Slik skal artister gi voldsutsatte jentebarn en ny framtid

Svært mange jenter voldtas hver dag i det krigsherjede Kongo. Mange jenter trenger akutt hjelp. Søndag 19. juli samler artistene seg for å hjelpe jentebarna verden har forlatt.

1100 kvinner og jenter helt ned i spedbarnsalder voldtas hver dag i Den demokratiske republikken Kongo ifølge American Public of Health (2011). Konflikt og overgrep i provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu øst i landet har drevet millioner av mennesker på flukt. Tortur, tvangsarbeid, væpnede angrep og voldtekter preger hverdagen til disse menneskene.

Dina-stiftelsen har siden 2002 vært en viktig aktør i dette området, og har reddet og gitt hundrevis av kvinner og barn et verdig liv etter vold og overfall. For mange jenter er Dina-stiftelsen eneste mulighet til å få hjelp.

Den 19. juli samler mange kjente og populære sørlandsartister seg for å hjelpe jenter som sårt trenger en ny start. Artistene stiller gratis opp for Dina-stiftelsen. Shimmer, Lisa Børud, HEIM, Synnøve Aanensen, Anita Hernes, Tom Magnussen, Rune Edvardsen (leder for stiftelsen) og Cutta deltar på det som er en veldedighetskonsert til inntekt for voldtatte jentebarn i Den demokratiske republikken Kongo søndag 19. juli.

– En ære å stille opp for Dina-stiftelsen
– Jeg har fulgt med på det arbeidet som Dina-stiftelsen har gjort gjennom mange år. Når en hører historien til disse små jentene, hva de har opplevd ser en at det arbeidet Dina-stiftelsen gjør er enormt viktig. Midt i håpløsheten gir de dem en ny start i livet, omsorg og trygghet. Derfor er det en ære å få bidra på denne konserten, forteller Synnøve Aanesen.

Flere av artistene vektlegger at det nytter å hjelpe disse barna i Kongo via Dina-stiftelsen.

– Jeg har vært der nede og sett at det virkelig funker Jeg får lov til å være med å gjøre en person hverdag mye bedre, påpeker Lisa Børud.

Flere i Shimmer har opplevd Dina-stiftelsens arbeid på nært hold og ser at det fungerer.

– Å kunne være med å forandre hverdagen til mennesker som har opplevd så mye vondt er en stor glede for oss, forteller Shimmer.

Trond Heim sier at han har sett at støtten nytter. – Det forandrer deg for resten av livet å se disse barna i øynene, sier han.

Dina-sentrene gir jenter omsorg, beskyttelse og utdanning
– Akkurat nå er det svært mange jenter som har opplevd mye vondt, og som trenger akutt hjelp og omsorg. Seksuell vold mot kvinner og barn er en av krigens brutaliteter. Vi er veldig takknemlig for at så mange flotte artister stiller opp for å støtte Dina-jentene, sier Nathalie Edvardsen, administrasjonsleder for Dina-stiftelsen.

Dina-stiftelsen har to sentre som gir hjelp til 270 voldtatte jentebarn i Øst-Kongo. På sentrene får jentene et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn, og hjelp til å bearbeide traumene. Mange av jentene som kommer til sentrene trenger kirurgisk behandling.

– Dina-stiftelsen samarbeider med verdenskjente Denis Mukwege, grunnlegger og lege ved Panzi sykehus I Bukavu. Han har blitt ekspert på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt, forteller Edvardsen.

Jentene får også utdannelse ved sentrene, og får slik en mulighet til å klare seg selv. Nye jenter ankommer sentrene når de eldre flytter ut.

– Min datter driver Norsk skolehjelp i DR Kongo. De har 200 elever og skolen er i Bukavu. Hun har vært på sykehuset til Dr. Denis Mukwege. Hun har sett og fortalt mye om arbeidet der nede. Jeg ser at det nytter å hjelpe, forteller Anita Hernes.

Bok-cover-mamma-hvem-kan-redde-oss

Bok om jentenes sterke historier gis sammen med inngangsbilletten
Konserten blir arrangert i Sarons Dal-hallen, i Kvinesdal. Ved å spandere en ekstra raus konsertbillett på 400 kroner, vil billetten inkludere den nye boken til tidligere distriktssjef i NRK Sørlandet, Johan-Christian Sandvand.

Sandvand har besøkt arbeidet til Dina-stiftelsen i Øst-Kongo og har nå skrevet bok om historiene bak jentene på Dina-sentrene.

Boken blir for øvrig lansert i juli. Men boken handler ikke bare om jentenes historier, den viser også hvordan det virkelig nytter å hjelpe jentene.

– Mine besøk til DR Kongo har vært preget av sterke inntrykk som det er vanskelig å sette ord på. Likevel prøver jeg å formidle at det finnes håp – og at det er noen som ønsker å hjelpe, skriver Sandvand på bokens omslag.

Bidraget fra konserten vil hjelpe mange jenter
– Konserten blir uten tvil en opplevelse ingen bør gå glipp av, og vi håper at så mange som mulig også vil komme for å støtte en god sak. Bidraget fra konserten vil gi mange jenter nødvendig hjelp og omsorg, understreker Nathalie Edvardsen.

Billetter til konserten vil selges ved inngangen eller ved Stevnekontoret fra i morgen av. Ordinær billettpris er 150 kroner.

Se facebook-arrangement for mer informasjon → 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter