Tror på Olavs mirakler
Aril Edvardsen (66) er en av norgeshistoriens største religiøse entreprenører. Lørdag 29. juli talte han i Stiklestad kirke på årets Olsokgudstjeneste, melder Trønder-Avisa.
– Olav den hellige tapte på Stiklestad med krig og vold, men Gud gjorde dette om til en vinn-situasjon. Han gjorde minus om til pluss, sa Aril Edvardsen til journalisten fra Trønder-Avisa.
Det var nok ikke helt tilfeldig at en av norgeshistoriens største kristne entreprenører i nyere tid ble invitert til å tale på minnedagen til slaget der Olav den Hellige falt, 29. juli 1030. Begge er kjent for en brennende misjonsglød, selv om metodene nok har vært ganske forskjellige. Olav den Hellige ble for øvrig også regnet som den siste av misjonskongene i sin tid.
Nordens største og Norges eldste friluftsteater “Spelet om Heilag Olav” blir fremført på friluftsscenen under festivalen Olsokdagene på Stiklestad i slutten av juli hvert år. Årlig kommer det ca. 20 000 mennesker for å oppleve den dramatiske fremstillingen av begivenhetene like før og slaget i 1030. Spelet hadde urpremiere i 1954.
På spørsmål om han tror på miraklene som følger historien om Olav den Hellige, svarer Edvardsen kort og kontant;
– Selvsagt har de skjedd. På samme måte som det skjer mirakler i dag, gjorde det helt sikkert det i 1030 også, og nettopp på Stiklestad.
Edvardsen brukte tiden etter gudstjenesten lørdag 29. juli til å overvære Spelet om Heilag Olav og nyte omgivelsene på plassen som betegnes som det kristne Norges vugge. I dag er det kirka, kulturhuset og de mange museumsbygningene som gjør mest av seg på Stiklestad. Museet ble flyttet dit i 1950-åra, og kulturhuset stod ferdig i 1992. At Stiklestad nå er gjort om til en turistmagnet, synes Edvardsen er flott.
– Det ligger mange religiøse understrømninger i dagens samfunn. Mennesker søker stadig mot en religiøs forankring. Her på Stiklestad finner de det til fulle, minner han om.
Edvardsen er kjent som en karismatisk evangelist, og kirken var fullsatt da han talte. Etter prekenen ble det holdt nattverd.