Qatar får sin første kirke siden det 14 århundre

Kristne i Qatar håper å feire påske i den første kirken som er bygd siden Islam kom til landet i det 14. århundre. I 2007 var det 1 721 personer i Qatar som kontaktet Troens Bevis etter å ha sett evangeliske program på satellittkanalen.

 

Den reformvennlige Emiren i Qatar har tatt initiativet til byggingen av den første kirken i landet siden Islam inntok nasjonen i det 14. århundre. Konservative muslimer i Qatar er opprørte, men Emiren mener at tiden er inne for å vise at Islam er en tolerant religion. Den nye kirken er beregnet for de kristne gjestearbeiderne i landet, men det er ikke tvil om at det er en våknende interesse for Bibelen også blant landets befolkning.

Som andre land i Den persiske gulf, har ikke Qatar en ikke-muslimsk andel blant den opprinnelige befolkningsgruppen. Den nye kirken vil derimot betjene bortimot 100 000 katolikker som er gjestearbeidere i landet, de fleste fra Filipinene, India og Libanon. En protestantisk kirke er også under oppbygging.

Reformbevisst
”For noen få år siden ville det vært umulig å bygge en kirke i Qatar”, sa den italienske ambassadøren Ignatio Di Pahsi, i hovedstaten Doha, nylig til en lokal avis i Qatar. ”Men Qatar har forandret seg etter ankomsten av den nye Emiren.”

Prins Hamad bin Khaalifa al-Thani kom til makten i 1995.

Siden 2001 har en årlig ”Konferanse om de 3 religioner” blitt holdt i Qatar der representanter for jødedommen, kristendommen og Islam engasjerer seg i dialog med hverandre. Dialog mellom muslimer og kristne er nå ganske vanlig i arabiske land, men en religiøs dialog som inkluderer jødene er nærmest revolusjonær.

Og i 2005 kunngjorde Emiren at kirker nå skulle bli bygd for de kristne i landet, som inntil i dag har måtte holde gudstjeneste i private hjem eller på skoler.

Byggingen av kirker har sjokkert konservative muslimer og har ført til opphetede debatter i den lokale media. De fleste i Qatar tilhører Wahhabi-sekten som er den mest konservative grenen av Islam og statsreligionen i nabolandet Saudi-Arabia.

Misjonsforbud
Kirken, som koster 18 millioner dollar, vil ha en konferansehall, et bibliotek, overnatting for besøkende og en kafé. Men den vil ikke ha et kors på utsiden og den katolske kardinalen som er ansvarlig for kirken har lovet myndighetene at han ikke skal drive noe form for misjon.

Men selv om kirken kun er beregnet for gjestearbeidere er det tydelig at det er en våknende interesse for ”Bokens folk”- Koranens betegnelse på de kristne, også blant Quatars muslimer. I 2007 var det 1 721 personer i Quatar som tok kontakt og ville vite mer om Jesus etter å ha sett på Troens Bevis sin arabiske satellittkanal, ”Miracle”-kanalen. Slik situasjonen i landet er nå kan ikke Jesus-søkende muslimer oppsøke kristne da dette setter begge parter i stor fare. Derfor er også behovet for en ”mellomstasjon” som kanalens oppfølgingskontor i Stockholm stort. Dette bekrefter også de nesten 60 000 muslimene som kontaktet oppfølgingskontoret til Troens Bevis i fjor.

Kilde: www.comeandsee.com og Radio Netherland



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter