Vanskelig for kristne i Bethlehem

Elevene ved Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt besøkte Emmanuelkirken i Betlehem, hvor de overvar en gudstjeneste og fikk innblikk i krisen de kristne araberne opplever.

Emmanuelkirken, som har mottatt støtte fra Troens Bevis, har på få år vokst fra 2 til rundt 250 medlemmer, inkludert barna.

Nihad Salman, pastoren i menigheten, fortalte elever og lærere ved Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt om situasjonen for de kristne palestinerne i Betlehem, under deres besøk den 24. september. Situasjonen for palestinerne i Betlehem, hvor 85 % har sitt levebrød fra turisme, er tilspisset og vanskelig. Det har ført til at mange har følt seg tvunget til å flytte.

I Emmanuelkirken opplever de også at flere av familiene i kirken nå pakker sakene sine og drar for å finne arbeid andre steder. Det er også flest kristne i Betlehem som drar siden de i større grad har kontakter andre steder og dermed større muligheter for å skaffe seg jobb.

Arabiske kristne lider etter muslimhets i Europa
– Det som blir gjort og sagt ellers i Europa får først og fremst konsekvenser for mennesker her, og da spesielt de kristne. Det gjelder alt fra karikaturtegninger til uttalelser fra paven. Det er her de får kjenne konsekvensene og sinnet til muslimene på kroppen, forklarer Nihad.

I talen under gudstjenesten presiserte han at løsningen for de Jesustroende ikke er å forlate landet.

– Eller vil vi forlate landet? Fremtiden er i Jesus ikke i noe annet! Vi kan være et lys i dette landet. Og det kan vi gjøre ved å løfte hodet vårt og rette vårt fokus på Jesus. Ser du på omstendighetene så ser du mørke, ser du på Jesus ser du lys. Vi blir, og må være lys og salt i dette landet, uten å være det tjener vi ikke Gud i dette landet. Mister vi fokuset og reiser så har vi mistet vår ”saltkraft” her.

Hva ville Jesus gjort?
Nihad illustrerer denne tankegangen med følgende bilde. På den ene siden ser han noen som vil bygge en skole og på den andre siden ser han noen som vil bygge en kirkegård. De som bygger en skole bygger for fremtiden for den unge, oppvoksende generasjonen, mens de som bygger kirkegården bygger for de døde. Og så spør han: -Hvem vil vi bygge for? Vil vi bygge levende steiner eller døde?

– Vi vil bygge liv og en generasjon for fremtiden! Ikke døde steiner. Alt vi gjør skal vi gjøre for Herren. Mange har et slikt armbånd som det står ”WWJD;” (”What Would Jesus Do?”) Hva vil Jesus gjøre gjennom deg? Det er håp for landet hvis vi ser opp på Jesus. Vi kan være sterke og frimodige, oppmuntrer han forsamlingen.

Etter gudstjenesten utdyper Nihad palestinernes historie i Betlehem og situasjonen de nå befinner seg i.
Han forteller at i 1846 kom tyrkerne fra det osmanske riket for å kartlegge landet og rapportere. I Palestina kunne de da oppgi at 70 % av folket var kristne. Men når konflikten oppstod og israelerne og de palestinske muslimene begynte å krangle så trakk mange kristne seg vekk for å ikke bli stående ”mellom barken og veden.” De forlot landet. I dag regner man med at det finnes bare 1 % kristne.

Spesielt vanskelig å være evangelisk kristen
Han legger til at de ikke har opplevd så mye fysisk forfølgelse, og at det verste har ikke kommet fra muslimer, men heller fra den katolske og den ortodokse kirke. Fra disse kantene har de opplevd blant annet trusler om brenning av kirken. Nihad understreker straks at Gud har beskyttet dem.

– Problemet har vært at evangeliske kristne ellers i verden støtter Israel, men ser ikke hva Israel gjør. De glemmer de kristne. Det ingen forstår (ute i verden) er at alt som skjer, slår tilbake på de lokale kristne i landet, forklarer han.

Muslimer nysgjerrige på troen
– Muslimer kommer til tro og dette resulterer i at mange hater oss. Evangelisering er forbudt med lov her. Men vi har et ansvar, sier han.

– Når jeg presenterer meg som pastor for en muslim så er det helt naturlig at samtalen dreier seg inn mot min tro. Det er naturlig å prate om disse tingene i vår kultur. Muslimer synes bokhandelen vår er interessant og kommer der for å kikke på bøkene og spør spørsmål.

– Vi bor her på tross av situasjonen. Mange har ikke arbeid på grunn av lite turisme og nå har man muren som stopper dem som pleide å jobbe i Israel. Det er veldig vanskelig for meg som pastor for jeg må lytte til alle de triste historiene til brødrene og søstrene som lider. Allikevel har vi ikke tenkt oss noe annet sted. Gud vil vi skal være et skinnende lys der vi er, avslutter han.

– Når dere drar herfra og hjem, da be for oss at vi kan holde våre lys brennende!

Vil du være meg å gi en gave til de 12 nasjonale misjonærene Troens Bevis støtter i Israel og på Vestbredden, inkludert arbeidet til Nihad, kan du klikke her.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter