Iran stenger landets kirker
Etter presidentvalget har de iranske myndighetene beordret nasjonal stenging av landets kirker.
På samme tidspunkt som internasjonale ledere i Davos priste nedtrappingen i Irans atomprogram i januar, med det resultat at både EU og USA mest sannsynlig vil lette på en del økonomiske sanksjoner mot landet, trapper Iran opp forfølgelsen av de kristne i landet.
Troens Bevis støtter ti iranske innfødte evangelister, og får jevnlig rapporter om både vekkelse og forfølgelse i landet. De fleste nye troende i Iran fra muslimsk bakgrunn slutter seg til undergrunns menighetene, men Iran har allikevel en av verdens eldste tradisjonelle kirker gjennom de kristne armenerne og assyrerne i landet.
Ifølge Michael Wood fra Åpne Dører i USA, er Iran nå i gang med en nasjonal stenging av samtlige kirker i landet.
– Det er hovedsakelig ulovlig å sette dine ben i en kirke nå, forklarer Wood.
– De som fortsetter å gå i kirkene – myndighetene har navnene deres og adressene, de blir alle gransket og fulgt med argusøyne.
Kirkegjengere har begynt å holde møter i hjemmene i stedet, men selv der er de ikke trygge.
– Hva som helst som trekker flere mennesker til et hjem trekker nå oppmerksomhet og gransking fra myndighetenes side, sier Wood.
– Jeg kjenner til en kirkeleder som oppmuntrer menigheten til å gå ut og ta en kaffe eller noe. Slik kan de dele hva Gud gjør i deres liv, to og to.
Wood sier at situasjonen er blitt stadig vanskeligere for troende etter det siste presidentvalget.
Flere kommer til kirkene
Det er en økning i antall iranere som kommer til Kristus, noe som resulterer i ennå større motstand fra de shia-muslimske styresmaktene.
Kort tid etter jul, ble farsitalende medlemmer i en av hovedkirkene i Teheran fortalt at de ikke lenger kunne komme til gudstjeneste. Farsi er irans offisielle språk, og hovedandelen av menighetsmedlemmene taler farsi.
– Myndighetene tenkte at det ville stoppe eller hindre folk fra å komme, men det motsatte skjedde, flere folk enn noensinne kommer nå på gudstjeneste, forklarer Woods.
Når myndighetene ble klar over denne reaksjonen, beordret de en nasjonal stenging av samtlige av landets kirker.
Selv om det er helt forbudt for muslimer å konvertere til kristendommen eller for kristne å evangelisere, har den tradisjonelle kristne kirken med flere hundre år gamle røtter blitt respektert i en viss grad, slik at de som er født inn i tradisjonelle kristne familier har fått praktisere troen sin i begrenset omfang.
Stenging av kirkene er det siste utspillet fra landet som ligger på niende plass på Åpne Dører sin World Watch liste. Denne listen rangerer de 50 verste forfølgelsesland. Irans Shia-regjering betrakter kristendommen som en trussel, og en muslim som begynner å følge Jesus vil som regel få dødsdom.
– Men på tross av denne forfølgelsen opplever Iran en voksende kirke, sier Wood.
Troens Bevis støtter i dag flere iranske evangelister som jobber både fra utsiden og innsiden av landet.
Kilde: mnnonline.org