VIETNAM – en satsning for Troens Bevis
Følg Rune Edvardsen under en tur til Vietnam og se hvordan misjonsarbeidet utfolder seg i landet som fremdeles lever i skyggen av Vietnam-krigen.
Hanoi, mai 2019. Rune Edvardsen er på rundtur i Sørøst-Asia. Reisene til Rune er hektiske.
Det er først og fremst en rekke møter med forskjellige pastorer, feltledere og koordinatorer. Men det er også utrolig mange forskjellige steder man skal besøke på kort tid. Slik er hverdagen til Rune, som har ansvaret for å følge opp utenriksarbeidet til Troens Bevis. Det er ingen enkel oppgave.
Først og fremst handler det om å bygge relasjoner til hver enkeltperson som arbeider for Troens Bevis. Det gjøres ikke med en mail i ny og ne. Det bygges over tid.
Denne turen er en av de vanlige «rutene» som Rune reiser.
Fra Stavanger til Bangkok. Fra Bangkok, reiser han til Kambodsja, Laos, Myanmar og nå, Vietnam. Det har nesten blitt Troens Bevis sin hovedbase for all koordinering og møtevirksomhet i Sørøst-Asia. Rune har til og med luftet tanken på å selge huset og flytte ned til Bangkok.
Forslaget har resultert i liten respons fra hans kone, Sølvi. Men det er tydelig at Rune trives. Trives i å være i feltet, der det skjer. Ikke bare på en scene med fullt band og store folkemasser. Men der det virkelig skjer. Der hvor det ikke finnes air-condition, svære kjøpesentre og store skyskrapere.
Der i det stille hvor man hører sin egen pust, og hjerteslag. Hvor man kan være sårbar og møtes som enkle mennesker på tvers av språk, kultur og erfaring.
Men, med én felles tro på den samme Jesus.
I det møtepunktet skapes tillit, vennskap og resultater.
Pastor Pham Tuan Nhuong
En av de første Rune besøker når vi ankommer Hanoi-by, er pastor Pham Tuan Nhuong. Han arbeider som feltleder i et misjonsfelt.
Pham og Rune møttes gjennom Livets Ord, og den Svenske evangelisten Carl Gustaf Severin.
Feltlederne har det overordnede ansvaret for hele misjonsfeltet og leder de «innfødte-evangelistene». Noen av arbeidsoppgavene til en
feltleder innebærer åndelig veiledning, rapportering og økonomi-styring.
I misjonsfeltet Vietnam, er det idag to feltledere, hvor Pham er én av dem. Sammen med Livets Ord fra Sverige arbeider han med menighetsplanting. Troens Bevis har gått inn med finansiell støtte til en rekke innfødte evangelister i dette nettverket og slik går sprer evangeliet seg. Det er en veldig organisk spredning.
Pastor Pham møter oss ved inngangsdøren til kirken og hovedkontoret sitt. Smilet er stort og vi ønskes velkommen med frukt og te. Kort tid etter vår ankomst, kommer det også tre innfødte evangelister som benytter anledningen til å fortelle om arbeidet sitt direkte til Rune. Vanligvis sender de innfødte evangelistene rapporter til pastor Pham, som deretter videresender rapportene til hovedkontoret i Norge. Men denne gangen kan Rune og evangelistene ha en samtale rundt rapportene, forholdene og utfordringene de møter i sin hverdag. Dette skaper en god forståelse for hvordan Troens Bevis bør følge opp de ulike misjonsfeltene.
Frelst i Russland
Pastor Pham har en veldig spesiell tilknytning til dagens Russland, eller tidligere Sovjetunionen. Han var atten år da han ble sendt til Sovjet for å studere og bli en offisér. At han ble sendt til utlandet overrasket ham siden han hadde et lavt karaktersnitt på skolen. Han vedgår at det er mulig at vietnamesiske myndigheter ikke visste hvor dårlige karakterer han faktisk hadde. Men han ble aldri sendt hjem igjen, og fortsatte studiene, helt til det plutselig sa stopp.
Sovjetunionen falt
Utvekslingsprogrammet mellom de to kommunistiske landene ble avviklet, men Pham ble
likevel værende. I kjølevannet av oppløsningen kom det flere og flere evangelister til Russland fra utlandet.
Pham var nysgjerrig og undrende over hva som kom til å skje med ham når han døde.
Uten en offisiell studiehverdag ble det enkelt å slå ihjel tid med å høre mer om denne «Jesus».
Nysgjerrigheten ble til visshet, og visshet ble til frelse. Pham tok imot Jesus og ble en del av en menighet.
Han beskriver hvordan Gud sa tydelig, «Jeg brakte deg her (Russland) slik at du kunne møte meg, og bli utrustet til tjeneste.»
Gud hadde en konkret plan for Pham. Han ble sendt til Sovjetunionen med for dårlige karakterer. Han opplevde oppløsningen av Sovjetunionen og ble dermed satt fri fra offisér-utdannelsen. Han ble funnet av utenlandske evangelister og tok imot Jesus. Nå skulle han rustes opp og etterhvert, reise tilbake til Vietnam for å fortelle om Jesus, starte kirker og bringe lys til et land som hadde opplevd krigens grusomheter.
Pham rister litt på hodet mens han smiler.
– Det er rart dette. Jeg tenkte ikke tanken på hvor perfekt Gud timet livet mitt. Før jeg oppsummerte frelseshistorien min nå.
Timingen for hendelsene i livet til Pham er skremmende nøyaktige for at han skulle oppleve en slik vekst i sin tjeneste.
Han returnerte til Vietnam i 2003, etter å ha fullført bibelskole i Russland. I samme tidsrom lander det første kommersielle amerikanske
flyet i Vietnam siden krigen. Landet åpnes opp for utenlandsk innflytelse og handel.
Med sin oppbygde erfaring og organisatoriske kompetanse fra Russland, etablerte Pham sin første kirke samme året han kom tilbake.
Den opprinnelige planen var at han skulle etablere et kirkesamfunn for vietnamesere som hadde returnert til hjemlandet sitt.
Et fellesskap for slike som han selv.
Men det ble mye større.
Vietnam har 63 provinser. 16 år senere har Pham etablert over 100 kirker i 53 av provinsene. Medlemstallet idag, nærmer seg 7000 mennesker og i år, har Pham fått en ny visjon om å
etablere 1000 kirker i løpet av de neste ti-femten årene.
– Det handler mye om at Vietnam har åpnet seg enda mer for misjonsarbeid. Landet er ikke
lukket på samme måte, og man finner ikke den ekstreme forfølgelsen av kristne som man gjorde før.
Det finnes så klart forfølgelse enda, men det er i stor grad ute i landsbygdene og veldig ofte internt i familiene. Myndighetene er som regel ikke involvert. I byene er det stor grad av frihet til å drive kirke, men vi må ha registrert kirken og aktivitetene våre for å kunne gjøre det lovlig.
Men dette er likevel store fremskritt. Landet er i realiteten åpent for evangeliet.
Det er tydelig at Pham tror på stor innhøsting i Vietnam. Rune Edvardsen hører på planene og nikker fornøyd. Dette er i tråd med de samme tegnene Rune ser for hele Sørøst-Asia.
Lukkede land åpnes, og evangeliet er på fremmarsj. De kristne er generelt flinke til å benytte seg av sosiale-medier og digitale virkemidler. Denne modernismen er en sterk bidragsyter til at land som før var lukket, nærmest tvinges til åpenhet. Verden blir mindre.
Ung evangelist
Nguyen Van Dung (27) er en av de tre evangelistene som er på besøk mens Rune er på kontoret til Pham. Nguyen holder til i Thai Binh provinsen, som ligger langs kysten.
Han er enig i det Pham sier. Bare de siste ti årene har Vietnam forandret seg og nå er det en ny æra med unge mennesker som skal ta over landet. Han er evangelist i en kirke som heter Bac Ninh, og har omtrent 100
medlemmer.
Men menigheten vokser.
Fort.
-Vi arbeider mye med jevnaldrende, og en stor del av medlemmene i kirken vår er relativt unge mennesker som meg. Vi drømmer om en vekkelse og et levende fellesskap som skal
bygge opp Vietnam som nasjon.
Veien videre
Allerede de første vi møter på vår rundreise med Rune Edvardsen, etterlater et svært godt inntrykk og forventning om stor innhøstning i
Vietnam.
På vei ut av kontoret til Pham, sier Rune med et glis:
– Det er denne generasjonen vi må satse på! Barn og unge er fremtiden. Vi er på banen og akkurat der vi skal være.
Fra Hanoi by, kjører vi direkte til provinsen Long An hvor vi møter en innfødt evangelist som har en litt annen type kirke en hva man er vant til i Norge. Langs vei og risåkre, ligger det en bensinstasjon, som også er en kirke! Fotografen som er med i teamet til Rune, går ikke ut av bilen fordi han tror at vi kun skal fylle drivstoff og kjøre videre. Kombinasjonen av å drive en bensinstasjon og menighet er både kreativ og genial.
Vi blir møtt av en svært vennlig mann, som geleider oss inn til bensinstasjonen. Kokosnøtter og diverse mat står klar til oss og det er vanlig kutyme å spise maten man blir servert, uansett hvor mange ganger man har spist før. Over et kaffe-bord møter vi pastor «Maria» (navn byttet ut).
Hun kan fortelle om en stadig vekst i menigheten.
Hun forteller at det var relativt lite i 2011, men at de har bygd ut lokalene sine hvert år. Det startet med et lite hus. Så lagde de en bensinstasjon, før de begynte menighetsvirksomheten i samme bygningsmasse.
– Vi begynte jo egentlig med å sende ut evangelister til ulike områder. Men etterhvert så vi behovet for å ha en møteplass hvor de nyfrelste kunne bygge fellesskap og vokse som kristne.
I mangel på både penger og bygg, ble det til at vi begynte med jevne møter her.
Hver uke samles omtrent femti mennesker fra distriktet seg til gudstjenester, bønnemøter og fellesskap. Det er omtrent det de får plass til i de små lokalene.
I tillegg til møtene er de ofte ute i forskjellige huskirker for å arrangere møter.
– Det er så mange som ønsker å høre om Jesus, så har sprengt kapasitet på alle fronter!
Sier Maria, som har en drøm om å bygge et større menighetslokale og trappe opp evangeliseringsarbeidet ytterligere.
Det er tydelig at behovene er reelle. Bilder fra Jule-gudstjenesten i 2018 viser en stappfull bensinstasjon, hvor Maria forteller at over 2 000 mennesker samlet seg å for å høre om Jesus, og feire den kristne tradisjonen.
Rune er engasjert. Dette faller i smak hos han og samtalen pågår i flere timer.
– Tenk om vi hadde turt å gjøre noe sånt i Norge, Sverige eller Danmark? Du kan fylle på drivstoff i bilen, men også i hjertet. Dette er kjernen i feltarbeidet vårt, og det er virkelig moro å se hvordan våre innfødte evangelister løser hverdagslige problemer på kreative måter.
– Evangeliet er virkelig på fremmarsj i Vietnam. Nå er det åpent og tiden for å legge inn et tredje gir for de unådde, den er nå.
Kilde: Troens Bevis bladet for nevember 2019.