Hvor blir det av evangelistene

Sten Sørensen, tidligere rektor ved misjonsskolen og nå pastor i Lyngdal Misjonsmenighet, etterlyser evangelistene i Norge, som han mener står i fare for å bli en utryddet rase.

– Inntil for 25 år siden var kristen-Norge begunstiget med mange evangelister. For ikke å snakke om for 50 år siden, da var det enda flere av dem. Nå er det tynt i rekkene, skremmende tynt.

Jeg vokste opp med evangelistene Arne Gundersen, Egil Solheim, Emanuel Minos, John Olav Larsen, Asbjørn Johansen, Kjell Haltorp, Arne Aano og selvfølgelig Aril Edvardsen. Det var naturligvis langt flere enn disse, men disse var sentrale på mine breddegrader og satte dype spor i et ungdomshjerte.

Disse evangelistene ble forbilder for yngre predikantspirer. Derfor grodde det med yngre evangelister rundt disse.
I dag kan du nesten telle alle evangelistene i Norge på ei hånd. Flere lovende evangelister ble pastorer, mens andre har nådd pensjonistenes rekker eller har en redusert virksomhet på grunn av sykdom.
Det er alarmerende at evangelistene er nesten blitt helt borte i det kristne landskapet. For mangler evangelistenes driv i forkynnelsen, med utfordringer til omvendelse og etterfølgelse av Mesteren, går vi glipp av noe viktig. Vi trenger evangelister som utfordrer oss og som stadig minner oss om vårt viktigste oppdrag – å vinne mennesker for himmelen.

Ut fra tjenestegavene i Efeserbrevet 4, har vi med få unntak bare vektlagt at ”Gud satte noen til hyrder – pastorer”. Alle Herrens vitner er nemlig blitt pastorer. Derfor et betimelig spørsmål: Hvor blir det av evangelistene? 
Jeg er klar over at mange evangelister har måtte ”omskolere” seg, og så har de blitt pastorer for i det hele tatt å overleve økonomisk. Det har sikkert vært frustrerende både å være ”omskolert” pastor og for en menighet å ha en ”omskolert” evangelist som pastor.

Det har nesten vært umulig å overleve som evangelist i Norge. Folk sliter med tidsklemma og det fører til færre møter i våre menigheter per uke. Dessverre er virksomheten i stor grad innadvendt. I en slik setting har evangelistene blitt overflødig. Det er ikke plass til dem.
Jeg leste i en kristen ukeavis for noen dager siden at det er blitt en ny trend at de større menighetene utvider sin stab med en administrator. Sammen med pastoren og andre med-pastorer er det også en administrator i pastorteamet. Dette for å gjøre det mer levelig for pastoren og selvfølgelig for å effektivisere virksomheten.

Administratoren er viktig. Men hva med å utvide pastorteamet med en evangelist?? Hvilke ringvirkninger ville ikke det kunne gi?! Er det ikke ”de der ute” vi skal vinne?

Skal ikke alle medlemmene være menneskefiskere da? Trenger vi evangelisten dersom alle er menneskefiskere? Ja, det er sant at vi alle har et ansvar for å vinne verden. Men utover det generelle kall enhver kristen har, er det noen som har et spesielt kall og en tjenestegave på dette området. Disse må oppmuntres og verdsettes. En trenger ikke lese mye statistikk over kristen-Norges status for å forstå at Kristi legeme trenger evangelistene!

Jeg var nylig sammen med en av Norges mest markante evangelister. Vi pratet om hans planlagte folkemøter som blir arrangert i Kristiansand og Stavanger i april. Aril Edvardsen har et sterkt og brennende ønske om at mennesker skal lære Jesus å kjenne. Han er villig til å gå nye veier for å nå nye mennesker. Jeg beundrer hans iver i så måte.

For selv Aril har konstatert at det er vanskelig å få ikke-kristne mennesker inn på kristne møter. Jeg har sett hvordan denne nøden og lidelsen over ikke å nå de ikke-kristne har smertet ham den senere tiden.
Nå satser han igjen – og enda en gang går han nye veier for å vinne nye mennesker. Med seg denne gangen har han artistene Ole Paus, Jonas Fjeld og Bjøro Håland. Disse skal trekke nye mennesker til folkemøtene og så skal Aril forkynne evangeliet til frelse. Evangelisten fra Kvinesdal tror mange vil søke Jesus disse kveldene.

Det er dette som er evangelistens store lidenskap: At mennesker må bli frelst. Evangelisten er ikke fornøyd med vedlikeholdsarbeid. Han vil se resultater! Derfor trengs evangelisten som aldri før!



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter