Radarparet Svein Ivar og Siri Christine Trondahl fra Fevik: Klare for sitt femtiende sommerstevne i Sarons Dal

-Sommerstevnene i Sarons Dal opp gjennom årene har gitt oss mange mektige minner som har forandret livene våre, gitt retning og bygget oss opp. Dette gjelder både oss voksne og de fire barna våre, sier Svein Ivar Trondahl fra Fevik.

av Harald Mydland

-Min mor og far var støttespillere for Aril Edvardsen helt fra begynnelsen. Den første utgaven av Troens Bevis blad kom i vår postkasse sommeren 1961. Fra da av ble de faste støttespillere for Aril. Bladet som kom i vår postkasse ble forresten ikke returnert, humrer Svein Ivar, med tanke på at alle de øvrige bladene av førsteutgaven juli 1961, ble returnert med påskriften: «Nektet mottatt!»

Sammen med kona, Siri Christine, har han stått i spissen for Filadelfia Fevik i en årrekke. I tillegg har paret grunnlagt og er eiere samt daglig ledere for den populære barnehagen, «Solstrålen barnehage» på Fevik i snart 30 år. Barnehagen er for øvrig oppkalt etter Siri Christine, humrer Svein Ivar.

Se programmet for Sommerstevnet 2024

Pionertid i telt og pøsende regn
-Jeg fikk misjonsbrannen inn tidlig. Mine foreldre hadde ikke bil den gang, og var derfor ikke så mobile, men i 1967, da jeg var 10 år gammel, bestemte tre vennepar i menigheten som hadde bil seg for å reise til Sarons Dal på dagstur. Min mor, far og jeg ble med. Vi dro fra Fevik klokka 07 om morgenen og nådde fram til formiddagsmøtet. Vi fikk med oss 3 møter i løpet av dagen før turen gikk hjemover seint på kvelden. Dette gav mersmak!

Bilde fra Sommerstevnet i 1968.

 

-Vi reiste opp til to-tre ganger på dagsturer under stevnene i årene som fulgte. Det var jo kummerlige forhold den gang! Møtetelt, utedoer og ofte pøsende regnvær. Vi så de samme sliterne igjen og igjen. Agnes og Olaf Nomedal fra Mandal sammen med flere andre fra Mandal og Lyngdal var trofaste misjonsvenner, som stilte opp hvert år som frivillige i stevnet. Uten slike som dem hadde det vært umulig for Kari og Aril å arrangere slike stevner år etter år.

-Min far fikk sertifikat i 1969. Fra da av ble vi mobile. Vi dro til Sarons Dal og møtte familien vår fra Rogaland; min onkel og tante og deres familie. Siri og jeg giftet oss tidlig; hun var 18 og jeg 21. Det ble fast hvert år at vi skulle til Sarons Dal, forteller Svein Ivar.

-Etter hvert fikk vi mange nye venner. I begynnelsen lå vi i telt, men etter at vi fikk barn nummer tre ble det campingvogn. Ungene har «vokst opp» i Sarons Dal. Alle møtte Jesus der. Vårt fjerde barn har vært med på «Planetene» de senere årene og fått mange gode venner og kontakter.

Tusener fyller stevneområdet i Sarons Dal hver sommer både før og etter at hallen ble renovert. Her fra stevnet i 2007.

 

Sterke og mektige møter
-Det som har fascinert meg er det trofaste publikummet som kommer til Sarons Dal. I likhet med mange andre er vi nå tilbake med barnebarn på planetene. Det går fra generasjon til generasjon og vi treffer mange venner og kjente hvert år.

-Vi var på alle de «store kanonene» sine møter; David Yonggi Cho, Reinhard Bonnke og Daniel Kolenda med flere. Vi var selvsagt fascinert av disse store og verdenskjente forkynnerne, men vi trives faktisk best med de kjente, trygge nordmennene og svensker som også har hatt sterke møter opp gjennom årene, understreker Svein Ivar.

-Et av de mektigste minner vi har fra sommerstevnene var den gangen Aril Edvardsen skulle introdusere satellittkanalen med direktesending fra stevnet. Lynet slo ned i samme øyeblikket sendingen skulle gå live. Det ble rabalder og tordenvær og et høljende regnvær trass i at sola hadde skint hele dagen. Møtehallen ble mørklagt.

-Aril stod fram og fastslo at dette var djevelens angrep. «Men», understreket Aril: «Han er beseiret!» En veldig spesiell opplevelse! Vi har ligget i campingvogn år etter år blant annet sammen med sigøynere, og truffet utrolig mange spennende mennesker vi ellers aldri ville ha møtt. Sarons Dal har virkelig beriket livene våre!

Besøk fra Sarons Dal på Fevik
-I pionertiden kom Erling Thu, sammen med team fra bibelskolen, på besøk til oss på Fevik. De kom i en gammel, rusten folkevognbuss der gulvet var gjennomrustet på mange steder.

-Min far tok bussen sammen med noen fra teamet med til Nymo Mekaniske verksted, der han var leder og sveiste inn ny bunn i hele bilen. Jeg var med og malte hele gulvet med oransje mønje etter at sveisejobben var gjort. Teamet holdt møter på Fevik og i Arendal, minnes Svein Ivar.

I flere år kom det team fra Sarons Dal til Fevik. Oddvar Tegnander, Martin Meland, Åge Åleskjær, Sten Sørensen m/fl. som var rektorer på bibelskolen kom alle med team.
-Vi hadde også besøk av Mona og Tove Edvardsen. Slike minner sitter dypt i oss. Vi var alle i dyp sorg da budskapet kom om at Tove hadde gått bort så tragisk i ulykke. Vi hadde blitt så nære venner. Det gjorde vondt! I det hele tatt har vi svært mange og sterke røtter i Sarons Dal. Disse lever vi med videre.

Yrende liv på planetene har kjennetegnet sommerstevnene i mange år.

 

Berikelse for hele familien
-Sommerstevnene i Sarons Dal opp gjennom årene har gitt oss mange mektige minner som har forandret livene våre, gitt retning og bygget oss opp. Dette gjelder oss, men også våre barn, svigerbarn og barnebarn.

-Også barna har fått erfaringer for livet. Det var ikke så mye å ta seg til for dem før badeanlegget kom. Da badet de i elva. Noen ganger var elva så stri og den økte fra dag til dag på grunn av store regnbyger, men alt har vært tilrettelagt på en svært god måte for hele familien opp gjennom årene.

-Jeg har fått være med på mye. Alt fra vasking av toaletter sammen med Tove til det å be med noen til frelse. Jeg var for øvrig «livvakt» for Reinhard Bonnke da han besøkte stevnet i 2009. Ellers har jeg vært både møtevert, kollektør og parkeringsvakt, men også forbeder under møtene i hallen.

-Jeg minnes også bønnekonferansene vi hadde utpå høstparten i noen år. Aril Edvardsen ønsket å samle noen til bønn om høsten før de store kampanjene han skulle ha i innland og utland. Vi var ofte ikke mer enn 20-30 stykker, men disse konferansene ble en veldig berikelse for meg, sier Svein Ivar. Godt fellesskap, og vi ble koblet på de planer Aril hadde for en periode.

En mektig stevneopplevelse av Guds kraft
-Under et formiddagsmøte kom det et budskap som traff meg. Arnfinn Clementsen talte og sa at han hadde fått et budskap til folk som var i små menigheter. Mens jeg lyttet fikk jeg nød for en mann som befant seg i salen. Mannen satt rett ovenfor meg.

-Jeg så ikke noe spesielt, kjente han ikke, men begynte å be for ham. Jeg hadde samtidig ansvar for en av våre barn som satt i sportsvogn. I samme stund fikk Siri en følelse av at hun måtte hente Espen og vogna, slik at jeg kunne være fri.

Arnfinn inviterte ledere og medarbeidere i små menigheter frem til forbønn. Det ble en fin stund i Guds nærvær. Etter forbønn ba han oss bli stående der fremme. Så inviterte han frem de i salen som var syke eller hadde noe de ønsket forbønn for. Det kom frem en del med behov. Den personen jeg nevnte, som Gud hadde minnet meg om, kom frem og stod like foran meg.

-Arnfinn Clementsen ba oss å gå fram til personen foran oss og be for dem. Jeg spurte hva mannens behov var. Han hadde hatt sukkersyke i mange år og dette hadde ført til at han hadde blitt nesten blind. I tillegg hadde han store smerter i skuldre og nakke som følge av anspenthet på grunn av synet. Jeg ba en enkel bønn og merket Guds nærvær på en sterk måte.
-Plutselig utbryter mannen: «Jeg ser helt klart!» Jesus grep inn og gjorde mannen frisk. Jeg følte meg ganske liten, men her gjorde Gud store ting som jeg fikk være vitne til.

Bilde fra Sommerstevnet 2008. Flaggene som viser hvilke land Troens Bevis har hatt misjon i.

 

«De flaggene har jeg aldri sett før!»
-Neste dag stod mannen i bokkiosken og leste i en bok. Han tittet opp på alle flaggene og sa: «I går opplevede jeg helbredelse. Jeg fikk synet mitt tilbake. Det var en ung mann som ba for meg».

-Det var Jesus som berørte deg slik at du nå kan se igjen, svarte jeg. «De flaggene som henger der, har jeg aldri sett før. Har de hengt der lenge?», spurte han. Jeg svarte at de hadde hengt der i mange år. Det er flaggene til de landene hvor Troens Bevis har misjonsaktivitet.

-Jeg har ikke møtt mannen senere, men opplevelsen har satt sterke spor. Det var en mektig opplevelse av Guds kraft og helbredelse. Gjennom veiledertjenesten har jeg ledet noen til Jesus og har hatt mange gode samtaler med folk jeg ikke kjenner.

«Hvordan er det å være kjendis i Sarons Dal?»
-En mann tok feil av meg en gang. Jeg kjente ham ikke, men han spurte: «Hvordan er det å være kjendis og være her i Sarons Dal?» Jeg forstod at han tok feil av meg, men sa ikke noe. «Jeg så deg i hallen at du var med i lovsangen, men synes du er på kanten når du er på TV?

-Synes du det, svarte jeg. Jeg traff ham igjen neste dag. «Jeg så deg på TV i går kveld, det var vel et opptak?», sa han.

«Hvem mener du at jeg er da?», spurte jeg.

«Jo, du er jo han Tore Skoglund i Rorbua, svarte han.

Beklager måtte jeg da si, jeg er bare en enkel forstander i Filadelfia Fevik!

Til sommeren bærer det igjen til Sarons Dal for det entusiastiske ekteparet fra Fevik. Denne gangen for å markere sitt femtiende sommerstevne.

 Sommerstevnet 2024 info

 

Kilde: Troens Bevis bladet for april, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen

 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter