fbpx

Rikdom ikke avgjørende for hvor mye vi gir

Norge kommer på 27. plass i en global giverundersøkelse der den største oppdagelsen er at lykke er en større motivasjonsfaktor enn det å være rik.

Verdens Giver Index har kommet ut med sin første rapport der folks giverinnsats er målt. Undersøkelsen ble gjort i 153 land og dekker 95 prosent av verdens befolkning. Australia og New Zealand fikk delt første plass, Canada og Irland kom på delt andre plass, mens Norge havnet på 27. plass.

Folk ble målt på tre områder. De måtte svare på om de hadde gitt penger, om de hadde gitt av sin tid, og om de hadde gitt hjelp til en fremmed. De fikk også poeng for hvilken grad av lykke de følte.

-I en slik internasjonal rapport er det spesielt viktig å anerkjenne både det å gi av sin tid og det å gi penger, fordi om en kun målte pengegavene, ville de rikeste nasjonene automatisk se ut som om de var mest gavmilde, forklarer Dr. John Low, som har ledet undersøkelsen.

Mens verdens rikeste land, USA, kom på 5. plass, var flere utviklingsland blant de 16 beste, inkluderte Sri Lanka, Laos, Turkmenistan og Guyana. På regionalt grunnlag var Amerikanere og Canadiere de som var mest villige til å hjelpe fremmede.

Europa hadde den største variasjonen blant antall personer i ett lands befolkning som gav penger til veldedige formål, fra 8 % i Hellas til 83 % på Malta.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter