Ekstraordinære kall til pygmeene

Pygmeene som bor i de dype skogene i Afrika har i lang tid vært en sort flekk på folks samvittighet. Men de siste årene har flere fått et ekstraordinært kall til å hjelpe det lille og sårbare folket.

 

I Kongo lever det i dag rundt 500 000 pygmeer, fordelt på 12 stammer. Disse folkeslagene, som kalles Twa, lever ennå på steinaldernivået lik deres slektninger i Rwanda og Burundi.

De siste årene er mange tusen pygmeer tvunget ut av jungelen på grunn av krig og tvangsflytting. De lider stor nød og har ikke de nødvendige resurser til å klare seg i samfunnet. I tillegg blir de sett ned på av den øvrige befolkningen og mangler det mest elementære av helsetilsyn og utdanning.

Men etter å ha vært både oversett og avskydd er det flere som de siste årene har opplevd et ekstraordinært kall til å hjelpe dette folket.

To av medhjelperne til pioneren innen pygméarbeidet, Mary Lugolo Wabiwa, er Jeanne Deborah og Maya Bwanga. Begge har to helt unike historier som tilslutt ledet dem til Mary.

Så Marie i en visjon
Jeanne forteller at i 2002 var hun i Kisangani og ventet på å komme til Goma.

– Da ga Gud meg en visjon. Jeg så at Gud sendte hvite brødre for å bringe fred, og at en mor, en kvinne i rød kjole, ville vise meg Guds arbeid. Den neste dagen møtte jeg Mary og jeg begynte å tjene pygmeene sammen med henne. I 3 år nå har jeg vært med Mary i Goma og området rundt.

Det var den sommeren i 2002 at Aril Edvardsen, hans kone Kari og sønn Rune holdt sin første kampanje i Goma. På merkelig vis kom en gruppe pygmeer ut av skogene for å være med på kampanjen, og flere av dem opplevde store helbredelser. Teamet fra Troens Bevis traff Mary og ble enige om ta henne med i staben som innfødt misjonær. Hun hadde da blitt avist av de lokale menighetene på grunn av den negative stigmatiseringen tilknyttet dette lille folket.

Det positive er at etter at Troens Bevis gikk inn for å støtte misjon til pygmeene, har flere av disse menighetene også endret holdning.

Kom ikke ukvalifisert
Jeanne kom ikke ukvalifisert til arbeidet. Hun forteller at hun ble født i Lowa i 1964 som katolikk, og i 1981 tok hun imot Jesus som sin frelser.

– På den tiden hadde jeg tre barn. Legene sa til meg at jeg ikke kunne føde igjen, etter at mitt fjerde barn ble født for tidlig. Jeg hadde brukt amuletter og gått til heksedoktorene, og dermed ble jeg syk i tre år, sier hun.

– Da fikk jeg kristne til å be for meg, og jeg be helbredet, og nå har jeg 6 barn!

Hun forteller også at hun har arbeidet i Kindu, Lubumbashi og Kisangani hvor hun egenhendig har startet tre menigheter.

– I 1999 fikk jeg se 9 mentalt syke bli helbredet, og jeg lærte dem opp i troen. 7 av dem tjener Herren i dag. Siden 2001 har jeg sett kongolesere, pygmeer, majmajer og også rwandesiske opprørssoldater bli frelst.

Fikk budskap fra himmelen
Marys andre medarbeider, Maya, forteller at hun ble født i Goma 10. januar 1974 som muslim og gikk på skole der.

– I 1991 ble jeg gift med en kristen mann, og i 1992 ble jeg døpt i Beni-provinsen og ble en etterfølger av Jesus. Min mann var soldat og ble overført til Erengeti, hvor jeg var evangelist fra 1992 til 1997. Allerede da hjalp jeg pygmékvinner både åndelig og praktisk. Gjennom versene i Jeremias 1:4-10 fikk jeg et budskap fra himmelen under bønn sammen med andre troende. Jesus gjorde det helt klart for meg, og ga meg styrke, for at jeg skulle følge og tjene pygmeene overalt og evangelisere blant dem. I 1999 kom jeg til Goma hvor jeg virket for min menighet, og der møtte jeg Mary. Vi snakket om mitt kall og jeg begynte å samarbeide med henne, og nå er vi medarbeidere. Jeg er evangelist til pygmeene og har viet meg til bønnens og Ordets tjeneste.

Både Maya Bwanga og Jeanne Deborah får nå støtte som innfødte misjonærer av Troens Bevis, slik at de kan hjelpe Mary blant pygmeene.

For å lese mer om Pygmemisjonen, se artiklene under.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter