Antall Jesustroende øker i muslimske land
Antallet nye Jesustroende i Nord-Afrika øker, sier filmprodusent som har dokumentert over 300 nye vitnesbyrd.
Samir Awad* (ikke virkelig navn) vokste opp i et baptisthjem i Libanon med libanesiske foreldre. Selv om han var aktiv i menigheten under oppveksten, var han 17 år da han bestemte seg for å følge Jesus med en dypere overgivelse. Da han var 18 år reiste han til USA for å studere. Det året falt sammen med begynnelsen på den libanesiske borgerkrigen. Etter fem års studie i USA reiste Samir tilbake til Midtøsten der han jobbet i oljebransjen, med humanitær nødhjelp og etterhvert TV-bransjen, som førte til at han reiste tilbake til USA for å studere TV-produksjon og film.
Da Samir returnerte til Midtøsten i 1995 kom han akkurat i tide til å være med fra begynnelsen på den arabiskekristne TV-revolusjonen. Satellitt-TV åpnet dører inn i land og hjem som hadde vært stengt for evangeliet i 1400 år.
– Helt fra begynnelsen av visste vi at hovedandelen av de som så på de kristne kanalene var vanlige arabere selv om flere av programmene fokuserte på ulike segmenter av den arabiske befolkingen og kulturen, forteller Samir.
Helt fra begynnelsen av var Troens Bevis sin arabiske satellittkanal, Miracle Channel, unik. Ved å vise respekt og vennskap er det flere hundretusen fra muslimsk bakgrunn som har kontaktet oppfølgingskontorene til Troens Bevis med spørsmål om den kristne tro etter at kanalen gikk på luften i 1997.
Tunisia
Gjennom gjentatte reiser i land i Nord-Afrika, har Samir fulgt den store utviklingen blant kristne i denne regionen gjennom de siste 20 årene.
– Min første tur til Tunisia fant sted i april i 1991 etter den første gulfkrigen. Jeg reiste til Tunisia for å gjøre research for en kristen organisasjon. På den tiden var det under ti kjente nasjonale kristne i hele landet, og jeg holder fremdeles kontakten med flere av dem, forteller han.
– Men siden den gang har jeg vært tilbake i Tunisia flere ganger, og idag kan jeg si med nøkternhet at det er flere hundre nasjonale troende i landet fra muslimsk bakgrunn som er kjent av kirkeledere i Tunisia. Nord-Afrika hadde ikke noe kristent nærvær i flere hundre år. Det var enkelte anglikanske og franske menigheter, men de var for utlendingene som jobbet i landet og arabere var ikke tillatt på møtene av myndighetene, forklarer han.
Filmfotografen legger til at det han synes er spesielt spennende i Tunisia er at det nå finnes mer enn én forsamling med nasjonale troende som åpent kommer sammen i en kirke midt i sentrum av byen deres. Dørene er åpne for publikum og alle er velkomne.
– Istedenfor å møte i hemmelighet med det hemmelige politiet som spionerer på dem, samles de åpent. Politiet kjenner godt til hvem de er, men lar dem være i fred. Myndighetene er klar over at de ikke er en fare eller terrorister som konspirer mot regjeringen, men at de er fredfulle og snille. Men en del av forfølgelsen de møter kommer nok fra familiene. Jeg møter unge kristen som skjuler troen sin for foreldrene, forklarer Samir.
Marokko
Marokko har hatt en helt annen situasjon enn Tunisia. Landet har hatt en hemmelig undergrunns kirke i mange år og har den eldste kirken i nyere tid. Men det finnes ikke en synlig menighet over bakken.
– Dersom du ser på Nord-Afrika som et hele, har Marokko hatt en kirke de siste 40 årene. Men det som er trist at det finnes ikke en synlig kirke over bakken. Menighetsledere kan treffes en gang i blant, men det er generelt lite fellesskap mellom de forskjellige undergrunnsmenighetene, forteller dokumentarprodusenten og filmfotografen.
– Hundrevis av troende har kommet til tro gjennom drømmer og visjoner der Jesus har møtt dem, og de følger Jesus helhjertet. De fleste av disse troende er villig til å dø for Jesus, legger Samir til, mens han forsetter å utdype forskjellene mellom menighetene i Nord-Afrika.
Algerie
– Under mitt siste besøk i Algerie møtte jeg en gruppe kvinner som møtes regelmessig under et oliventre der de har gudstjeneste sammen. Den største vekkelsen i Algerie skjer blant Kabylene eller Berber folket. De er ikke arabere og var kristne før islam kom til landet, forteller Samir.
Helt fra Nord-Afrika ble invadert av arabere og muslimer gjennom historien, har berberne skjult seg oppe i fjellene i huler i Algerie, Marokko, Libya og Tunisia, mens den arabisk talende befolkningen hovedsakelig har bosatt seg langs kysten og på slettene.
– Jeg har vært vitne til en stor vekkelse som skjer blant berberne fra Mauritania, Tunisia og Algerie. Mange føler at de vil ønsker å gå tilbake til sine kristne røtter fra tiden før islam kom til denne regionen, og de finner frem alle slags kristne symboler og gjenstander fra sin kulturarv, sier Samir.
– Vi tror også at berberne vil være en velsignelse til hele Nord-Afrika når de tar tilbake sin tro på Kristus, faktum er at de sender allerede ut sine egne misjonærer til andre steder i Nord-Afrika.
Samir forteller også at det enestående med den nye delen av Kristi kropp som nå vokser frem i Nord-Afrika gjennom Jesustroende fra muslimsk bakgrunn, er at de kommer ikke med noe kristen bagasje.
– Når en muslim tar imot Kristus blir han forelsket i Jesus og Bibelen. De blir oppriktige og overbeviste troende som ikke har problemer med andre kirkesamfunn.
Miracle Channel har sett utfordringen til de nye troende fra muslimsk bakgrunn i Nord-Afrika og jobber aktivt med å trene nye ledere fra muslimsk bakgrunn fra Algerie, Marokko, Tunisia og Libya.
– Det er velmenende pastorer som kommer fra andre land for å plante sine egne kirkesamfunn, men hovedsakelig så ser jeg at Gud reiser opp sterke ledere blant disse nye troende fra muslimsk bakgrunn, konstaterer Samir.
Søker etter sannhet
Han mener at nordafrikanere søker etter sannheten. Mange av dem er veldig frustrert og oppgitt over ekstreme islamske retninger og alle drapene som de hører om i naboland. Og når de søker etter kjærlighet og sannhet, blir mange ledet til å se på kristne program på TV.
– Jeg har personlig hørt over 300 vitnesbyrd fra nye troende fra muslimsk bakgrunn, minst 80 prosent av dem så Jesus i en drøm eller en visjon. Jeg ser også at Gud er nådig mot mange flyktninger fra Irak og Syria som kommer i kontakt med kristne i Palestina, Jordan og Libanon. Da jeg sist besøkte Libanon var jeg sjokkert over å se hundrevis av syriske og muslimske flyktninger som tilba Jesus i kristne kirker.
– Jeg har også møtt nye troende som er helt alene med sin tro på Jesus. De har håndskrevet bibelvers som de hører på TV, ord for ord. Bibelversene kan være helt ut av rekkefølge, men de lærer dem og tilber Gud gjennom dem.