Kinas kirke i forandring

Om en spør hvilket land som er verst for kristne, vil mange svare Kina. Det var kanskje tilfellet for 20 år siden, men nye rapporter mener at lovverket for Kinas kirke er i forandring til det bedre.

I 2015 ligger Kina som nummer 29 på Åpne Dørers årlige rangering av de 50 land der kristne opplever mest forfølgelse. En av årsakene til at Kina ligger relativt høyt på denne listen er forfølgelsen av tibetanske konvertitter og muslimske uigurer. De bærer byrden av den tyngste forfølgelsen i Kina i dag. Men i lag med andre organisasjoner tror Åpne Dører at det kan være positive forandringer på vei i Kina.

«Kina har ennå ikke bestemt seg for hvordan landet skal forholde seg til den kristne kirke. Dette er faktisk gode nyheter. I kjølvannet av angrepene i Wenzhou, der en rekke menigheter ble angrepet, bygninger ble ødelagte og cirka 300 kors ble fjernet, er det mange som antar at Kina igjen har tatt et standpunkt mot kristendommen. Men en rekke ting tyder på det motsatte, og det ser ut til at en heftig debatt pågår i den kinesiske regjeringen om hvorvidt de skal begrense kirken og dens frihet. Dersom kirken greier å kommunisere, fremstå og handle tilstrekkelig kinesisk, kan det hende at kirken blir invitert til å spille en betydelig rolle i byggingen av det nye Kina», skriver Åpne Dører på nettsiden sin. Åpne Dører er kjent for sin støtte til forfulgte kristne verden over, deriblant undergrunnsmenighetene i Kina.

En annen organisasjon som i første rekker jobber med den offisielle kirken i Kina, China Partner, bekrefter at det er en oppmykning på gang i Kina.

«Frihet er egentlig et mye bedre ord for Kina i dag. I motsetning til populær oppfatning, så har kinesere juridisk lov til å tilbe Gud. Det betyr ikke at det ikke finnes forfølgelse. Kina er det største landet i verden og hvordan myndighetene behandler kristne varierer fra provins til provins», forklarer Erik Bruke fra China Partners.Men han forteller at både i byer og ute på landet dukker det opp nye kirkebygninger og hus med røde kors på taket. Folk har lov til å gå i kirken, og bibler er også tilgjengelig, hevder han.

– Tusener tar imot evangeliet. Den raske veksten i den kinesiske kirken er ikke overdrevet. Men den raske veksten åpenbarer et nytt behov for å hjelpe lokale menigheter å nå den neste generasjonen med evangeliet. Det må spesielt bli fokus på trening av nye ledere, spesielt blant første generasjons kristne, så de kan gi evangeliet videre, fremhever han.

Kilde: opendoors.no og charismanews.com



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter