Solidaritet og vår troverdighet
– Vi sliter med vår troverdighet dersom vi er etterfølgere av Jesus Kristus uten å være motivert av solidaritet med mennesker i verden, sier Frank B. Erlandsen til Troens Bevis.
Evangeliet, som vi har fått å dele med hele verden, er budskapet om universets største solidaritetsaksjon. Selveste Gud solidariserte og identifiserte seg med hele menneskeslekta. Han gikk inn under våre urettferdige betingelser for å redde oss og ønske oss velkommen inn i sin verden av rettferdighet, fred og glede.
Vi sliter med vår troverdighet dersom vi er etterfølgere av Jesus Kristus uten å være motivert av solidaritet med mennesker i verden. Vi kan vanskelig være troverdige lærlinger av Mesteren og samtidig preges av verdier som motstrider Jesu offervilje for forsoning, solidaritet, brobygging, åpenhet og tilgjengelighet.
Solidaritet handler om nærhet, og det handler om å gå ned for å løfte opp. Dette gjorde Gud. Det må ha vært litt av en overgang for kongebarnet fra himmelens praktfulle tronsal med alle mulige velluktende dufter til den støvete og trange stallen med lukten av fjøs.
Solidaritet koster. Egoistisk komfort og selvsentrert velvære oppgis for en større hensikt. Lykken vi får ved dette kan ikke erstattes av eller kjøpes for penger. Det er saligere å gi enn å få.
Solidaritet er en meget sterk kraft for handling til å skape forandring. Solidaritetsbevegelsen i Polen med Lech Walesa i spissen er historisk sett en av hovedgrunnene til at muren i Europa – synlig i Berlin – falt sammen og forente fiender til å bli venner. Nå er det dessverre fare for at usynlige murer i Europa og på andre kontinent bygges opp igjen på grunn av manglende solidaritet.
Når solidaritet hos mennesker går ned, går murer mellom oss opp. Når vi er oss selv nok, mister vi noe av evnen til å identifisere oss med andre mennesker, og vi isolerer oss i vår egen selvtilfredshet. Jesus – vår Mester og Herre – rev derimot ned murene og la til rette for gode relasjoner mellom mennesker og gjorde Gud tilgjengelig.
Heldigvis var ikke Egypt seg selv nok, men viste solidaritet med den hellige familien – Maria, Josef og Jesus – da disse trengte gjestfrihetens beskyttelse mot tyrannen Herodes.
Gjestfrihet er en god frukt av solidaritet. Terrorens misbruk av gjestfrihet er derfor ekstra tragisk og oppleves som å spytte samfunnet i ansiktet. Det er helligbrøde. Der gjestfrihet blir misbrukt, blir solidariteten satt på en stor prøve. Grunnen er at angst og frykt er sterkere drivkrefter enn det solidaritet kan oppbringe.
Nå anes konturene av nye isolerende og utestengende murer som bygges i verden. Fryktens svøpe angriper solidariteten. Vi blir langt inn i Jesu kirke infisert av det nasjonalistiske viruset «vær deg selv nok»!
I tillegg angripes vår nasjons sunne kristne arv, kultur og identitet. Å være seg selv er positivt og nødvendig i møtet med andre. Når usikkerhet på egen identitet griper om seg, vil motreaksjonen bli å være seg selv nok. Frykt for andre og usikkerhet på egen identitet forsterker hverandre gjensidig negativt.
Jeg tror at vi skal være oss selv og løfte fram vår kristne historie og identitet. Med denne skal vi i solidaritet være gjestfrie uten frykt og angst, og huske Jesu ord: «I verden har dere trengsler. Men vær frimodige, jeg har seiret over verden!»
KILDE: Troens Bevis nummeret for februar, 2017.
Vi har et enestående tilbud for deg! Vi gir deg et gratis abonnement på Troens Bevis bladet der du kan lese gripende misjonshistorier, kraftfulle vitnesbyrd og inspirerende artikler. Vår betaling? At du blir inspirert!
Klikk her for å motta Troens Bevis bladet, helt gratis.