Soldat ble menighetsbygger i Armenia
I landet som var først ute til å ta imot den kristne troen, virker nå innfødte misjonærer med å vekke til live det som ble utslettet av kommunismen og etnisk utrensning.
Det eldgamle kongeriket Armenia ble verdens første kristne nasjon i år 301. Det moderne Armenia, en tidligere sovjetisk republikk, deklarerte autonomi i september 1991. I Armenia kan du nå finne flere av verdens eldste kirker og klostere og de gjenlevende av en ortodoks kirke som har holdt fast ved troen i over 1700 år, ofte til en høy pris.
Og ingen steder har prisen vært høyere enn i Nagorno og Karabagh. Dette området ble stengt av fra resten av Armenia av Stalin og er i dag et isolert distrikt innenfor islamske Aserbadsjan. Dette området ble nesten klinisk renset for troende under kommunistregimet, og ble så offer for en brutal etnisk utrensning i 90-årene. Området er ikke større enn 200 km fra nord til sør, og under 100 km fra øst til vest, med fjell, skoger, fruktbare daler og mange gamle kirker, klostere og nydelige steinkors fra det 4. århundre.
I dette området virker nå Pastor Levon, som er en av Troens Bevis sine 9 nasjonale misjonærer i Armenia. På tross av motstand og gransking fra myndighetene, har han og familien klart å bygge opp en sterk menighet i Karabagh. De har reist et eget lokale og kjøpt et hus i en annen by som benyttes som base der. Hele menigheten har en sterk byrde for misjon og vil gjerne nå ut til de muslimske folkeslagene som bor i distriktet.
Var soldat
Med det er ingen selvfølge at Levon i dag er pastor og leder en voksende menighet. Så sent som i 1992 var han selv en kjempende soldat på slagmarken i Karabagh, med sterke nasjonalistiske følelser. Hjemme hadde han familieproblemer og en kone som ikke ville vite av ham mer.
Hele familien ble troende
– Vår familie var sluttet å fungere. Min kone kunne ikke lenger leve sammen med meg. Jeg var desillusjonert og ynkelig, forteller Levon.
– I min skuffelse og desperasjon begynte jeg å få nasjonalistiske følelser. Jeg meldte meg som frivillig i armeen og reiste til Karabagh som soldat. Etter en tid i armeen reiste jeg hjem i håp om at tingene ville ha ordnet seg og at vi kunne fortsette å leve sammen. Men dette skjedde ikke og jeg mistet mitt siste håp og reiste tilbake til slagmarken, sier han.
– I Juli 1992 fikk jeg et brev fra min kone. Innholdet overrasket meg, for hun, som ikke tålte synet av meg, ba meg komme hjem til min familie.
Min mor hadde vært i kirken for å be for meg og min beskyttelse. Der gav hun sitt liv til Jesus. Etter det ble også min kone en troende. Jeg reiste hjem og fant ut alle var blitt gjenfødte kristne. Med all min kraft arbeidet jeg mot dem. Jeg prøvde å hindre dem i å gå på møter. For å overbevise dem om at de tok feil begynte jeg å lese i Bibelen. Men i stedet for å finne argument mot de kristne brøt Guds ord ned alle humanistiske og tradisjonelle tanker slik at jeg også kom til tro, forteller pastoren og Troens Bevis-misjonæren, som i flere år har virket i fulltidstjeneste med sin kone Geyane.
Levon Sardaryan er en av Troens Bevis sine rundt 700 innfødte misjonærer som virker i flere titalls land. Ønsker du mer informasjon om hvordan du kan ha din egen stedfortreder å misjonsmarken gjennom en innfødt misjonær, kan du kontakte Sarons Dal på 38 35 75 00.