelingen trenger et tilbygg så kvinner og menn kan ligge på forskjellige avdelinger (her er det snakk om åpne sykehus saler)
– Et oppholdssted for kvinner som har høyrisiko graviditeter og må komme til sykehuset tidlig for å unngå hjemmefødsler. De har ikke noe sted å sove eller spise.
– Det er stort behov for å bygge et senter for funksjonshemmede der de kan bo og trene seg opp etter skader.
– Boliger for sykehuspersonalet.
– Et forebyggende helseprogram ute i distriktet.
Sykehuset ble startet som et prosjekt av Norsk Misjon i 1948, og Gerd Mjelde fra Pinsevennenes Ytre Misjon har hatt hoved tilsyn med sykehuset fra 1980.
Ønsker du å støtte dette sykehuset med en gave, kan du øremerke gaven din til Dina Stiftelsen.
Bli en støttepartner ELLER Gi en enkeltgave
Se bildegalleri:
{artimageview flickrApiKey=”eeceaffeaa0f86f64a42d81dfa7efec0″ flickr=”Troens Bevis” flickrSet=”72157638505935584/” flickrNumberOfImages=”800″ previewWidth=”400″ caption=”Sykehus i Kititu” autoGenerateThumbs=”true” }{/artimageview}
Foto: Sol Nodeland og Nathalie Edvardsen