Med hjelp til spedalske

Hver uke får 100 til 150 indere smittet av spedalskhet, mat av vår humanitær samarbeidspartner, Dina Stiftelsen. I dag besøkte vi ofrene i Hyderabad.

{snippet video|92148}

Redigering: Per Gunnar Økland

Hvert år blir flere hundre tusener av indere smittet av spedalskhet. Spedalskhet er en kronisk infeksjonssykdom som affiserer hud og nerver. Infeksjonen kan behandles, men følgetilstandene er kroniske.

På verdensbasis har sykdommen sunket dramatisk de siste 30 til 40 årene. Dette på grunn av intensivert oppsporing av pasienter og bedre medikamentell behandling. 65 prosent av de som fortsatt blir smittet er i India.

Det er knyttet mange tabuer til spedalskhet, og ofrene opplever å bli utstøtt av samfunnet. Dina Stiftelsen samarbeider med en lokal organisasjon som fra før driver et aktiv arbeid blant smittede. På øst-kysten av Andra Pradesh støtter stiftelsen driften av et rehabiliteringssenter. På «New Life Center» i Amalapuram får de behandling, et hjem og sosialt samvær med andre som opplever samme skjebne.

Dina Stiftelsen sponser også med mat cirka 150 spedalske som bor i fattige bydeler i Hyderabad. I januar var stiftelsen hjemme hos noen av ofrene i storbyen. En spedalsk kvinne, som bor i et hus gitt av myndighetene, fortalte om lidelsene som i ti år hadde forhindret henne i å se sin familie. Tårene trillet da hun fikk vite at Dina Stiftelsen ville sørge for at hun snart skal få se familien sin. Kvinnen er en av de som hver uke får mat av stiftelsen.

En annen kvinne hadde over lengre tid vært under grov mishandling av sin hjelper. Mannen som nå hadde stukket av, hadde frastjålet henne støtten fra myndighetene og maten hun fikk fra Dina Stiftelsen. Hun vil nå få hjelp ifra stiftelsens lokale samarbeidspartnere til å se hva som kan gjøres for kvinnen, og vil overvåkes slik at hun ikke blir utsatt for noe slikt igjen.

Lang inkubasjonstid
Det går flere år fra en person blir smittet til sykdom viser seg. Smitten skjer, etter all sannsynlighet, vanligvis som dråpeinfeksjon fra luftveiene hos en pasient til luftveiene hos en frisk person. Undersøkelser tyder på at mange på den måten blir smittet, men at få av de smittede utvikler sykdom. Sykdommen, som også blir kalt lepra, var en vanlig i Norge på 1800-tallet etter at den var forsvunnet fra de fleste land i Europa.

Vil øke hjelpen
Dina Stiftelsen ønsker nå å øke støtten til arbeidet med spedalske i India. Dersom ser at de ønsker å bli involvert i prosjektet, ta gjerne kontakt med stiftelsen i kontaktskjema nedenfor.

{chronoforms}kontaktoss{/chronoforms}



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter