Tro, håp og kjærlighet for Barneplaneten i sommer
Kåre og Janne Skuland kan fortelle at det populære Middelalderspillet fra Lykkeborg er tilbake på familiemøtene under Barneplaneten i sommer.
Kåre og Janne Skuland har ledet familiesamlingene på Barneplaneten under Sommerstevnet i 14-15 år. De har frydet både barn og voksne med sine fengende sanger og morsomme replikker. Sanger som «Henda i Været» og «Helt Konge» er blitt faste gjengangere for Barneplaneten og familiemøtene under Stevnet.
I juli er Janne og Kåre Skuland på ny tilbake med aktørene fra Lykkeborg. Barna får på ny møte Prinsesse Perle, Kong Kvitekast, Prinsipp, Drama Queen og Ridder Ranke blant flere andre personer i skuespillet. Hele spillet krever 15 til 18 skuespillere, og i hver forestilling levendegjøres en bibelhistorie.
– I år skal vi fokuser på de fem ordene glede, fred, kjærlighet, håp og tro, supplerer Kåre Skuland.
Det blir samlinger på Familiemøtene hver dag fra kl. 10:00 til kl. 11:00 i hallen hver dag før barna samles i stammene sine og begynne på dagens aktiviteter.
Til sammen er de en cirka 20 familier som reiser sammen med Janne og Kåre fra Jesus Kirken Sentrum og Jesus Kirken Sør i Oslo for å hjelpe med alt som skal til fra rigging til kostymer. Kåre er en av pastorene i Jesus kirken med ansvar for barnearbeidet. Han veksler mellom Jesus kirken Sentrum og den relativt nyplantede menigheten Jesus Kirken Sør.
– Vi begynner med samlinger tidlig på våren for å skrive historiene, forteller Kåre.
– Det er en del jobb, med det er mye moro også.
Kåre forteller at han følte kallet til barne- og ungdomsarbeid allerede som en 14-15 åring, da hans mor tok han med som assistent på søndagskolen som hun underviste.
– Jeg har nå holdt på i tretti år med dette arbeidet. Det er et kall der en ofrer mye, men også et kall som gir mye. Det må være en av de morsomste gruppene det er å jobbe med!
Han sier at han skulle også ønske at menighetene i ennå større grad så misjonsverdien i barne- og ungdomsarbeid.
– Vi vet at en tredjedel av jordens befolkning er under 15 år. Det er også den alderen der vi er mest mottagelig for evangeliet. Vi ser selv på voksen kampanjer at det er mange 10 til 12 åringer som løfter hendene og vil bli frelst. I tillegg vet jeg at det er utallige norske hjem der evangeliet i tradisjonelle former aldri kommer over dørstokken. Men mange dører kommer straks på gløtt når deres egne barn kommer hjem og forteller hva de har opplevd med Jesus.
Han forteller at fra høsten av er han og Janne blitt spurt om å utvikle og skrive den nye Søndagsskoleplanen for Pinsemenighetens barne- og ungdoms utvalg. Han og Janne skrev den forrige planen for ti år siden som flere menigheter fremdeles bruker, men han sier at tiden er inne for å oppdatere den.
– Denne Søndagsskoleplanen blir brukt av menigheter og kirkesamfunn fra nord til sør i landet vårt, presiserer han.
Hvilken utvikling har du sett i barne- og ungdomsarbeidet de siste ti årene?
– Det nye som jeg ser kommer inn i barne- og ungdomsarbeid er spesielt relasjonen mellom menigheten og hjemmet. Dersom hjemmet kan blir involvert og personliggjøre det barn og unge får i menighetene, blir det en mye sterkere virkning for barna og familien som helhet, mener han.
Når familiemøtet i Sarons Dal hallen er ferdig kl. 11:00 under Sommerstevnet, går barna med Stammeleder ut til sin stammepåle hvor aktivitetene for dagen starter. Dagene fylles med aktiviteter i nærområdet som bading og vannsklie, hest og kjerre, leirbok, hoppeslott og skattejakt. I løpet av uka er barna innom 25 til 30 forskjellige aktiviteter. Det er også lunsj og gruppesamtaler i løpet av dagen, og hver enkelt stamme får god tid til å bli kjent.
Hver dag blir det felles avslutning cirka kl. 14:30 foran Sarons Dal-hallen, der foreldre og foresatte henter barna.
Se Janne og Kåre Skuland fremføre tro, håp og kjærlighet: