fbpx

Påske i Israel – en formidabel suksess

– Enhver rundreise i ”Det hellige land” er i seg selv en opplevelse. Med Aril Edvardsen på laget blir turen unik, sier turens ledere Helge Flatøy og Svein Trælandshei.

Ungdomsturen til Israel i påsken, i regi av Troens Bevis, ble rett ut sagt en suksess, ifølge positive tilbakemeldinger. Rundt 60 deltakere fra Kirkenes i nord til Lista i sør, og med bakgrunn fra ”alle tenkelige” kirkesamfunn, fikk mye for pengene i en unik opplevelsestur av de sjeldne, sier turlederne.

Gripende innblikk
– Det er ikke lett å få med seg alt på en tur som denne, men vi har brukt dagene enormt godt; fra tidlig morgen til sen kveld. Vi har sett veldig mange av de kjente bibelske stedene og fått et gripende innblikk i den spente konflikten mellom jøder og palestinere, sier Svein Trælandshei, en av Troens Bevis’ reiseledere på turen.
– Mange nye vennskap ble etablert. Folk ”fant hverandre” og koste seg, og det gode samarbeidet med Fokus Reiser var til stor hjelp både under planleggingen og gjennomføringen av turen.
– Ellers er det bare fantastisk å høre på Aril Edvardsen når han gir fra seg av sin enorme erfaring og kunnskap; fra de mange arkeologiske og vitenskapelige funn som stadfester Bibelen, opp til de siste ukers dagsaktuelle hendelser som fortsatt preger nyhetsbildet.
– Denne kombinasjonen av gammelt og nytt får du bare ikke med deg på en ”vanlig Israelstur”. Dette var noe alle deltakerne snakket om og som gjorde turen enormt lærerik.

Jøder og Palestinere tilbad Gud sammen
– Jesus var i sentrum under hele turen. Vi var i forsamlinger der Jesustroende jøder og palestinere står sammen og elsker hverandre på tross av etniske skillelinjer, sier Helge Flatøy, som også var blant reiselederne.
– Vi hørte gripende vitnesbyrd om hvordan folk har møtt Jesus, og innblikk i menneskelige tragedier. Både jøder og palestinere trenger Jesus. Det blir mektig når konfliktsituasjonen i Midtøsten på en slik konkret måte får et menneskelig ansikt.
– Ta for eksempel Jeriko, en by mange kun forbinder med historien om Sakkeus, og blinde Bartimeus som satt og tigget ved veikanten. Da vi var der møtte vi ledere og representanter for dagens lokalbefolkning, på tross av at alle på forhånd fortalte oss at et slikt besøk var umulig. Og i Betlehem møtte vi dagens menighet av ”levende steiner”, i tillegg til besøk på bibelske kjente steder.

Berømmer ungdommene
Både Trælandshei og Flatøy berømmer ungdommene for deres åpenhet og nyanserte holdning under turen. De så, lyttet, observerte og gjorde sine refleksjoner på en måte som beviste at de faktisk er levende opptatt av og interessert i nyhetsbildet som preger Israel og landene i Midtøsten for tiden.

Fornøyd e-post
Dagen etter hjemreisen begynte e-postene å tikke inn fra fornøyde turdeltakere. Her er kommentarer fra fire av deltakerne:

Øystein Klepsvik (30) og Ann-Merete Lindekleiv Klepsvik (27) fra Sotra:
– Vi meldte oss på tre uker før avreise og har hatt en utrolig trivelig, interessant og lærerik tur. Det har ikke vært noen ”ligge-på-stranden-tur”, men en spennende rundreise hvor vi har sett veldig mange av de kjente bibelske stedene; og ikke minst fått et meget godt innblikk i begge sider av konflikten der nede.
– Bibeltolkningene til Aril Edvardsen der han setter sammen historiske og arkeologiske ting med bibelhistorien og aktuelle hendelser har vært veldig lærerike. Det virker nesten som at Aril har full oversikt; ja en enorm kunnskap. Det er rett og slett utrolig at en mann kan klare å sette seg inn i så mye. For vår del er vi omtrent glad om vi finner veien hjem hver dag.
– Det beste med turen var å oppleve mangfoldet; alt fra beduinleire til gamle historiske steder: Jerusalem var et høydepunkt, det samme var Betlehem. Det spennende med Betlehem var å treffe de kristne der og høre hvordan de har det. Vi var hjemme hos en ungdom som gikk på bibelskolen der og fikk høre om hvordan de opplever situasjonen.
– Selv om utbyttet har vært meget stort, reiser vi gjerne tilbake til Israel og Midtøsten ved en senere anledning. Etter å ha besøkt de kjente stedene får du også mer lyst til å lese enda mer i Bibelen.
– Vi kan bare anbefale turen til alle som er interessert i en annerledes tur. Det er greit med en bestemt målgruppe som ungdom, men turen passer egentlig for alle.

Astrid Norveig Aalgaard (22) fra Lye på Jæren og Marianne Tvedten (27) fra Tjølling ved Larvik.
– Vi bestemte oss i februar men måtte først stå på venteliste en stund. Nå er vi veldig glade for at vi kom med.

Marianne: Beduinleiren var best fordi jeg liker veldig godt å oppleve nye kulturer. Turen i seg selv var noe helt nytt fordi vi fikk møte både jøder og palestinere og snakke med dem. Det var spennende og snakke med de innfødte på begge sider om løsningen på konfliktsituasjonen.
– Ellers var det kjempeinteressant å være med på åpningen av Holocaust-museet. Jeg har fått utvidet horisont både når det gjelder historiske og bibelske forhold, og fått en langt bedre innsikt i hva konflikten mellom israelerne og palestinerne egentlig dreiser seg om.
– Jeg vil gjerne anbefale turen til alle som har mulighet til å reise. Det var gøy med så mange ungdommer, men også positivt med folk i flere aldersgrupper.

Astrid: Det har vært en bra tur og samholdet mellom deltakerne har vært fint. Det har vært positivt å bli kjent med hverandre. Alle snakket med alle, noe som førte til en veldig god atmosfære oss deltakere imellom.
– Jeg likte også godt beduinleiren og dette at vi fikk treffe både jøder og arabere og høre hvordan de tenkte om situasjonen. Dessuten var det gøy å ri på kameler, selv om jeg var redd for å falle av når de knelte.
– Vi ble invitert hjem til en familie i Betlehem og fikk se hvordan de levde. Der drakk vi te og tok bilder av barna. Hele familien kom og inviterte oss på te og kake. Det var gøy å oppleve denne kulturen og se den kjempefine gjestfriheten overfor vilt fremmede mennesker.
– I Jeriko ble vi også invitert inn til en familie. Vi smilte masse og brukte tegnspråk fordi de skjønte ikke engelsk. Og så var maten veldig god, spesielt falafel .
– Det hadde vært kjekt å komme tilbake til markedet i Jerusalem og Via Dolorosa. Her var det mange spennende mennesker å se.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter