Legen til Dina-jentene vant fredsprisen

Vi gratulerer Denis Mukwege som  fikk overrakt fredsprisen i dag sammen med Nadia Murad. Denis Mukwege er gynokologen som behandler Dina-stiftelsens jenter i Kongo. 

«Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar. Med stort mot og fare for egen sikkerhet har de bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene,» står det i komitéens begrunnelse.

Over 30 000 overlevende etter seksuelle overgrep har fått behandling av Mukwege
Doktor Denis Mukwege grunnla Panzi sykehus i 1999. I etterkant har han behandlet tusenvis av kvinner og barn, og har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt.

Dina-jentene ved senteret i Bukavu får behandling av fredsprisvinneren og hans team. Foto: Sol Nodeland.

 

I dokumentaren «City of Joy», som handler om et kvinnesenter han har startet for voldtatte kvinner, forteller han om at i starten trodde han det var enkelttilfeller og enkeltmennesker som hadde påført disse kvinnene slik lidelse. Men en ble fort til ti, ti ble til hundrevis, og hundrevis ble til tusenvis, og slik fortsatte det.

Etter opprettelsen har han og staben behandlet tusener av pasienter utsatt for slike krenkelser i Øst-Kongo. De fleste overgrepene har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongolesere livet.

Samarbeider med Dina-stiftelsen
Rune Edvardsen har kjent legen siden han besøkte sykehuset i 2004. Edvardsen hadde selv et sterkt møte med de brutale overgrepene som skjer i Øst-Kongo, da han fikk lille Dina i armene sine. Det lille jentebarnet var bare to år da hun ble utsatt for gruppevoldtekt. Møtet med Dina, gjorde at Edvardsen startet et senter for å hjelpe jentebarn som var utsatt for seksuell vold i Goma. Dette ble starten på Dina-stiftelsen.

Dina-senteret i Bukavu, som ligger bare 2 km fra Panzi sykehus som Denis Mukwege leder. I høst åpnet stiftelsen en helt ny skole for jentene på senteret. Foto: Dina-stiftelsen.

 

I 2007 etablerte stiftelsen et nytt senter i Bukavu, bare 2 km fra sykehuset til fredsprisvinneren. Det ble inngått et samarbeid med sykehuset, der jentene som kom til senteret ville få behandling ved sykehuset, og at senteret kunne ta imot jenter som skulle, eller hadde blitt operert ved sykehuset. Av de 93 jentene som bor på senteret, er det flere som er sendt av Mukwege for å hjelpe han med den store pågangen som sykehuset har.

 

25. oktober 2014 ble fredsprisvinnerens hjem angrepet av væpnede menn. En av vaktene hans ble drept, og selv unnslapp han så vidt med livet i behold.

Har vært svært modig i denne kampen

Edvardsen håper nå at dette setter et fokus på de brutale overgrepene som skjer kvinnene og barna i Øst-Kongo.

– Personlig synes jeg dette er den beste prisen som er tildelt på mange år. Doktor Denis Mukwege har gitt sitt liv for kvinnene i Øst-Kongo. Han har stått opp for kvinner, og vært en røst imot undertrykkerne. Han har blitt forsøkt myrdet, og har måttet ofre mye av sin frihet. Med stort mot og fare for egen sikkerhet fortsetter han å arbeide mot seksuell vold og undertrykkelse, uansett hva det koster. Han har vært svært modig i denne kampen.

Tror soldatene må avvæpnes for å få en stopp på voldtektene

Doktor Mukwege har også blitt en av verdens fremste talsmenn mot bruken av voldtekt som våpen i krig. Seksuelle overgrep og massevoldtekt mot kvinner og barn har blitt utviklet til et strategisk krigsvåpen i Den demokratiske republikken Kongo. Seksualisert vold skal terrorisere befolkningen, spre skrekk og bryte ned motstandsvilje. FN anslår at mer enn en tredjedel av voldtektene som skjer i den østlige delen av landet er begått av den kongolesiske hæren.
I følge fredsprisvinneren må de kongolesiske soldatene bli avvæpnet om voldtekter skal stoppe. Han mener at mange av hærens tropper er «helt syke», at de bør bli fratatt våpnene og erstattes av rekrutter som aldri har utført seksuell vold eller kjempet for en voldelig milits.
Mukwege har også sagt at soldatene bør vurderes som «ofre» da de ble traumatisert under en av kontinentets mest brutale og eldste kriger, og trengte psykologhjelp som ikke fantes. Mange av dem var bare barn da de ble med i hæren. Han mener et tiltak er å opprette en hær der folk aldri har vært i en milits før, eller aldri har vært involvert i voldtekt eller ødeleggelser.

– Vi prøver å bygge noe med folk som er mentalt ustabile. Studier viser at de fleste har post-traumatisk stresslidelse. Hvordan kan du gi dem våpen?, har han tidligere uttalt til «The Guardian».

Mukwege har også kritisert det internasjonale samfunnet som gir store pengesummer inn i et militær som rutinemessig utfører seksuell vold, og mener at land som bruker mye penger for å prøve og bygge en hær av folk som er «helt syke» og ødelagt, vil aldri lykkes.

Vi gratulerer Denis Mukwege og  Nadia Mural med prisen, og håper det bidrar til forandring for kvinnene og barna  som er utsatt for overgrep og voldtekt i krigsherjede områder.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter