Er misjonsskolen noe for deg
Les hvordan Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt kan bli din startpakke til fulltidstjeneste. Eller hvordan du kan utvikle dine Gudgitte gaver som vil følge deg hele livet – uansett hva du gjør og hvor du bor.
Møt tre av lærerne ved Troens Bevis Bibel & Misjonsinstitutt som forteller hvorfor denne bibelskolen er helt unik i Norden. De har alle bred erfaring og sine egne fruktbare tjenester. Nå bruker Svein Egil Fikstvedt, Helge Flatøy og Svein Trælandshei sine resurser på å utruste andre til tjeneste.
Elevene setter spor
– Uansett hvor du kommer rundt i Norge finner du folk med bakgrunn fra misjonsskolen i Sarons Dal. Det fascinerende er at mange av de menigheter som særpreges av sin utadrettede stil, veldig ofte har lederkrefter med bakgrunn fra Sarons Dal, sier Svein Trælandshei, som de siste årene har besøkt mange titalls menigheter og ungdomsflokker i regi av Troens Bevis.
– Dette er imidlertid ikke et forhold vi ser tilbake på som noe som engang var. Nei, vi tror at dette er noe unikt Gud for alltid har gitt misjonsskolen i Sarons Dal, og som vil fortsette så lenge det er behov for fostring av tjenester til de unådde folkeslagene.
– Jeg har blitt positivt overrasket over å se at også mange relativt nyutdannede elever fra Sarons Dal veldig raskt har kommet inn i sentrale tjenester, sier Svein Egil Fikstvedt, tidligere medpastor i Karisma Senter i Stavanger.
– Skolen har den senere tiden hatt besøk både fra inn- og utland av tidligere elever, som i dag står i veldig spennende tjenester. Vi ser at avstanden mellom skolen og etterfølgende fulltidstjeneste er veldig liten, og at elevene fra Sarons Dal kommer overraskende fort inn i tjeneste etter endt skolegang, sier Fikstvedt.
”Skreddersyr” misjonspraksis
– Vi jobber bevisst for å ta folks kall på alvor. Både gjennom samtaler og den daglige undervisningen forsøker vi å hjelpe elevene til større bevissthet om sitt kall, og til å forløse det potensiale Gud har lagt ned i den enkelte, sier Fikstvedt.
– Hele virksomheten til Troens Bevis representerer jo et fantastisk unikt nettverk av kontaktpersoner verden over, fortsetter Trælandshei. Dette kommer uten tvil elevene til gode. Vi rår over et kjempestort spekter av steder og tjenestetyper. Derfor kan vi ”skreddersy” misjonspraksis og elevtrening ut fra de flestes ønsker.
– Ja, nesten uansett hvilket kall folk måtte ha over sitt liv, vil vårt nettverk kunne benyttes til å realisere Guds planer med den enkelte, sier Fikstvedt, og legger til: Folk kan egentlig komme så langt de selv vil i sin vekst og utvikling. Internatet, det tette fellesskapet, undervisingen og misjonspraksisen, utgjør til sammen et unikt rammeverk som gir enorme muligheter for rask vekst.
– Fostringen av tjenester er det sentrale for oss. Vi er ikke her bare for å undervise folk, understreker Fikstvedt, og påpeker samtidig elevenes muligheter til å jobbe videre med det verdensomfattende nettverket ut fra Sarons Dal, også etter endt skolegang.
Sprenger personlige grenser
– Den sterke vektleggingen på praksis er helt avgjørende for skolens suksess, mener Helge Flatøy. ”Ut å gjøre det!” – kombinasjonen av solid undervisning og praksis av det vi lærer.
– Som tidligere elev vet jeg av egen erfaring hva dette betyr for din egen åndelige utvikling. Vi ble nærmest ”tvunget ut i tjeneste”; ikke fordi vi selv alltid ville det, men som et ledd i en bevisst fostring.
– Poenget var å få tak i det potensiale Gud har lagt ned i oss. Jeg ble senere trygg i min egen tjeneste på grunn av all treningen og praksisen ved Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt. Hadde det ikke vært for misjonsskolen i Sarons Dal kunne jeg aldri ha reist ut som misjonær til Sør-Amerika. Ved skolen la jeg i det hele tatt grunnlaget for den forkynnergjerning som jeg nå står i.
– Jeg så ikke dette selv på den tiden, men andre så potensialet i meg. De oppmuntret meg til å sprenge personlige grenser, noe jeg er veldig takknemlig for i dag, sier Flatøy.
Høyt kvalifisert stab
– Lærerstaben ved Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt utfyller etter min mening hverandre på en veldig fin måte, mener Svein Trælandshei.
– Vi har folk med forskjellig bakgrunn som misjonær, folk med lang fartstid i menigheter, evangelister, folk med ledererfaring, folk med erfaring innen barne- og ungdomsarbeid, med videre. I tillegg henter vi inn mange dyktige ukelærere med tydelige og profilerte tjenester.
– Denne kombinasjonen av egne krefter og innleide tjenester er en enorm styrke slik jeg ser det, understreker Trælandshei, og får medhold av de to andre. Samtlige gleder seg over de unike mulighetene for personlig kallsutvikling som ligger i misjonsskolen i Sarons Dal.
– Ja, flere av oss har vært ute og vet hva som venter deg når du kommer ut i tjeneste, sier Helge. Vi kan gi mange gode tips som er relevante for elevene ut fra de erfaringer vi selv har gjort.
”Startpakke” til fulltidstjeneste
– Skolens tredje år er i sin helhet lagt opp som et praksisår, hvor elevene tester dette med fulltids tjeneste, understreker Fikstvedt.
– Fra skolens side bestreber vi oss på å sikre solid oppfølging gjennom hele året, noe som skjer både via telefon, veiledning og praksisrapporter. Årets tredjeårs elever er alle involvert i ungdomsarbeid og misjon på utvalgte steder.
– Ja, tredje året er i realiteten en unik startpakke for å lette overgangen mellom skole og etterfølgende tjeneste, sier Svein Trælandshei. Elevene får i tillegg til oppfølgingen fra Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt også oppfølging på praksisstedet, pluss at de får økonomisk hjelp via de statlige stipendordningene. I sum gir dette enorme fordeler, mener Trælandshei.
– Dette utgjør en utrolig god startpakke også for de menighetene som benytter seg av tredjeårselevene, skyter Helge Flatøy inn.
– Mange fortsetter i den menigheten hvor de har hatt sin tredje års praksis, sier Svein Egil Fikstvedt. Gjennom året knyttes elev og praksissted nært til hverandre, noe som gjør det naturlig for veldig mange å fortsette det gode arbeidet de har lagt grunnen for gjennom praksisen.
Høyt tempo
– Vi vil gjerne at Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt skal være en skikkelig utskytningsrampe til tjeneste for alle elevene, ikke bare for dem som velger det tredje praksisåret, sier Helge Flatøy.
– Derfor kjører vi et relativt høyt tempo med møtevirksomhet i helgene for dem som bor på internatet i Sarons Dal. Elevene er mye ute. De synger og vitner på møter i distriktet omkring. For mange legges her noe av det første grunnlaget for en senere tjeneste i Guds rike.
– Denne praksisvirksomheten representerer dessuten en meget stor bredde av tjenestetilbud, skyter Svein Trælandshei inn. Noen legger grunnlag for fulltidstjeneste som pastorer, evangelister, misjonærer eller lignende, andre blir ungdomsarbeidere eller tar andre tjenester i menighetene. Felles for alle er imidlertid at de bygger inn et utadrettet perspektiv på sin senere tjeneste.
Tverrkirkelig
– Troens Bevis Bibel & Misjons Institutt rekrutterer elever fra hele bredden av kirkebildet i de nordiske landene. I Sarons Dal fokuseres det ikke på kirketilhørighet. Her gjennomsyrer den kristne enhetstankegangen både undervisning og praksis. Det vesentlige er at alle får en solid porsjon misjon i blodet.
Gjerne folk som ”brenner”
– For å si det rett fram: Vi vil gjerne ha tak i folk som brenner, sier Helge Flatøy. Vi vil hjelpe dem til å kanalisere sin brann og sin iver på rett måte, slik at deres potensiale kan bli forløst på en sunn og god måte.
– Dessuten er vi ikke redd for å si at elevene fra Sarons Dal har meget godt ord på seg ute i menighetene. De læres opp til å respektere det lokale lederskapet, og til å tjene med ærlighet, sannhet og tillit, sier Flatøy.
– Vi kan ikke bare ha høy bekjennelse; vi må også ha innhold og substans, sier Trælandshei.
– Ja, jeg vil gjerne understreke at vår undervisning er sterkt Jesusfokusert, tilføyer Fikstvedt. Vi er veldig opptatt av at det skal være sammenheng mellom det ytre og det indre liv. Ekte Jesusbegeistring på innsiden resulterer i et sterkt Jesusliv utad.
– Ja, og så vil vi lære elevene å stå på egne bein. Derfor sender vi noen ganger folk ut alene på praksis i løpet av skoleåret. Da får de en føling med hva det vil si å tjene Gud der ute. Vi vil ikke bare være et drivhus for fostring av tjenester; elevene må også få en realistisk smak av virkeligheten som venter dem etter skoletiden.
TBBMI er trolig den bibelskole i Norden som har prosentvist fostret fram flest fulltidstjenester både på misjonsfeltene og her hjemme. De siste 15 år har ca. 20 000 gått på bibelskoler i Norden, men til tross for dette er det pastormangel og forkynnermangel i de fleste kirkesamfunn. Her er det at TBBMI skiller seg ut fra ”vanlige” bibelskoler og fostrer fram fulltidsforkynnere og Jesu vitner.