Startet menighet blant pygmeene
Matheo tok kone og 6 barn med til pygmeene i Kongos dype skoger. To år senere leder de en menighet med 400 pygméfamilier.
Du kommer aldri nærmere de unådde enn gjennom innfødte misjonærer.
Matheo, som kan litt engelsk, og da kaller han seg Mathias, har det fulle navn Matheo Barhabona Rubanguza. Han er gift med Nsimere og har 6 barn. For 2 år siden tok han med seg hele familien ut til Rune Edvardsens nyinnkjøpte fjell i Kongo. Fjellet skulle være en fredet sone for pygmeene der de kunne slå seg ned og dyrke jorden.
Matheos historie
– Jeg ble frelst i august 1978, bare 13 år gammel. I voksen alder virket jeg som evangelist ut fra menigheter i Kivu-provinsen i Øst-Kongo, forteller Matheo.
– Da Aril og Rune Edvardsen holdt den store kampanjen i Goma i år 2001, ble vi oppmerksom på at pygméstammene også må få høre Jesu evangelium. Dette lille forfulgte folket som kalles Twa, lever i 12 stammer her i Kongos skoger, og teller ca. 500 000. Mange av disse har holdt til i Masisi-området nord for Goma.
Med underhold fra Troens Bevis ble jeg utsendt som innfødt misjonær til pygméfolket i Masisi, sammen med min kone Nsimere og våre 6 barn. I løpet av et par år hadde vi plantet en menighet som telte ca. 400 pygméfamilier.
Til tross for at opprørsbevegelsen RCD, som hadde tyrannisert Øst-Kongo i mange år, gjorde fred med regjeringen i 2001, ble Masisi-området kontrollert av opprørsbander som ikke sluttet seg til fredsprosessen.
På grunn av opprørernes krigshandlinger, måtte pygmeene i vår nye menighet i Masisi stadig flykte inn i skogene. Da vi prøvde å bygge et kirkelokale der, ble materialene stjålet av opprørerne. Alle pygmeene i Masisi-området led mye på grunn av sult og mangel på mat.
Dette ble forandret da Rune Edvardsen kom til Masisi i 2004, og oppdaget at opprørernes høvding i Masisi-land nettopp hadde blitt frelst fordi han hadde fått fatt på Aril Edvardsens brevkurs på swahili. Han tok med glede imot Rune, og solgte han et stort grasskledd fjell, som Rune gav til pygméfolket slik at de nå kan dyrke sin mat. Fjellet har siden blitt kalt ”Runes fjell”, og vi har nå bygd vår kirke der.
I dag er det mange i Masisi-området som har kommet til tro på Jesus, både pygmeer og masisi-folk i hundretalls.
Jeg kan med glede rapportere at jeg stadig har døpt grupper av nyfrelste, og vi skal nå døpe 15 til.
Matheo er en av de 91 innfødte misjonærene som Troens Bevis’ partnere underholder i Afrikas blødende hjerte, omkring de store innsjøene i Sentral-Afrika. 38 av disse innfødte misjonærene virker i Øst-Kongo, der Matheo og Nsimere har sitt virke.
Hvis du ønsker å støtte Matheo og Nsimere i sitt arbeide kan du gi en gave til innfødte misjonærer ved å klikke her. Du kan også få din egen stedfortreder på misjonsmarken med jevnlige rapporter hjem i posten. For mer informasjon snakk med Kåre på telefon: 38 35 75 00