Bibeloversetter og mor som er venn med tiden

Som bibeloversetter, mor, lærer, kunstner og medhjelper under Sommerstevnet har Elsbeth Sørensen mange jern i ilden.

Det er blitt noen år siden Elsbeth og mannen hennes, Sten Sørensen, først kom til Sarons Dal da Sten skulle begynne som rektor på Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt i 1997. Ebbe, som hun helst kalles, har rukket å bli 50 år, og familien har flyttet til Lyngdal der hun i høst begynte som lærer på den kristne grunnskolen. Sten Sørensen har etter stillingen som rektor ved bibelskolen beholdt nære bånd til Troens Bevis Verdens Evangelisering, både som redaktør for Troens Bevis bladet, styreleder og stevnesjef.

Under Sommerstevnet var det Ebbe som for andre år på rad hadde ansvaret for Stova i Sarons Dal. Dette er samlingsstedet der forkynnere og musikere får seg en matbit og litt sosialt samvær etter kveldsmøtene.  

Her serveres varm mat og drikke, men kanskje mest av alt er det et sted der forkynnere og musikere sammen med familiene sine kan friske opp gamle vennskap og bli kjent med nye under Sommerstevnet.

–  Jeg tror at mye av oppgaven er å tilrettelegge for et godt sosialt fellesskap i Stova. Vi som mennesker koser oss rundt god mat, slik er vi bare. Men dette er ikke noe jeg gjør alene, jeg har gode medhjelpere, er Ebbe rask til å tilføye.  

I tillegg sørget Ebbe også for varm mat til nattevaktene med kaffe og dessert.

– Jeg får mye positiv tilbakemelding på maten, så det er veldig hyggelig. Jeg prøver gjerne å gjøre litt ekstra ut av den, det skal ikke så mye til. Det er også en måte å se folk på, mener hun.

Ny epoke i livet
De som kjenner Ebbe vet at hun har aldri vært redd for å ta i et tak.  Da hun først flyttet til Kvinesdal i 1997 var hun raskt i jobb som leder av Kosekroken barnehage som Kirken i Dalen da drev, og stilte gjerne opp i barne- og ungdomsarbeidet i menigheten og som medhjelper under Sommerstevnene i Sarons Dal. I tillegg ble hun fostermor for to døtre som kom til dem i 2000 med fire dagers mellomrom. Fra før av hadde hun og Sten to adopterte sønner.

– Nå har jeg vært fostermor på fulltid i 14 år, og jeg begynner å jobbe på den kristne grunnskolen i Lyngdal i 50 prosents stilling fra høsten av, forteller hun.

Bibeloversetter
Men en tradisjonell husmor har hun ikke vært. Sammen med mannen Sten har hun oversatt bibelutgaven «Bibelen Guds Ord» til «Hverdagsbibelen». Den er foreløpig kommet ut som Det nye testamentet og brukt i «Studiebibel for Tweens» som er for store barn, og et NT beregnet på tenåringsjenter som heter «Hjerte Livet».

– Jeg er utdannet pedagog og har jobbet de siste fem årene med å forenkle det bibelske språket. Jeg er nemlig overbevist om at den store målgruppen ikke blir nådd gjennom de tradisjonelle bibeloversettelsene, påpeker Ebbe.

– Jeg brenner for at vanlige folk, uten kristen bakgrunn, skal få lese og forstå Bibelen slik at de forstår at Gud er en god Gud. Han vil oss bare det beste. Jeg er overbevist om at grunnen til at ikke flere velger å ta imot Jesus bunner i en misforståelse, eller i en mangel på forståelse. Det har vært en kilde til glede for meg i mange år da barneoppdragelse og omsorg fylte mye av hverdagen. I dette arbeidet har jeg fått bruk for min erfaring som ikke-kristen, mitt mangeårige arbeid i søndagskolen og min lærerbakgrunn, utdyper hun.

Men bibelprosjektet er ikke ferdig ennå. Nå jobber Ebbe og Sten med GT og etterhvert kommer hele Bibelen som «Hverdagsbibelen». Også voksne kristne opplever at denne bibeloversettelsen gir dem en ny og frisk bibelopplevelse. Bibelen blir forstått og man får en aha-opplevelse ved å lese den. Bibeloversettelsen er det en kaller en parafrase.

– Bibeloversettelsen har vært den store hobbyen for meg de siste årene.  I en hverdag som har vært full av praktiske oppgaver relatert til det å være mor, har det vært godt å sette seg ned på kveldene med litt hjernearbeid. Har jeg teologiske spørsmål, spør jeg bare Sten, legger hun til.

Hovedmålet med denne bibeloversettelsen er å forenkle språket slik at bibelens budskap blir lett forståelig og ikke blir fordunklet av ord og vendinger som ikke har like mye relevans i dagens språk som tidligere.

– Jeg kommer selv fra et ikke-kristent hjem og jeg har den klare oppfatning av at grunnen til at ikke flere velger Jesus, bunner i en misforståelse. Det kristne språket er så vanskelig at vi når ikke frem, mener hun.

Ebbe gir et konkret eksempel fra den nye hverdagsbibelen:

I Salme 23 står det: «Du salver mitt hode med olje, mitt beger flyter over.»

I Hverdagsbibelen er dette blitt til:
«Han velsigner meg med mere enn jeg kan ta imot.»

Startet familievekkelse
En av årsakene til at Ebbe er opptatt av å kommunisere det kristne budskapet klart og tydelig er hennes egen opplevelse da hun selv var 15 år gammel. Hun ble født i Narvik og vokste opp i ikke-kristne omgivelser. Familien flyttet etterhvert til Risør der hun stod som konfirmant.

– Som konfirmant gikk jeg til kirken det antall ganger det var påkrevd, og det hendte også at min mor ble med. Men vi var like spørrende etter gudstjenesten; vi forsto ikke prestens budskap. Jeg ønsket veldig å ha et forhold til Gud, men jeg forstod ikke hvordan det kunne skje, husker hun.

Men ett år senere var det en ungdomsgruppe fra Risør baptistmenighet som kom på skolen. Guttene fra baptistmenigheten var kjekke, og venninnene til Ebbe fikk overtalt henne til å bli med for å høre på dem.

– Det jeg derimot hørte var Henning Mattsons forkynnelse. Han sa at Gud ønsket kontakt med oss. Han ville ha en relasjon med oss. Det ble som en åpenbaring for meg.

– Hvilket enestående tilbud, sier Ebbe og ler.

– Dette kunne jeg ikke avslå, og dermed var som om noen slo på lyset i mitt indre. Selv om jeg alltid hadde vært en samvittighetsfull og snill pike, ble omvendelsen min radikal.

Året var 1979, og Ebbe var den første i familien som kom til Jesus. Det førte til en familievekkelse. Innen to år var hele familien hennes frelst, både foreldre og hennes fem søsken. Ebbe er for øvrig eldst i en søskenflokk på seks som kom til verden i løpet av syv år!

Venn med tiden
I løpet av de siste månedene har Ebbe også rukket å krysse en annen milepæl, hun er blitt 50 år. Det ble feiret tilgangs. Først en privat familiemiddag, så en større sammenkomst som Sten stod bak. Men det å bli 50 er ikke noe som plager Ebbe.

– Det gjør meg ingenting å bli 50. Jeg har levd langt over gjennomsnittalderen i mange land. Så jeg er heldig. I tillegg er jeg frisk og feiler ingen ting. Bare det er et under som jeg vet å sette pris på. Ellers må jeg si at vi lever i en syk tid der alle skal være så unge hele tiden. Det blir fokus på de gale tingene, mener hun.

– Å skulle våkne opp med ansiktet til en 17-åring nå ville vært et mareritt, ler hun.

– Men jeg må tilføye at jeg liker å bruke livet. Jeg holder på med veldig mange ting, og jeg må si at jeg kjeder meg aldri. Jeg kunne ha levd tre liv uten problemer!

– Jeg er kunstner og jeg kunne vært glasskunstner eller billedkunstner. Men jeg har lært at jeg må slutte å tenke på alt jeg ikke trenger å gjøre. Selv sier jeg at jeg måtte «slakte noen kuer». Så jeg tenker at jeg kanskje senere kan utfolde meg mer som kunstner. Jeg har jo fått litt utfoldelse for min kreativitet gjennom julespillet «Veien til Betlehem» som menigheten vår i Lyngdal står bak. Det er et utendørs julespill som blir vist første uken i advent. Der er jeg kreativ leder og har vært med å sy draktene. Julespillet har vært sett av 10 000 mennesker, cirka 2000 hvert år.  I mange år gikk overskuddet til Dina Stiftelsen, forteller hun.

Er det noe spesielt du gleder deg til i nær framtid?
– Jeg må si at vi gleder oss veldig til å være med Troens Bevis til India i januar. Da er det Sten, vår yngste datter Hannah og jeg som blir med. Det kommer til å bli en stor opplevelse. Men jeg må også si at jeg gleder meg til at vi kan være litt livsnytere også! Til nå har hverdagene vært travle, så litt mer fritid etter hvert, skal også bli deilig, avslutter Elsbeth Sørensen.

Kilde: Troens Bevis for Oktober 2014.

Ønsker du å motta et gratis abonnement på misjonsbladet Troens Bevis kan du fylle ut skjema nedenfor. I dette bladet får du lese oppmuntrende reportasjer, sterke vitnesbyrd om Guds kraft i menneskers liv og siste nytt fra misjonsfronten.

{chronoforms}magasiner{/chronoforms}



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter