Den sterke forfølgelsen på Zanzibar

På Zanzibar blir innfødte evangelister steinet, skamslått og kastet ut av sine egne hus. Men forfølgelsen stopper dem ikke. Påskens budskap overvinner frykten.

– Jeg ble imponert og sitter tilbake med veldig sterke inntrykk etter besøket på Zanzibar.

Som administrativ leder for Troens Bevis Verdens Evangelisering, tar Glenn Tønnessen turer ut i misjonsfeltet for å besøke de innfødte evangelistene som får støtte fra norske partnere.

– Jeg ser at det fungerer forskjellig fra sted til sted, selv der det er forfølgelse. I Himalaya går de fra landsby til landsby og planter ei kirke. Selv om det er motstand der også, er det ikke samme motstand som på Zanzibar. Der er det mye vanskeligere å plante ei kirke. Det er mye tøffere for dem å evangelisere.  Så det er imponerende å se hvordan de på tross av stengte dører, går ut og vinner mennesker.

– Hva er grunnen til at du reiste til Zanzibar?
– Jeg har begynt å besøke flere av de tøffeste områdene der vi driver arbeid.  Jeg liker å dra til de plassene der jeg vet at det er utfordrende for evangelistene, for jeg vet at det er de plassene der evangeliet trengs mest. Det er i mørket lyset virker best. Også sjekker jeg at evangelistene får den lønna de trenger, at de gjør den jobben de skal og at alt fungerer. Samtidig filmer og intervjuer jeg dem.

– Og hva overrasket deg mest på denne øygruppen?
– Rune Edvardsen, som er leder for Troens Bevis Verdens Evangelisering, hadde forberedt meg på det i forkant av turen, men det er den harde forfølgelsen og den harde muslimske kulturen som ikke ligger bare blant noen ekstreme, men som ligger i folkesjela på øya. Jeg ble forklart at det fungerer slik at vanlige muslimer eller ledere rapporterer dersom de oppdager endret atferd blant en av sine. Det kan være at de slutter å komme i moskeen eller blir observert i en kirke. Så går en gruppe mennesker til familien og sier at nå er din sønn eller din bror kanskje i ferd med å forlate islam. Og da får de anledning til å gjøre med han det som familien bestemmer. Det kan være straff som å skamslå han, rasere huset eller å drepe han. Så dette lever evangelistene våre under på Zanzibar.

– Du fikk høre om en to-åring som fikk kokende vann over seg. Ville den ordren kommet fra familien?
– Akkurat den historien omhandler en av våre evangelister som heter Olivia. Hun er ei dame midt i livet, bor ute på landsbygda, og banker frimodig på dørene. Hun opplever at noen steder blir hun jaget, noen plasser blir hun truet, noen responderer og noen tar imot evangeliet.

– Men to av besøkene hennes førte til alvorlige problemer. I desember for rett over ett år siden kom hun til et hjem der det bor ei dame. Hun ville ikke ta imot eller lytte, men hun sier bare at dette besøket vil vi hevne. Så går det noen dager. Olivias guttunge på ett og ett halvt år er ute og leker. Så kommer denne kvinnen og tømmer kokende vann over guttungen. Olivia viste bilder fra sykehuset der han var bandasjert, han ble sterkt forbrent. Men Olivia stopper ikke opp, og fortsetter å gå ut. Så i august i høst, åtte måneder senere, kommer hun til et hus der det er en mann som sier at hennes besøk vil få store konsekvenser. Helt uavhengig av den første episoden, går denne mannen en dag bort til denne guttungen, som nå er blitt to år, og slår han med en stein i hodet. Det gjør han som hevn fordi moren evangeliserer. Så det er risikoen. Dette er den største frykten til evangelistene. De sier til meg at hadde det bare vært for meg, så kan jeg leve med det, men de er livredde for det forfølgerne kan gjøre mot familiemedlemmer. Dette er et helt likt mønster som vi ser i andre muslimske land som forfølger kristne. På den nye listen til Åpne Dører over verdens 50 mest forfulgte land, er 35 av dem muslimske.

– Men du er også en talsmann for å åpne Norges dører for flyktningene som står ved Europas grenser. Vi vet at mange av dem kommer fra land der det er sterk forfølgelse av kristne. Er du ikke redd for at forfølgelsen kan spre seg til Norge?
– Ja, der er vi jo litt todelt i Norge, det er noen kristne som mener at vi ikke må ta imot flere muslimer for vi blir islamisert, og landet kan bli overtatt av muslimer. Men jeg er nok der hvor jeg tenker at kjærligheten må gå over det. Altså Jesus kjærlighet om å ta imot den fremmede. At kjærligheten overvinner frykten. Også vet jeg at dette er en fare. Og det krevet noe av Norge. Det krever at Norge står veldig tydelig på sine kristne verdier. Men så er det en annen mulighet. Her er det mennesker som kommer til Norge. De kan vi vinne for Jesus, og de blir kanskje ikke vunnet i landet de er i. Så derfor er jeg faktisk positiv til det. Kjærligheten vinner hos meg. Og gjennom arbeidet til min lokale menighet, Pinskekirka Flekkefjord, ser vi at når vi strekker ut en hånd til flyktninger, uansett religionsbakgrunn, er det flere som responderer på kjærligheten de møter og kommer til samlinger i menigheten.

– Men er det virkelig folk som tar imot evangeliet når sjansen for forfølgelse er så stor?
– De elleve evangelistene som jeg fikk prate med har vunnet fra fire og opp til tretti nye vitner hver det siste året. Men det er et arbeid som tar tid. Det er ikke de store massene, men det er én etter én. Og vi vet at i følge Bibelen er en sjel verdt mer enn hele verden. Mens jeg var på besøk i hjemmene til to av evangelistene, skjer det to ganger at muslimer banker på døren, kommer inn, og blir frelst.

– Hva gjør det med troen  din når du ser forfølgelse på nært hold?
– Å se våre evangelister på Zanzibar inspirerer meg veldig. Jeg tror vi er blitt ganske søvnige i vår materialisme. Vi trenger å riste hverandre litt for å holde oss våkne. Når de kan dele evangeliet med sine landsmenn på tross av forfølgelsen, da må i hvert fall jeg kunne gjøre det her i Norge. Derfor leser jeg alt fra organisasjonen Åpne Dører for at ikke sløvheten skal bli for stor. Det vekker meg. Jeg begynner å se rundt meg, hva kan jeg gjøre? Så gir det meg også en veldig ærefrykt og stolthet for dem som bærer ut evangeliet på tross av at det koster. Å se at andre er villig til å lide for det de har fått, gjør troen min sterkere.

Troens Bevis støtter i dag over 1300 innfødte evangelister i flere av verdens mest forfulgte land. Klikk her for å støtte med misjonsgave i dag!

Kilde: Troens Bevis bladet for mars, 2017.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter