Hjelper arabiske ungdommer å velge

Fire arabiske ungdommer brenner for å fortelle evangeliet til jevnaldrende. Nå gjør de det sammen på TV-serien ”Ditt bilde” som vises på Troens Bevis sin satellittkanal. Alle fire har mye levd liv, tross ung alder.

 

– Først satt vi 6 måneder i fengsel i en flyktningleir i Ungarn, så kom vi over til Tsjekkia. Der tok min mor oss i hånden og gikk i 6 timer over grensen til Østerrike. Der kjøpte vi flybilletter og satte oss på flyet til Sverige, forteller Lourd (20), som er en av deltagerne i programmet. Som irakisk flyktning uten papirer hadde hun som 11-åring en lang og farefull ferd bak seg før de klarte å komme seg til slektninger i Sverige der de fikk de innvilget oppholdstillatelse. Faren til Lourd hadde vært soldat og ble sent ut i krigen mot Iran på slutten av 80-tallet. Han kom aldri tilbake og etterlot seg en enke og tre jenter på 2 år, 1 år og 3 måneder.

Rømte fra Irak
Situasjonen i Irak ble bare verre og moren til Lourd bestemte seg for å rømme ut av landet med barna. Først kom de til Jordan, der hun klarte å ta seg videre til Tyrkia og etter hvert til Ungarn hvor de ble satt i et fengselslignende flyktningleir. – Heldigvis var det en muslimsk familie i fengselsleiren som fikk medynk med oss og tok oss under sin beskyttelse. Moren min var spesielt bekymret for sikkerheten til søstrene mine som var blitt tenåringer, husker Lourd.

Lourd, som var den 3 måneder gamle babyen da hun mistet faren sin, studerer nå markedsføring og språk ved Universitetet i Stockholm og spesialiserer seg på svensk og arabisk kultur. Hun er kanskje den av de fire ungdommene i programserien med den mest dramatiske livshistorien, men programleder Nagham (22) har også sitt å fortelle.
Under krigen i Irak i 1994 reiste faren hennes i forveien til Sverige for å ordne med papirer så han kunne bringe familien etter. Men moren som var alene med 3 små jenter fant raskt ut at det var for farlig å være igjen i Irak og tok jentene med seg til Jordan. Der ble de værende i 3 år før faren kunne bringe dem lovlig inn i Sverige.

Ba om ett trygt sted
– Moren min fikk jobb som sekretær, men ingen barn fra Irak fikk på den tiden lov til å gå på skole i Jordan, så jeg og mine 2 søstrer mistet 3 år med skolegang, forteller Nagham. I Amman ble familien godt mottatt i en menighet og moren og de tre jentene ble alle ivrige kristne.
– Mamma ba og ba om at vi måtte komme til et trygt sted. Vi kunne også ha fått papirer og reist til Australia, men mamma følte nok at Sverige virket som det tryggeste valget.
På tross av at Nagham mistet 3 år med skolegang fra hun var 9 til 12 år, driver hum med medisinsk forskning ved universitetet i Göteborg der hun er nesten ferdig med masterstudiet i biologi.

Reflektert datastudent
Tony (21) er fra Jordan og bor i Amman der han er aktiv i en menighet og studerer dataprogrammering på universitet. – Da jeg samlet en gruppe ungdommer i Amman for å velge ut en som skulle være med i programmet, satt jeg og lyttet til dem hele kvelden, forteller produsent for TV-serien, Barty Shokralla. – Tony imponerte meg virkelig med sine reflekterte meninger tross sin unge alder, og jeg visste at han var den rette for programmet.
– Jeg opplever Guds nærhet i livet mitt og ser sannheter i Bibelen som er til stor hjelp for meg i det daglige livet og som jeg gjerne vil dele med andre ungdommer, forklarer Tony og smiler beskjedent.
Gawdat på 36 er den eldste som er med i programserien. Han er oppvokst i Egypt, men begynte tidlig å reise med Ungdom i Oppdrag og kom etter hvert til Norge. I Egypt var han med i flere filmer, og han fortsatte mediautdannelsen i USA og er nå involvert i en rekke TV-prosjekt i Norg, der han også underviser på Danvik Folkehøgskole.

Møter over internett
Siden jul har deltagerne sittet hver for seg i Stockholm, Gøteborg, Drammen og Amman og hatt jevnlige møter over Skype på Internett for å planlegge temaene i denne runden av TV-serien ”Ditt bilde.”
Internettmøtene har tydeligvis svart seg, for på 5 dager i studio fikk de laget 16 tema-program om emner som frykt, trygghet, fattigdom, hvordan organisere dagen din, kjærlighet og dating. De trekker av sin egen erfaring og henviser gjerne til bibelen, men har alltid for seg at det sier skal være aktuelt for alle arabiske ungdommer, også muslimer.
– Vi ønsker å vise at vi som ungdommer kan i stor grad bestemme hva som skal farge livet vårt, men at Gud ønsker å lage det beste bildet som er mulig ut av våre liv dersom vi legger det i Hans hender, derfor heter også programserien ”Ditt bilde, forklarer Gawdat.

Programserien sendes på Troens Bevis sin arabiske satellittkanal, Miracle-kanalen. Den sender 24 timer i døgnet til 323 millioner mennesker, og fikk i 2007 respons fra 58 000 personer som ville vite mer om Jesus.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter