Pygmeer tar imot evangeliet
Minst 24 pygmeer kom nylig til tro, ifølge en fersk rapport fra Burundi. Pygmeene er en sårbar minoritetsgruppe som tilhører Afrikas urbefolkning.
En av de 9 innfødte misjonærene som Troens Bevis støtter i landet, Lazare Nicayenzi, skriver:
”Jeg forkynner det gode evangeliet i de tett befolkede områdene blant de fattige. Mange av de som bor der er pygmeer. Nylig tok 24 mennesker imot Jesus. Jeg passer nøye på dem for de kan være litt ustabile. De trenger oppfølging slik at de kan bli grunnfestet i troen. Jeg har fortalt mange om Jesus i denne perioden, og jeg har derfor etablert en liten forsamling der hvor jeg underviser regelmessig. Kirken ligger like ved veien, og er lett tilgjengelig. Det gjør det lett for dem som ønsker å stikke innom. Menigheten vokser stadig. I dette samfunnet er pygmeene sett ned på, og er veldig sårbare. Vi forteller dem at alle mennesker er skapt i Guds bilde, og det er med å forandre tankene de har om seg selv, og måten de møter andre mennesker på.”
Borgerkrigene i Rwanda, Kongo og Burundi har påført pygmeene store lidelser. Ifølge en rapport levert inn til FN har pygmé-befolkningen vært utsatt for massevoldtekter, kidnapping, henrettelser og kannibalisme av geriljasoldater som gjemmer seg ute i jungelområdene, hvor pygmeene bor.
Pygmé eller Twa-folkene, som er deres offisielle navn, tilhører urbefolkningen som bodde rundt de store sjøene i Afrika før andre folkeslag flyttet dit. I dag teller de ca. 350.000 mennesker. De er kjent for å være veldig sky og har hatt lite kontakt med omverdenen. Men krig, og ironisk nok natur reservater, har tvangsflyttet dem fra deres naturlige habitat til ytterst fattigdom i bosetninger bestående av skur, gjerne på grensen til naturreservatene de har måtte fraflytte.
De har ofte verken tallerkener, kniver eller senger, skriver forfatter Kalimba Zehhyrim om forholdene de lever under. I tillegg til at Troens Bevis støtter folk som arbeider blant Twa-folkene, slik som Lazare Nicayenzi, er det også tatt opp øremerkede kollekter for dem, slik det ble gjort under Aril Edvardsens kampanje i Kongo i 2002. En pygméhøvding og hans kone som var på kampanjen fikk også madrasser, tepper, tallerkener og kopper å ta med til de 270 familiene som tilhører stammen deres i skogene nord for Goma.