Kirkeplanting i storformat

I sommer fikk Sarons Dal besøk av den indiske biskopen Ernest Komanapalli. Han står over 1200 kirker og over 1000 pastorer i 15 av Indias stater.

 

Det er en ydmyk skikkelse som går gjennom gangene i Sarons Dal. Han går stille i dørene og tilkaller ikke mye oppmerksomhet. Men treffer han noen han kjenner lyser ansiktet opp, og han er rask til å komme med hyggelige bemerkninger.
Biskop Ernest Komanapalli er blitt en høyt respektert mann i Sarons Dal. Mange av Troens Bevis sine ansatte har besøkt hans virksomhet i Hyderabad gjennom Manna Ministries, og vet at det han forteller er bare toppen av isfjellet. Siden 1966 har Ernest og han kone Rachel bygd opp en tjeneste som berører både de fattigste og de rikeste. Men de når også tusener av den voksende middelklassen som kanskje er den vanskeligste gruppen å komme på talefot med i India. De har virkelig et hjerte som banker for Indias sjel.

– Vi har to bærebjelker i tjenesten vår. Det er å elske Gud og å elske vår bror og søster uansett kjønn, etnisk gruppe, klasse eller tro, forklarer biskopen.

Disse bærebjelkene har fostret en stor og omfattende tjeneste. De driver 50 barnehjem med over 5000 barn, de har fire bibelskoler, en stor media- og Tv- tjeneste og et omfattende barmhjertighetsarbeid.

– Men menighetsplanting har alltid vært min hovedtjeneste, markerer Ernest.

1200 menigheter
I dag er Ernest Komanapalli biskop over 1200 menigheter og i overkant av 1000 pastorer som virker i 15 av Indias stater.  Dette virke krever et nøyaktig og gjennomtenkt system for at menighetene og pastorene skal få tilstrekkelig oppfølging og støtte. Mens biskopen forklarer systemet de har iverksatt, slår det meg at dette er ikke et system som handler om hvem som har høyest rang, men en omvendt pyramide der de som har hovedoppsynet betjener de andre.

Ernest forteller at halvparten av pastorene har vokst opp i barnehjemmene deres og har ønsket å gå ut i pastortjenesten, mens den andre halvparten har søkt seg til bibelskolene på grunnlag av et kall. Manna Ministries driver fire bibelskoler, tre av dem på lokale språk og en på engelsk. Det er her de fleste pastorene de bruker får sin utdannelse og praksis.

Hjelper pastorene
– Helt i begynnelsen, når vi sender en pastor ut til en landsby for å plante en menighet, støtter vi dem for fullt i 5 år. Om han i løpet av de 5 årene har klart å samle en flokk med 25-30 troende, vil vi kjøpe et stykke land til dem der de kan bygge en kirke. Så betaler vi 60 prosent og de betaler 40 prosent av bygningen som skal bygges.

Deretter ber de menighetene om å gi tienden tilbake til Manna Ministries slik at de kan fortsette med menighetsplanting og sende ut nye pastorer. 

– Noen ganger klarer menighetene å bli selvstendige på 5 år, andre ganger er det ting som gjør at de ikke klarer det, og da fortsetter vi å hjelpe dem, sier Ernest.

Deretter deler de menighetene opp i grupper på 50. Det blir holdt regelmessige regionale konferanser for denne gruppen der alle pastorene deltar. Manna Ministries har en klar struktur med lederansvar og hva de forskjellige oppgavene er. Alle menighetene skal ha besøk i løpet av året og pastorene skal ha tilgang på veiledning og råd. 

– Og en gang i året kommer alle de 15 000 pastorene sammen for en konferanse. Det er helt fantastisk og absolutt ett av årets høydepunkt for oss, forteller han.

200 nye menigheter gjennom Rune
Biskopen utrykker også stor glede over det nære samarbeidet med Rune Edvardsen og Troens Bevis de siste 8 årene.  Manna Ministries arrangerer store musikkfestivaler sammen med Rune Edvardsen der målet er å nå den yngre generasjonen. Dette samarbeidet har ført til 200 nye menigheter, ifølge biskopen.

– Vi har opplevd betydelig vekst på grunn av samarbeidet med Troens Bevis. Seks måneder i forkant av en musikk festival sender vi pastorer ut som begynner å forberede menighetsplanting i festivalbyen. Under en slik festival er det tusenvis som tar imot Jesus som sin frelser. Vi fordeler de nye troende mellom de nyplantete menighetene og etablerte kirker som vil være med å følge dem opp.

Jesus, Indias håp
Mens Ernest forkarer arbeidets struktur, begynner vi å snakke om situasjonen generelt i India for de troende. Han trekker ett sukk før han snakker videre. Han sier at spesielt de siste 10 årene har vært en stor utfordring.

– Mange pastorer er blitt drept og kirkebygninger og eiendommer er blitt ødelagt. Men på tross av dette så beveger menigheten seg fremover og mange mennesker blir frelst.
Vi står i en politisk og religiøs kamp, men på tross av dette er jo Jesus håpet som trumfer alt. Vi tror jo også at en dag vil Jesus komme tilbake, og da kommer han jo også tilbake for India.

Men på tross av tøffe utfordringer er Ernest Komanapalli nesten forbausende optimistisk.
– Jeg er veldig glad for at vi har friheten til å forkynne evangeliet, og at Jesus Kristus sin menighet i India er sterk og i vekst. Den produserer sterke troende som gjør store ting for evangeliet. Og vi har likevel stor frihet, forsikrer han.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter