Sang evangeliet til Afrikas blødende hjerter
I september holdt Rune Edvardsen 3 store konsertkampanjer i Rwanda og D.R. Kongo . Jublende ungdommer klappet for evangeliet og nærmere førti tusen skrev seg på brevkurset ”Det nye liv.”
I september reiste Rune Edvardsen til Rwanda og Kongo for å holde 3 store konsertkampanjer. Hans mål var å gi ungdommene håp, vilje til forsoning og en tro på fremtiden, ved å bringe dem evangeliet gjennom sang og forkynnelse. Alle ungdommene i denne regionen har opplevd krigens terror og de fleste har sett mord og brutal vold på nært hold.
70 % av befolkningen her er under 20 år og gjennomsnittsalderen er 26-35 år. Det er sykdommer, spesielt aids, naturkatastrofer og krig som gir et så skjevt befolkingsbilde.
I september fikk Rune Edvardsen anledning til å synge evangeliet rett inn i tusenvis av Afrikas blødende ungdoms hjerter etter å ha trosset flere uforutsette problemer.
Utstyr brant opp
En av konsertene til Rune Edvardsen i Rwanda ble holdt i et område med 70.000 mennesker, hvor lignede kampanjer aldri tidligere er holdt. På tross av store praktiske problemer i både forkant og under konsertene, ville 9000 ungdommer ha brevkurset.
– Teknisk utstyr brant opp som følge av feil strøm, og den praktiske tilretteleggingen var svært mangelfull. Første kvelden fikk vi egentlig ikke spille og preke i det hele tatt. Tiden gikk med til rigging, testing og gjennomkjøring av vårt opplegg, forteller Rune.
Den andre kvelden i Ruhengeri ble heller ikke lettere å gjennomføre.
– Jeg forkynte Jesu evangelium, og talte om viktigheten av å stå sammen i gjenoppbyggingen av landet, hjelpe og støtte hverandre i kjærlighet og vennskap. Men rett før jeg skulle gi frelsesinnbydelsen brøt det ut et forferdelig lyn og tordenvær, og møtet måtte avsluttes, forteller Rune.
– Tredje kvelden kom det rundt 4 000 – 5 000 mennesker til stede. Jeg sang flere egenkomponerte sanger på swahili. Disse falt i svært god jord blant tilhørerne, som avbrøt med klappsalver, stor gledesutfoldelse og dans.
Men tross de praktiske problemene ble i alt 9 000 brevkurs delt i løpet av den tre dager lange kampanjen i Ruhengeri, Rwanda, der Rune også fikk holde appell under en sportsfestival i etterkant av konsertene.
Møtte hærfører
I tillegg til å ha et godt drag på folket, fikk han god inngang blant folkets ledere, særlig guvernøren og byens ordfører.
Gjennom disse to fikk han også møte øverste general i bataljonen som var stasjonert på grensen mot Kongo, og der fikk han en utrolig flott samtale med denne tøffe hærføreren, ifølge ham selv.
– Det var kjempeutfordrende å komme tilbake til Rwanda. Kampen var hard og tøff, men du verden så spennende. Med en del bedre organisering er det klart at vi kunne fått et langt større gjennombrudd for evangeliet enn vi gjorde, sier Rune.
Befolkning under press
– Da vi kom til Goma i Kongo, møtte vi en befolkning under veldig press. Det var lite folk å se utendørs. Soldatpatruljene i gatene talte sitt tydelige språk. Folk var urolige og utrygge, fortsetter Rune.
– Goma har tatt imot flyktninger i et meget stort antall den senere tiden. Også det enorme vulkanutbruddet i Goma i 2002 er vel kjent for folk flest. Vi hadde med oss to sangere fra Kongos hovedstad Kinshasa, som sang til stor begeistring.
– Totalt delte vi ut rundt 15 000 brevkurs som oppfølging i Goma. Samtidig med kampanjen min holdt Marit Rasmussen og hennes team et seminar for 400 kvinner på Betsaida-senteret; guttehjemmet som drives av Troens Bevis i Bukavu. Også dette opplegget ble svært godt mottatt, forteller Rune.
Fredsbyggende effekt
– I Bukavu, hovedstaden i Sør-Kivu-provinsen, fikk vi en enorm mottakelse. Vi ble kjørt rundt i byen i en 2-3 timers parade, som endte i en mottakelse hos den øverste guvernøren i byen, en utrolig opplevelse, forteller Rune.
Første kvelden på stadion var det omkring 25 000 mennesker, og et enormt liv. Konferansen hadde en fredsbyggende effekt. Jeg prekte samlende budskap om fred og oppmuntring ut fra de rådende samfunnsforholdene i Kongo, foruten evangeliet. Folk tok imot med åpne hjerter, klappet og viste tydelig begeistring. Betsaida-senteret viste drama om hiv og aids, noe som ble svært godt mottatt blant tilhørerne.
Måtte flykte
Men som Rune har erfart tidligere, er det ikke ufarlig å oppholde seg i disse områdene. Flere internasjonale hjelpeorganisasjoner har trukket medarbeidere ut av regionen.
– Siste dagen hadde jeg en underlig følelse av uro i magen. Jeg fikk ikke fred for kveldens kampanje. Klokken tre tok jeg beslutningen og kansellerte konsertopplegget, forteller Rune.
– Men da ble folk sinte. Ryktene begynte å svirre om at en gruppe på 40-50 personer hadde tenkt å stjele utstyret vårt. Muligens var folkemengden hisset opp av disse bandittene, noe som kan forklare noe av bakgrunnen for den ampre stemningen som oppstod.
– Teamet vårt måtte flykte i hui og hast. Sjåføren vår ble dratt ut av lastebilen og banket opp. Heldigvis fikk folk ringt til hans bror som var soldat og som befant seg utenfor stadion. Etter et par varselskudd i lufta roet gemyttene seg noe. Vi fikk ut utstyret vårt, men steinene haglet mot bilene da team-medlemmene forsvant fra stadion, forteller Rune.
Men den dramatiske avslutningen på kampanjen tok ikke vekk gleden ved at flere tusen afrikanske ungdommer tok imot evangeliet. Troens Bevis har sett i mange år at der mennesker tar imot de gode nyhetene vokser det også frem en vilje til forsoning og fred, bygget på tilgivelsen som evangeliet fremholder. Siden det første evangeliske fremstøt i Kongo, Rwanda og Burundi i 2001, har Troens Bevis etablert 4 brevskolekontor, som til sammen har en halv million elever fra området.