“The Passion” griper muslimske hjerter

Da Yasser Arafat hørte at Israel hadde forbudt Mel Gibsons Jesusfilm, bad han om at filmen straks ble satt opp på kinoene i de palestinske byer. Nå går filmen som en farsott i mange arabiske og muslimske land. Dersom forbudet mot filmen i Israel blir prøvd for retten, er det gode muligheter for at filmen også vil bli vist i Israel.

 

I løpet av sommermånedene er The Passion of the Christ blitt vist på kino over hele Midtøsten, etter først å ha blitt vist i Qatar. Mange fatter ikke hvordan dette har vært mulig.

”Alle egyptere gråter over Kristus” lød en overskrift som fortalte om grepne kinobesøkende i Egypt. Generalsekretæren for det egyptiske bibelselskapet, Ramez Atallah, som besøkte sommerstevnet i Sarons Dal i år 2000, sier i et intervju med danske Udfordringen at filmen har fått egypterne til å spørre hva sannheten om Jesus egentlig er.

– Jeg føler det som om denne filmen har hatt større innflytelse enn 1400 års misjon. Det spesielle er at det ikke er oss – det kristne mindretallet – som forsøker å fortelle om vår tro. Nei, det er muslimene selv som sprer budskapet om Jesus. Jeg forstår det ikke men Gud gjør, sier Ramez.

Han forteller at de tretten egyptiske aviser og blad som har omtalt Mel Gibsons film på forsiden alle har vært positive. Et stort blad trykket et helt bilag om filmen hvor hele lidelseshistorien fra Det nye testamentet ble gjengitt på trykk, sammen med bilder fra filmen. Da det fortsatt var plass i bilaget trykte bladet også en kristen preken som forklaring og hele Jesu bergpreken.

– Filmen har også rokket ved de vanlige arabiske fordommene mot kristendommen, sier Ramez. I den islamske verden skjelner man ikke mellom Vestens umoral og kristendommen. Man tror at Bush, som markerer seg som kristen, går god for all vestlig umoral, klesstil med videre, forklarer den egyptiske generalsekretæren.

– Og når amerikanerne støtter Israel, tror man at det er de kristne som støtter Israels politikk. Vi må forstå hvorfor muslimene tar avstand fra ”den kristne verden”.

Men her ser de en film om Jesus som beskyldes for å være antijødisk, men som er laget av en kristen amerikaner. Derfor forstår de at ikke alle kristne er like.

Også i sterkt muslimske Iran går folk gråtende ut av kinoene etter å ha fulgt skildringen av Jesu lidelseshistorie.

De fleste jødene i USA er positive til filmen mens sterke ortodokse krefter klarte paradoksalt nok å forhindre filmen i å bli vist i Israel, etter å ha erklært filmen antijødisk. Også kristne sionister og ”israelsvenner” har angrepet Mel Gibsons Jesus-film. Flere av dem oppfordret Troens Bevis til å gå imot filmen. Troens Bevis trykte derimot en spesiell evangeliseringsutgave av bladet Troens Bevis i mai til å bruke som oppfølgings materiale til filmen.

Fram til august 2004 hadde 167 000 sett filmen i Norge.

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter